"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Relatietherapie na Vreemdgaan

Vreemdgaan / (liefdes)affaire / verliefd op een ander
In mijn praktijk voor relatietherapie begeleid ik veel cliënten met problemen rondom overspel. Wat we ook precies bedoelen met vreemdgaan / (liefdes)affaire / verliefd op een ander, bijna iedereen krijgt er vroeger of later direct of indirect mee te maken. Als je ontdekt dat je partner is vreemdgegaan, of als jijzelf een affaire hebt die uitkomt, staat ineens jullie wereld op z’n kop. Je bent in shock. Alles staat op losse schroeven en je twijfelt aan van alles. Ontrouw is zo’n intense en ingrijpende ervaring, het raakt jullie diep. Hoe nu verder?

Kunnen wij nog samen verder?
Als jullie dit net hebben meegemaakt, ervaren jullie misschien een totale verwarring, met heftige emoties. In de chaos zijn in het begin zelfs de simpele dagelijkse communicatie en activiteiten stroef en ingewikkeld. Er is zoveel verdriet, boosheid en angst, zoveel vragen, twijfels en onzekerheid. En ondertussen moeten de kinderen naar school, boodschappen gedaan, rekeningen betaald, auto naar de garage. Wie doet wat? Jullie spreken nu misschien niet meer met elkaar. Slapen jullie nog in hetzelfde bed? Alles moet opnieuw bedacht worden, niets is meer vanzelfsprekend.

In mijn begeleiding help ik jullie in de eerste fase met crisismanagement zodat de rust weer terugkeert. Dan pas is het zinvol te onderzoeken hoe de affaire heeft kunnen gebeuren. Wat maakte jullie relatie kwetsbaar hiervoor? Hoe beter jullie dat begrijpen, hoe beter jullie goede keuzes kunnen maken voor de toekomst. In de derde fase onderzoeken we, als jullie samen verder willen, hoe jullie nieuwe relatie eruit komt te zien. Er is ondertussen veel veranderd.  Veel stellen merken tot hun verbazing dat als ze goed door deze crisis heenkomen, hun relatie eigenlijk beter is geworden dan voorheen. 

Betekent overspel het einde van onze relatie?
In het begin is er zoveel twijfel. Kunnen jullie ooit samen nog gelukkig zijn? Kunnen jullie elkaar ooit nog vertrouwen? Willen jullie überhaupt nog wel bij elkaar blijven? Het ene moment wil je niets liever, het volgende moment wil je je partner nooit meer zien. Je schiet alle kanten op. Je herkent jezelf niet meer. Al die twijfel en innerlijke chaos is in het begin heel normaal. Je kan het niet forceren. Je weet gewoon nog niet wat hier uit gaat komen. Jullie hebben tijd nodig.

Elkaar weer vertrouwen na een affaire?
Professionele begeleiding helpt jullie om hier goed doorheen te komen. Waarom? Omdat de tijd niet vanzelf alle wonden heelt, je moet er actief iets mee doen. En omdat ieder mens z’n eigen blinde vlekken heeft bij dit soort traumatische ervaringen, is het vaak moeilijk er zelf goed uit te komen. De emoties zijn zo intens, vaak moeilijk te controleren. Het risico is dat je in sombere kringetjes van zelftwijfel en frustratie blijft ronddraaien. Steeds maar weer in dezelfde groef. Je ligt er s nachts soms wakker van.

Wat is de betekenis van de affaire/ verliefdheid?
In mijn begeleiding help ik jullie in de eerste fase met crisismanagement zodat de rust weer terugkeert. Dan pas is het zinvol te onderzoeken hoe de affaire heeft kunnen gebeuren. Wat maakte jullie relatie kwetsbaar hiervoor? Wat is de betekenis van de affaire voor de ‘dader’? En voor het ‘slachtoffer’? ‘Dader en slachtoffer‘ is niet wat het is, maar hoe de dynamiek in het begin kan voelen. Hoe beter jullie begrijpen wat er gebeurd is, hoe beter jullie goede keuzes kunnen maken voor de toekomst.

Crisis als kans bij overspel of toch uit elkaar?
In de derde fase onderzoeken we hoe nu verder, samen of toch apart.
Als jullie samen verder willen, verkennen we hoe jullie nieuwe relatie eruit komt te zien. Er is ondertussen in het intense proces van begrijpen, verwerken en weer heel worden veel veranderd. Jullie hebben veel geleerd over hoe het anders en beter kan. Veel stellen merken tot hun verbazing dat als ze goed door deze crisis heenkomen, hun relatie eigenlijk beter is geworden dan voorheen.

Weer verliefd op elkaar?
In de verschillende fases van dit intensieve proces ga je jezelf en elkaar beter leren kennen. Je begrijpt elkaar beter en kan weer met een frisse blik naar elkaar kijken, zelfs weer verliefd worden op elkaar. Je ontdekt allebei op je eigen manier hoe je je pijn kan helen en op een gegeven moment kunnen jullie beiden, als je eraan toe bent, echt een streep zetten onder het verleden. Dat betekent niet dat je het er nu mee eens bent, of het ineens niet meer zo erg vindt. Dat blijft. Maar jullie kiezen er nu voor de affaire niet meer jullie leven en jullie liefde te laten beheersen. Je bent er weer vrij van.

Of toch uit elkaar?
Als jullie toch besluiten apart verder te gaan, kan je nu bewust en in vrijheid deze keuze maken. Jullie kunnen nog goed met elkaar door een deur en als er kinderen zijn, kunnen jullie goede ‘collega-ouders’ zijn. Eventueel krijgen jullie weer een nieuwe relatie. Ondertussen neem je een schatkist aan ervaringen met je mee. Je hebt zoveel geleerd over jezelf, over liefde, over communicatie en verbinding en wat voor jou echt belangrijk is.  Wat een rijkdom!

Wat anderen zeggen
Marieke: In de sessies met Sandra heb ik me direct zo gehoord en begrepen gevoeld en voor het eerst kon mijn man me ook echt horen en begrijpen. Dat lukte ons niet alleen. We kregen steeds ruzie. Ik voelde me altijd zo alleen in onze relatie. 
Tom: Sandra heeft het vermogen snel naar de kern van het probleem te komen, waardoor het ineens duidelijk voor me werd waarom we steeds ruzie kregen. In de sessies leerde ik beter mijn eigen emoties beter begrijpen (ik dacht altijd dat ik alleen rationeel was!) en kreeg ik ook taal en woorden om aan te geven wat ik voelde en nodig had van Marieke. Ik ben zo blij dat we die stap naar therapie genomen hebben. Het heeft ons echt geholpen. 

Mijn hulp als relatietherapeut bij problemen rondom vreemdgaan
Ik ben gespecialiseerd in problemen rondom vreemdgaan. Verliefdheid op een ander en vreemdgaan raken mensen diep. Samen, brengen we jullie hulpvraag helder in kaart en zoeken we aanknopingspunten voor verandering. In relatietherapie leer je je eigen gedrag en onderliggende emoties beter te begrijpen en te delen met je partner, zonder verwijten. Dat geeft vaak al heel veel rust. Waarom gaan mensen vreemd? Hoe ga je daar zelf/ en als partner mee om? Wat betekent deze affaire voor jullie? In ons werk samen in de therapie krijgen jullie een meer realistische visie op.

Vervolgens is er ruimte voor verdieping en leer je geleidelijk je partner ook dichtbij te laten als een ‘pijnplek’ geraakt wordt, als je je emotioneel of onzeker voelt. Zo komt er stap voor stap meer verbinding en veiligheid tussen jullie. Je voelt dat je partner er voor je is en van je houdt. Dit draagt bij aan je geluk, veerkracht en gezondheid.

Ik gebruik bij relatietherapie verschillende methodieken, EFT ( Emotionally Focused Therapy, Sue Johnson), Systemisch Helen, Human Givens Therapy, afhankelijk van wat er nodig is in het traject.


Met veel plezier werk ik samen met mijn collega Lisette Wevers.



Tarief
Een relatietherapie-sessie duurt 75 minuten en kost €140,- excl 21% btw (€169,40 incl).
Sessies kunnen tot 48 uur voor aanvang kosteloos worden afgezegd of verplaatst. Daarna wordt het volle bedrag door berekend.

Locatie
In Kortenhoef of Amsterdam Ijburg.

Meer informatie
Wil je meer informatie over hoe jij je relatie weer kan laten bloeien, neem dan contact me op.

Email: [email protected]
Mobiel: 06-50819540

Wil je een kosteloos kennismakingsgesprek?
Dat is telefonisch of online en duurt maximaal 20 minuten.

Ontvang maandelijks inspiratie voor een super liefdesrelatie


Ontvang gratis mijn ebook “8 Gouden Tips om Burnout te voorkomen”


Geleide meditatie op liefdevolle vriendelijkheid


Ontvang gratis het ebook "De kunst van het ruziemaken"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Sandra van Nispen is lifecoach, EFT relatietherapeut, Human Givens Therapeut en senior mindfulness trainer. Als senior-trainer is ze verbonden aan Potential Project, en geeft mindtraining binnen grotere organisaties. Op al deze terreinen combineert zij haar brede kennis van de moderne psychologie met mindfulness en fysieke welzijnstechnieken.

Ze geeft regelmatig workshops, masterclasses en lezingen over optimaal welzijn en floreren in leven, liefde en werk, mindfulness, aan organisaties en individuen in binnen- en buitenland.