"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Waarom vertrouwen de moeite waard is

Als je naar dit filmpje kijkt en luistert, wat raakt jou hierin het meest? 


Reflecties over vertrouwen
Vertrouwen is een van de belangrijkste factoren in een gelukkige liefdesrelatie. Hoe kan je elkaar vertrouwen? We zijn niet perfect, we zijn geen perfecte partners. Soms doen we elkaar pijn, zonder dat we het willen. We stellen elkaar teleur. Misschien ook onszelf. Het betekent dat vertrouwen een werkwoord is. Iets waar je voortdurend aan werkt, je kunt het verdiepen en ontwikkelen. Want vertrouwen is niet vanzelfsprekend, is niet altijd stabiel en onveranderlijk. Of bij jou wel? Vertrouwen in jezelf, vertrouwen in anderen… Wat heb jij in je leven meegemaakt, wat heb jij tot nu toe geleerd over vertrouwen? Hoe heeft het jou gevormd?

Vertrouwen kan verwarrend zijn. In nieuwe situaties staan we vaak op alert, scannen we voortdurend de omgeving, de mensen om ons heen. Als je gewend bent aan teleurstelling, bereid je je daar al op voor. Je brein heeft dan een hyperfocus op gevaar, op negativiteit, op dat wat niet goed is, op wat fout zou kunnen gaan. Je verwacht het bijna. Je kan je maar beter op het ergste voorbereiden, dan kan het alleen nog maar meevallen, zo lijkt het.
Deze neiging naar negativiteit van je brein betekent dat je meer en bewuster aandacht moet geven aan het positieve. Want dat is er ook, zelfs als het nu moeilijk voor je is om dat te zien of binnen te laten komen.

Denk je dat vertrouwen iets is wat je opbouwt? Misschien is het net zo belangrijk om dingen te kunnen loslaten. Om oude wonden te kunnen helen, een nieuwe toekomst tegemoet in plaats van het verleden steeds te blijven herkauwen. Wat hou jij onnodig vast uit het verleden wat je wantrouwen blijft voeden?

Vertrouwen in je liefdesrelatie is zo belangrijk. Het zorgt voor diepere verbinding, ontspanning, veerkracht, geluk en creativiteit. Daarom is het zo tragisch als vertrouwen wordt verbroken. Alles komt ineens op losse schroeven. Als je erachter komt dat je partner tegen je gelogen heeft, wanneer kan je hem/haar dan nog wel vertrouwen? Vanuit diepe onzekerheid gaat je brein onbewust op zoek naar onveilige situaties uit het verleden en haakt daarop aan, en bereidt zich vast voor op teleurstelling en ontrouw in de toekomst. Deze alertheid is uit zelfbescherming, maar brengt uiteindelijk weinig goeds. Je verkrampt, zet je schrap, vertrouwt niemand meer.
Maar zo kan je niet verder. Het werkt niet. Het leven is nu eenmaal onzeker, niet alleen voor jou, door wat jij hebt meegemaakt, maar altijd voor iedereen. Het is niet zwart wit, perfect of waardeloos, alles of niets. Hoe ga je een gezonde verbinding aan met anderen, met het leven. Het is de moeite waar te blijven leren over je eindeloze mogelijkheden, al is het niet altijd makkelijk.

Wie kan jij vertrouwen? En hoe kan je jouw vertrouwen laten groeien? Door te vertrouwen. Dat betekent ook dat je genoeg vertrouwen in jezelf hebt om te weten dat je de uitdagingen die op jouw pad komen, aankan, dat je ervan kan groeien en ontwikkelen, en er altijd weer beter uit kan komen. Het is aan jou.

Doen:

  • Het is zo waardevol jezelf goed te leren kennen. Mindfulness beoefening helpt je daarbij. Je gevoelige plekken (vaak al ouder) en je sterke kanten. Vanuit zelfkennis kan je groeien en ontwikkelen, en ben je beter in staat je veilig en gelukkig te verbinden in een relatie.
  • Beoefen dagelijks dankbaarheid. Geef aandacht aan de talloze mooie en goede dingen in je leven. Laat ze binnenkomen. Geniet er bewust van. Zeg iedere nacht voor het slapen tegen elkaar als partners: Wat ik zo leuk vind aan jou ….  (juist ook in periodes dat het minder goed tussen jullie gaat)

2 daags Houd me Vast Weekend in Amsterdam

Ontdekken over de liefde om het nog beter te laten gaan.
Is je relatie een beetje uitgedoofd? Of zijn jullie elkaar een beetje kwijtgeraakt en zoek je naar een manier om weer de liefde en verbinding te herstellen? Om weer samen goed te kunnen praten? Maken jullie te veel ruzie? Gaat het echt helemaal de verkeerde kant op en wil je je relatie redden?
Doe dan samen de "Houd me Vast Training" tijdens een tweedaagse Relatie Intensive.
Velen zijn jullie al met succes voor gegaan. Wacht niet langer en investeer nu in de kwaliteit van je partnerrelatie.
Add Icon

Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}