Waar of niet waar, geen top-performance zonder stress
Natuurlijk heb je stress nodig. Veel top-professionals denken dat het er onlosmakelijk bijhoort.
Lange reizen, complexe zakelijke uitdagingen, veeleisende klanten, informatie-overload, een hoge werkdruk en een ‘altijd-aan’ technologie brengen nu eenmaal stress en een ‘vol hoofd’ met zich mee.
Zin of onzin?
Stress hoort bij onze moderne manier van leven – misschien - maar in ieder geval niet te veel en zeker niet te lang. ‘Gezonde stress’ stelt je in staat om net die extra inspanning te leveren, net die extra mijl te lopen, te pieken, waardoor je tot meer in staat blijkt dan je voor mogelijk had gehouden. Vergeet niet dat stress een gezonde reactie van het lichaam is: we zijn klaar om adequaat te reageren op bedreigende situaties/problemen. Het maakt onze geest alert, geconcentreerd en efficiënt. Maar snel en daadkrachtig is dan het motto: reken af met het ‘gevaar’ en ga door met je leven.
Korter leven door stress?
Snel en daadkrachtig is helaas niet wat we doen. Integendeel, ongemerkt geven we stress ruim baan, zodat hij ons langdurig in zijn greep kan houden. Zonder twijfel is deze ‘ongezonde stress’ buitengewoon schadelijk voor onze gezondheid. Ook ons werk lijdt eronder, we worden minder effectief en creatief en we verliezen onze levensvreugde. En ja, langdurige stress blijkt ons leven te verkorten.
Hoeveel kun jij aan?
Of stress schadelijk is of niet, hangt af van hoeveel belasting iemand aan kan. Als je draaglast groter wordt dan je draagkracht, kan het misgaan. De eisen die aan je gesteld worden voelen als groter dan wat je op dat moment aankunt. Het leven voelt als te veel, te zwaar.
Waar sta jij op dit moment? Doe eens de stress-test om balans op te maken. Het goede nieuws is dat er wat te doen is aan teveel stress om je balans te herstellen.
Gezonde technieken om je brein te trainen, om stress te reduceren en te managen
Niet alleen kan het anders, het moet anders. Zelfs de beste, de slimste, meest getalenteerde mensen trekken het soms niet meer. In enkele decennia is er veel veranderd in hoe wij werken en leven. ‘Vroegah, toen alles beter was...' konden we rustig aan één ding tegelijk werken. Ik weet niet zeker of vroeger alles beter was, maar de volle borden die we ons vandaag de dag opscheppen, vragen drastisch om een andere aanpak.
We moeten leren hoe we duurzaam onze prestaties kunnen vergroten, in plaats van de regie over ons werk en leven weg te geven aan Afleidingen, Onrust en Multitaskerij kunnen we met de volgende 3 tips snel het stuur weer overnemen.
Kleine veranderingen, grote resultaten
1. Mindfulness – je brein de baas worden
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de waan van de dag. Je kunt je beter concentreren, je geheugen wordt beter, je ontspant gemakkelijker. Je geest wordt rustiger.
Dit opent de weg naar bewuste keuzes maken in plaats van automatisch te reageren op alle impulsen van buitenaf. Je vangt stressprikkels eerder op en je krijgt de vrijheid anders om te gaan met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Piekeren en negatieve manieren van denken verliezen hun macht over je. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je weet beter je grenzen te bewaken.
Veelvuldig wetenschappelijk onderzoek in de afgelopen jaren heeft aangetoond dat mindfulness effectief is. Ons brein verandert. Als je regelmatig mindfulness beoefent, verbetert de kwaliteit van je aandacht en focus, ook op de momenten dat je niet mediteert.
Maak mindfulness beoefening een niet los te denken onderdeel van je leven.
2. Mindful pauzeren & regelmatig ‘offline’ gaan
Onze manier van werken is de afgelopen decennia radicaal veranderd. Terwijl er een constante stroom aan sms’jes, e-mails, telefoontjes, vergaderingen en deadlines onze kant opkomt, moeten we geconcentreerd blijven op ons werk.
Als oplossing gaan we multitasken, maar dit is de slechtst mogelijke reactie op de overkill aan informatie. Multitasken maakt mensen minder productief, minder creatief en minder in staat goede beslissingen te nemen. "Het transformeert competente professionals tot chaotische onderpresteerders.’
Hopelijk kun je je aandacht net genoeg bij deze blog houden om hem tot het eind uit te lezen! De volgende tips zijn goud waard:
Bouw regelmatig een pauze in, hoe druk je het ook hebt. Hoeveel pauzes neem je op een dag? Bedenk dat de grootste vijand van pauzes meestal niet de organisatie of het management is, maar jijzelf! Een werkdag zonder pauzes is voor de geest zoals een marathon zonder water voor het lichaam: totaal slopend. Als je regelmatig mindful pauzeert kun je ervaren hoe je een innerlijke kracht hebt die voortdurend bezig is je balans te herstellen. Als je even aan de kant gaat en niet in de weg staat, kan dit natuurlijke proces gebeuren.
- Neem je voor om vanaf nu bijvoorbeeld ieder uur, of iedere twee uur, 1 minuut mindful te pauzeren. Het is de efficiëntste manier om je focus, helderheid en creativiteit te behouden.
- Neem een lunchpauze. Ga even buiten wandelen als het kan, al is het maar 10 minuten.
- Hoe wil jij omgaan met ‘bereikbaar zijn’? Omdat het mogelijk is 24/7 beschikbaar te zijn, wil nog niet zeggen dat het een goed idee is het te doen. Schakel je ‘s avonds soms/wel eens/vaak je telefoon/ipad/laptop uit, zodat je geen werkmails meer afhandelt? Bepaal grenzen die voor jou werken om duurzaam effectief te blijven en plezier te houden in je werk.
3. Humor en het grotere perspectief
Als je veel en vaak gestrest bent, bestaat de kans dat je hoog scoort op perfectionisme en dat je je werk en jezelf heel serieus neemt. Prima eigenschappen als je ze goed weet te gebruiken. Zo niet, dan kunnen ze behoorlijk je leven vergallen.
Lynn Taylor, auteur van Tame Your Terrible Office Tyrant, stelt dat humor onze capaciteit demonstreert om door de bomen het bos te zien. Met andere woorden, we kunnen het grotere plaatje blijven zien, van wat werkelijk belangrijk voor ons is, onze ‘life’s purpose’, wat we echt willen bijdragen aan deze wereld, in plaats van te verzanden in stress en dysfunctionele manieren van werken. Als je aan het eind van de rit terugkijkt op je leven, dan zullen de problemen waar je nu ‘s nacht van wakker ligt echt in een heel ander perspectief staan.
”You don’t have to be a stand-up comedian,
but well-placed humor that is clever and apropos to a business situation
always enhances the situation.”
Er zijn zoveel voordelen aan humor in je leven en werk! Hier zijn er een paar op een rijtje
- Mensen willen graag met je werken
- Je maakt makkelijk vrienden en krijgt meer voor elkaar.
- Humor schakelt stress uit
- Humor geeft je een blikverruiming; een cognitieve verschuiving in hoe je ‘stressoren’ waarneemt. Het probleem wordt gerelativeerd.
- Humor ontlaadt je emoties op een goede manier
- Humor en lachen ontspannen je lichaam, vergroten je gezondheid
- Humor maakt je menselijk, we delen hiermee ons mens-zijn met anderen, we maken dieper contact
- Humor breekt het ijs, helpt anderen om te ontspannen
- Humor helpt je om divergent te denken, creatiever te zijn in nieuwe oplossingen, speelser, in plaats van vast te blijven zitten in ‘cognitieve rigiditeit’ (zo heb ik het altijd gedaan en zo blijf ik het doen).
- Humor biedt vruchtbare grond voor innovatie en inspiratie, want mensen zijn meer ontspannen en ervaren meer ruimte
Als zelfs een professional als Robert Stembridge, managing director van Accenture Technology, het belang van mindfulness inziet en een dagelijkse beoefening heeft, kun jij het ook. Vergeet niet dat mindfulness jouw werk, jouw team en jouw organisatie effectiever en productiever maakt. Dat is belangrijk. Maar nog veel belangrijker zoals een salesdirector van een grote Scandinavische Verzekeringsmaatschappij opmerkte:
‘Ik heb het gevoel dat we aardigere mensen worden,
zachter, gelukkiger.’