"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Vreemdgaan – Kunnen jullie samen nog wel verder?


Wat nu?
Als je net ontdekt hebt dat je partner is vreemdgegaan of als je zelf een affaire hebt, kan dat zo’n intense ervaring zijn. Ineens staat alles op z’n kop en je weet niet meer wie of wat je nog kan vertrouwen of hoe nu verder. Kunnen/willen jij/jullie samen nog wel verder? In het begin kán je dat ook echt niet weten. Eerst moeten de emoties weer kalmeren en de rust terugkomen. Pas dan kunnen jullie samen gaan ontdekken hoe de affaire heeft kunnen gebeuren en hoe jullie relatie kwetsbaar was hiervoor. Als jullie allebei de betekenis van de affaire begrijpen en beter je eigen aandeel daarin kunnen zien, pas dan kan je een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Dat is een intens proces, vaak pijnlijk, frustrerend, moeilijk, verdrietig, eenzaam, maar ook zo bijzonder. Je kan hier zelfs beter uitkomen dan daarvoor.

Gaat de pijn ooit weer over?
Misschien heb je de neiging om in je paniek snelle conclusies te willen trekken, omdat je denkt dat de pijn daarmee overgaat. Óf je wil meteen stoppen met jullie relatie, óf je wil juist nu direct beloftes, garanties en zekerheden dat jullie relatie koste wat kost door moet gaan zoals het vroeger was. Maar dat is niet mogelijk en het lost niets op. Je pijn, twijfel en onzekerheid blijven knagen. Er zijn op dit moment geen garanties. Het wordt niet meer zoals het vroeger was. Het wordt sowieso anders en in het verwerkingsproces kunnen jullie gaan ontdekken hoe.

Weer rust in de tent
Maar eerst is het belangrijk om een manier vinden om samen weer rust terug te brengen zodat jullie je dagelijkse leven weer op kunnen pakken. Wat kunnen jullie samen afspreken om de emoties niet nog hoger te laten oplopen en de situatie niet nog erger te maken? Praten jullie nog met elkaar? Slapen jullie nog samen? Praten jullie over de affaire met elkaar? Wanneer? Met anderen? Hoe dan en met wie? Wie brengt de kinderen naar school? Wie betaalt de rekeningen? Zelfs dit soort praktische dingen kunnen in het begin soms behoorlijk ingewikkeld zijn.

De tijd heelt niet vanzelf alle wonden
Zoals met veel dingen in het leven geldt ook hier, the only way out is the way in. Dit proces bewust doorgaan levert jou en jullie zoveel goeds op. Begeleiding helpt jou persoonlijk en jullie beiden om uiteindelijk goede antwoorden te vinden en hier gezond doorheen te komen, zonder wrok en verwijten en met een geheeld hart, wat niet automatisch betekent dat jullie bij elkaar zullen blijven. De tijd heelt niet zomaar vanzelf alle wonden. Je moet er actief mee aan de slag.

Gezond weer verder 
Op een gezonde manier verder gaan na een affaire betekent dat jij weer je leven kunt leven op een manier die voor jou goed en vervullend is. Het betekent dat je geen ‘slachtoffer’ en geen ‘dader’ meer bent. Het betekent dat je genoeg weet en begrijpt van waarom en hoe de affaire heeft kunnen gebeuren, zodat je nu een weloverwogen beslissing kunt nemen over hoe verder, samen of alleen.
Ondertussen heb jij/ hebben jullie heel veel geleerd over jezelf en je partner en over jullie onderlinge dynamiek. Je hebt ook geleerd over hoe je jezelf beter kunt beschermen tegen de zware last van wantrouwen, afwijzing, diepe onzekerheid, boosheid, schuld en schaamte. Je hebt op een nieuwe manier geleerd om contact te maken met je kwetsbaarheden en je verlangens en je kunt er nu op een goede manier over communiceren met je partner. Je kunt veel beter aangeven wat je nodig hebt. Je kunt veel beter luisteren naar elkaar.  
Deze en nog veel meer kostbare nieuwe inzichten en vaardigheden neem je met je mee je nieuwe leven in. Misschien ga je alleen verder - eventueel met een nieuwe partner -, misschien kiezen jullie ervoor om samen verder te gaan in jullie nieuwe relatie 2.0.

Beter dan daarvoor
In het proces heb je nieuwe lessen geleerd. Waar ging dit voor jou over? Misschien heb je nieuwe inzichten gekregen over wat het voor jou betekent om in een toegewijde relatie te zijn, en wat je daarin van jezelf en van je partner verwacht. In het midden van de storm is het moeilijk te geloven maar veel stellen die er bewust voor kiezen samen verder te gaan na een affaire merken dat hun nieuwe relatie 2.0 er eigenlijk sterker en beter op is geworden dan daarvoor. Dat is goed nieuws


Meer weten over de Relatietherapie na vreemdgaan?
In mijn begeleiding help ik jullie in de eerste fase met crisismanagement zodat de rust weer terugkeert. Dan pas is het zinvol te onderzoeken hoe de affaire heeft kunnen gebeuren. Wat maakte jullie relatie kwetsbaar hiervoor? Hoe beter jullie dat begrijpen, hoe beter jullie goede keuzes kunnen maken voor de toekomst. In de derde fase onderzoeken we, als jullie samen verder willen, hoe jullie nieuwe relatie eruit komt te zien. Er is ondertussen veel veranderd.  Veel stellen merken tot hun verbazing dat als ze goed door deze crisis heenkomen, hun relatie eigenlijk beter is geworden dan voorheen.
Wil je meer weten, neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden door te bellen naar 06-50819540 of te mailen naar [email protected] 

Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}