Hoe reageer jij als je teleurgesteld bent in je partner?
Hoe reageren jij en je partner op elkaar als een van jullie uitreikt naar de ander, en dan teleurgesteld is over de respons? Als jullie je niet gehoord, niet begrepen, niet gesteund voelen door elkaar wanneer je dat juist nodig hebt en erom vraagt? Wanneer jullie je beiden eenzaam voelen in je relatie, ook al zoeken jullie verbinding? Wanneer je het gevoel hebt dat je zo best doet, maar dat het nooit goed genoeg is voor je partner? Dat je altijd tekort schiet? Als je je afgewezen voelt? Niet erkend of gewaardeerd?
Word je dan geïrriteerd? Passief agressief? Of trek je je terug? Verstar je en kruip je in je schulp? Wat doet je partner? Hoe gaan jullie dan met elkaar om? Een eerste stap om dichter bij elkaar te komen is veel makkelijker dan je denkt. Je hoeft namelijk niet perfect te zijn! Je hoeft alleen maar TRB te zijn. Dat betekent, Toegankelijk, Responsief en Betrokken te zijn met je partner. Het gaat over aandacht. Dat is een kernfactor in alle succesvolle, gelukkige relaties. Maar wat betekent het precies? En hoe doe je het?
TRB – Toegankelijk, Responsief, Betrokken
Als je partner naar je uitreikt, hoe reageer je dan? Met iets kleins, hé kijk eens wat een leuk filmpje? Of met iets groters, ga je vanmiddag met me mee naar de dokter, ik maak me zorgen. Stem je je af op je partner? Of ben je soms/vaak onverschillig of bagatelliseer je het. Stel je niet aan, er is vast niets aan de hand, je kan prima alleen naar de dokter.
Uit het leven gegrepen
Toen Lidewij aan het eind van de dag thuiskwam van haar werk was Bart al druk bezig in de keuken om te koken voor de kinderen. "Hoi schat, kan ik je ergens mee helpen?" Bart keek niet op en zei kortaf dat hij even heel druk was en nu geen tijd voor haar had. Dat escaleerde in een daverende ruzie met de kinderen erbij, waarbij met pannen gesmeten werd.
Overdreven? Op het eerste gezicht misschien. Maar op een dieper niveau werd Lidewij geraakt in een oude wond, het gevoel dat het niet zoveel uitmaakte of zij er wel of niet bij was. Dat niemand haar nodig had en dat zij er niet toe deed. (Ieder mens heeft pijnplekken.)
Bart had het al zo druk en dacht dat hij er op dit moment niet nog iets bij kon hebben. Maar het enige wat hij had hoeven doen, is haar even aankijken toen ze thuiskwam. Haar even zien en horen. Fijn dat je er bent, schat. Nee je hoeft niets te doen, we gaan zo eten.
Onderzoek laat zien dat bij stellen die langdurig en gelukkig samen zijn, partners 86% van de keren positief ingaan op hun partners verzoek om verbinding. Bij stellen die binnen 6 jaar scheiden is dat slechts 33% van de keren. Het mooie is dat het echt om iets kleins kan gaan, gewoon met je aandacht erbij zijn. Je partner even aankijken, ik hoor je, ik zie je. Veel en vaak iets kleins (een positief woord, een gebaar, een aanraking) is het geheim!
De TRB-vragenlijst helpt jullie om te zien hoe het er nu voor staat in jullie relatie en het geeft je meteen inzichten waar je je op kan richten op dit verder samen te ontwikkelen.
TRB – Vragenlijst
De volgende vragen zijn dus essentieel. Hoe zouden jullie ze beantwoorden op dit moment in jullie relatie? Ja/Nee/Soms? Praat erover met elkaar.
Toegankelijk:
- Ik kan makkelijk de aandacht krijgen van mijn partner.
- Het is makkelijk om een emotionele verbinding met mijn partner te krijgen.
- Mijn partner luistert naar me. Ik kan alles met mijn partner bespreken.
Wat zijn nog meer de dingen waar jij aan merkt dat je partner wel/niet toegankelijk en beschikbaar voor je is?
Responsief
- Als ik er behoefte aan heb getroost te worden, staat mijn partner altijd voor me klaar.
- Ook als we ruzie hebben, weet ik dat ik belangrijk ben voor mijn partner, en dat we er samen wel uitkomen.
- Mijn partner reageert altijd op mijn signalen dat ik hem/haar nodig heb, of dichtbij wil hebben.
Wat zijn nog meer de dingen waar jij aan merkt dat je partner wel/niet op je reageert wanneer jij dat nodig hebt?
Betrokken
- Ik voel me totaal op mijn gemak als ik dicht bij mijn partner ben, ik vertrouw hem/haar volledig.
- Ook als we niet samen zijn, voel ik onze verbinding.
- Ik voel me veilig bij mijn partner en durf emotionele risico’s te nemen.
Wat zijn nog meer de dingen waar jij aan merkt dat je partner wel/niet voldoende emotioneel betrokken is met jou?
Veilig en bemind
Toegankelijk, responsief en betrokken zijn bij elkaar maakt dat partners zich veilig en bemind voelen in een liefdesrelatie. Je hoeft dus niet perfect gedrag te laten zien. Dat is natuurlijk niet altijd makkelijk, want juist als we ons gekwetst voelen, verbreken we liever de verbinding door geïrriteerd te zijn of ons terug te trekken. Vaak denken we dan dat het probleem bij onze partner ligt. Het is juist dáár waar de kans ligt om te investeren in persoonlijke groei en een nieuwe en diepere manier van verbinding met je partner. Zo blijft jullie liefde levend.
Meer weten over hoe jullie vastlopen in je relatie? En hoe je eruit kan komen? Wat jullie anders zouden kunnen doen?
Neem vrijblijvend contact op met mij op door te bellen naar 06-50819540 of te mailen naar [email protected]
Mijn 20-jarig huwelijk gezegend met vier kinderen stond op het punt te mislukken omdat mijn liefhebbende echtgenoot zei dat hij moe was van onze verbintenis en zonder reden wilde scheiden, ik wist dat er iets mis was dus na 3 maanden zoeken en veel teleurstellingen ging ik hulp zoeken bij andere mensen. Ik ontmoette uiteindelijk DR. SUNNY, een spirituele man gezegend door zijn goden met een bovennatuurlijk vermogen om verschillende problemen in het leven op te lossen. Ik legde hem mijn situatie uit en hij stelde me een aantal vragen die ik eerlijk beantwoordde, DR SUNNY vertelde me wat het probleem was en vertelde me wat ik moest doen, ik volgde al zijn instructies op en na een week kwam mijn man weer thuis. twee maanden buiten blijven en de scheidingspapieren verscheuren en nu leven we vredig thuis. Als er iets is dat je dwarszit in het leven en je wilt een snelle en betrouwbare oplossing, neem dan contact op met DR SUNNY en je zult een reden hebben om je getuigenis te delen zoals ik. Neem contact op met Whatsapp: +2348082943805 of e-mail hem. [email protected]