Oude koeien
Geen oude koeien uit de sloot halen, zeggen we, maar in een relatie gaat dat niet op. Dan moet je juist wél oude koeien uit de sloot halen, anders gaat het drinkwater bederven. In een liefdesrelatie gaat dat over oude kwetsuren die we hebben opgelopen die onder je huid blijven etteren. Dingen die je partner heeft gezegd of gedaan die je hebben gekwetst. Maar je zegt tegen jezelf, niet zeuren, zo erg was het toch niet. Je wil het achter je laten en vergeven, maar je merkt dat het niet helemaal lukt. Wat kan je doen?
Liefde maakt kwetsbaar
Liefde maakt op een bepaalde manier kwetsbaar: jij hebt met je gedrag grote impact op je partner en andersom. Een blik, een opmerking, een houding kan je diep raken, zowel positief als negatief. Hier gaan we dieper in op het laatste.
In een relatie doen we elkaar soms pijn, we zijn nu eenmaal niet perfect. Vaak is het ook onbedoeld. Zo’n kwetsuur kan blijven etteren van binnen als we er niets mee doen. Op onverwachte momenten kan dat er ineens uitkomen als een onredelijk en fel verwijt naar je partner waar je zelf ook even van staat te kijken. Eigenlijk gaat het om die oude koe die je nog dwarszit en niet wat er net tussen jullie gebeurde.
Oude pijnplekken samen helen
Maar hoe je die oude koe dan met je partner bespreekt, zonder ruzie en op een manier dat je de oude koe echt opruimt en het drinkwater weer schoon is, is niet zo makkelijk. Daar valt veel te leren wat je meestal niet zomaar uit jezelf ontdekt. Meestal geven we onze partner de schuld. Dat lijkt de makkelijkste oplossing. Maar het helpt je niet verder, je komt van de regen in de drup. Het heeft ook te maken met jouw eigen innerlijke patronen en overtuigingen die je in de loop van je leven hebt opgebouwd. Die stammen nog uit een tijd van vóór je partner. Toch kan je ook die oude pijnplekken samen helen. Dat is de kracht van de Houd me Vast training, waarin je leert hoe je dat doet.
Houd Me Vast training
Een van de ontroerende inzichten die stellen vaak krijgen in de Houd me Vast training is dat het helemaal niet de intentie was van je partner om jou pijn te doen. Daar sta je vaak niet bij stil. Zoals een cliënt vertelde, dat toen net hun eerste baby was geboren, haar partner alleen bezig was met foto’s te maken. Hun pasgeboren baby was door verpleegsters meegenomen om te checken of alles ok was. En daar lag ze ineens moederziel alleen in bed. Dat gevoel van er altijd alleen voor te staan op moeilijke momenten was een heel oud patroon in haar. Dat had ze geleerd in haar gezin van herkomst. Natuurlijk was het niet de intentie van haar partner haar pijn te doen. Daar was hij helemaal niet mee bezig. Maar het deed wél pijn. Dat hij juist op zo’n bijzonder moment geen aandacht voor haar had gehad, had haar diep gekwetst. De boosheid die ze erover voelde, nam ze nog heel lang onderhuids met zich mee. In één weekend leerde ze door Houd Me Vast training begrijpen dat het ook heel anders kon.
Heldere signalen leren geven, maar komt het ook binnen?
Er is een specifieke manier om je pijn te delen met je partner zodat het je ook echt helpt om de kwetsuur te helen. Je creëert eerst de omstandigheden waarin je echt naar elkaar kan luisteren. Dat gaat niet vanzelf, er is voorbereidend werk voor nodig. Het betekent dat jullie al ontdekt hebben hoe jullie duivelse dialoog eruitziet, en vervolgens de pijnplekken die daaronder liggen. Jullie hebben al geleerd de ruzies te stoppen, en ontdekt wat je hechtingsangsten en verlangens zijn. Je kan ze ook naar elkaar uitspreken, zodat je diepere verbinding met elkaar creëert. Dan pas is het tijd om de oude koeien uit de sloot op te ruimen. 'Weet je nog, toen heb je mij zo geraakt, zoveel pijn gedaan en ik merk dat ik daar niet zomaar aan voorbij kan gaan.'
Stappenplan
Om die kwetsuren te ‘behandelen’ moeten jullie samen een aantal stappen doorlopen. Het komt er heel in het kort op neer dat de gekwetste persoon vertelt wat de gebeurtenis was terwijl de andere partner met volle aandacht luistert. Je leert uit te spreken wat je toen het meest gekwetst heeft, terwijl je partner nu toegankelijk, responsief en betrokken is. De luisterend partner kan oprecht zoiets zeggen als ‘Jouw pijn doet mij pijn. Het doet me pijn om te zien dat jij je toen zo gekwetst hebt gevoeld.’
Niet langer wachten
Zo in theorie klinkt dit natuurlijk best makkelijk zo’n stappenplan. Maar in het echte leven weet je wel hoe moeilijk dit is, vooral als het juist niet meer zo goed gaat in je relatie. Langer wachten en hopen dat het allemaal vanzelf weer beter gaat, helpt je niet. Het leidt er vaak toe dat jullie elkaar meer pijn doen en verder uit elkaar drijven.
Gun jezelf en jullie liefde deze nieuwe impuls die je krijgt in de Houd Me Vast training. Je leert alles wat nodig is om een diepere verbinding te krijgen samen en een betere liefde. En ook hoe je dat kan blijven doen en ontwikkelen samen.
Een aanrader: lees het boek, Houd Me Vast van Sue Johnson
2 daagse Intensive Houd me Vast Training
In het Houd me Vast weekend leer je op een effectieve manier de obstakels herkennen in jullie relatie en leren jullie hoe je in plaats daarvan weer vanuit het hart met elkaar verbindt. Investeer in elkaar, investeer in jullie liefde! Het is een van de belangrijkste bronnen van geluk in je leven.
Waarom zou je wachten?
Wil je meer weten?
Neem vrijblijvend contact op met Sandra door te bellen naar 06-50819540 of te mailen naar [email protected]