Weet je wat de 3 fundamentele principes van mindfulness zijn? Op momenten van onrust, chaos of stress in je leven hoef je alleen deze 3 weer even in je gedachten te brengen en een korte mindfulness sessie te doen. De afgelopen weken had ik een overvolle agenda met coachingssessies, afspraken en deadlines.
Deze 3 simpele basisprincipes hebben me geholpen om stress beter te hanteren wanneer dat nodig was, om de focus weer terug te brengen, verbinding te blijven voelen en creatief te kunnen blijven. Als het je aanspreekt kun je dit ook in je leven toepassen.
En vergeet niet: alles wat je regelmatig doet, daar wordt je goed in.
De 3 kernpunten van mindfulness die je leven veranderen
Vergeet alles wat je weet over mindfulness, maar onthoud deze 3 simpele kernpunten. Als je ze ook nog in de praktijk brengt, kan je leven snel positief veranderen.
Wat zijn de 3 fundamentele bouwstenen
1. gerichte aandacht
2. aandacht in het hier en nu
3. niet (ver)oordelende aandacht
1. Gerichte aandacht
Mensen die net beginnen met mindfulness meditatie zijn vaak geschokt om het te ontdekken, ‘Ik ben me vaak helemaal niet bewust waar mijn aandacht is!’ Dat geldt voor de meeste mensen en is het niet jammer dat we op die manier een groot deel van ons leven missen?
Als je dit voor jezelf gaat onderzoeken, kun je misschien merken dat waar wij doorgaans onze aandacht op richten vaak wordt bepaald door externe prikkels. Kijk maar of het klopt. De dingen die we zien, horen, ruiken, proeven, denken, voelen, etc. trekken voortdurend onze aandacht. We rennen achter onze vijf zintuigen aan. Het kan behoorlijk confronterend zijn ons te realiseren hoe weinig controle wij over onze aandacht hebben, als we op de automatische piloot door het leven gaan.
Ben je je er van bewust waar je je aandacht op richt? De meeste mensen zijn dit het grootste gedeelte van de tijd niet! Jammer dat we doorgaans zoveel van ons leven missen. Mindfulness gaat over meer aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat als je het regelmatig doet, je meer focus ontwikkelt en minder stress ervaart in je leven. Je zit beter in je vel. We doen het niet vanzelf, deze 3 essentiële punten van mindfulness. In de hectiek van de dag juist eerder het tegenovergestelde.
Conclusie: ‘Normaal’ gesproken is onze aandacht juist ‘ongericht’. Afhankelijk van wat er op ons afkomt, richt onze aandacht zich. Het wordt wel eens vergeleken met een wilde aap die rondspringt in een leeg huis (monkeymind). Als we mindfulness beoefenen brengen we gericht onze aandacht ergens naar toe. We hebben de bewuste intentie onze aandacht te richten, bijvoorbeeld op de adem in de buik.
2. Aandacht in het hier en nu
Met mindfulness richten wij onze aandacht in het hier-en-nu. Dit huidige moment zoals het zich aandient is het object van onze aandacht. Niet het verleden, dat is voorbij, niet de toekomst, die moet nog komen. Dit moment nu is alles wat we hebben, ieder moment weer.
3. Niet (ver)oordelende aandacht
Wat wordt bedoeld met niet veroordelende aandacht? Het gaat over het ontwikkelen van open, accepterende aandacht: de bereidheid aanwezig te zijn bij alles wat zich, wat het ook is (aangename, onaangename of neutrale ervaringen), zonder innerlijke censuur. Dit vinden mensen vaak de lastigste instructie om toe te passen, want voordat je het doorhebt, heb je alweer een arsenaal aan oordelen in gezet! Bij iedere situatie oordelen we: aangenaam, onaangenaam of neutraal. Maar ook die oordelen kun je open, nieuwsgierig en niet-oordelend toelaten en observeren… Valt je op hoe we geneigd zijn wel met onze aandacht naar prettige ervaringen te gaan en onaangename ervaringen liever te vermijden? In mindfulness trainen we om open te zijn voor iedere ervaring, ongeacht het onderscheid dat wij maken.
Vertrouwen: is een kwaliteit die je kan helpen bij mindfulness beoefening. We kunnen vertrouwen op ons vermogen om open en aandachtig aanwezig te kunnen zijn, te kunnen reflecteren op gebeurtenissen, zodat wij hiervan kunnen groeien en leren. Zonder dit vertrouwen zullen we maar moeilijk de energie en discipline kunnen opbrengen voor dagelijkse beoefening. Het mooie is dat je vertrouwen groeit en groeit, als je regelmatig beoefent. Je kunt op allerlei manieren merken dat je leven positief verandert. Je hebt er geen wetenschappelijk bewijs voor nodig, als is er genoeg voorhanden. En het blijft natuurlijk leuk erover te lezen.
“If we are unaware of what we are doing a great deal of the time, and we don’t particularly like the way our lives develop, perhaps it is time to pay closer attention, to be more in touch, to observe the choices we make and their consequences down the road… From regular practice, again and again, may come a new sense that somewhere deep within us resides a profoundly healthy and trustworthy core, and that our intuitions, as deep resonances of the actuality of the present moment, are worthy of our trust.“
( Jon Kabat-Zinn, Wherever you go, there you are)