"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Relatiecrisis? Tips om je onmacht te doorbreken


Relatiecrisis? Help!
Als je deze blog leest, weet je dat relaties niet altijd zomaar vanzelf goed blijven gaan. Dat is normaal. Pas als de eerste wrijvingen of ruzies beginnen te komen in jullie relatie, begint een nieuwe ontdekkingsreis naar elkaar. Er is zoveel te leren om samen meer verbondenheid en intimiteit te ervaren en meer plezier te hebben. Wat doe jij als je ruzie met je partner hebt? Heb je de neiging kritisch te worden, te klagen, verwijten, perse je gelijk te willen halen, je afkeuring laten merken, je partner vertellen hoe hij/zij moet veranderen? Of trek je je eerder terug, probeer je je af te sluiten, weiger je te praten, ga je jezelf verdedigen, begin je snel over iets anders? Hoe denk je dat je partner jou op zo’n moment ziet? Heb je dat wel eens gevraagd?

Help, waar ben je?
Soms begrijp je er geen bal meer van, maar alles wat jullie doen in jullie interactie is logisch vanuit hechtingsperspectief. De knallende ruzies die je kan hebben om grote en vaak ook onbenullige kleine dingen gaan niet over waar ze over lijken te gaan. Het heeft te maken met angst dat je de verbinding met elkaar verliest en het is een poging die verbinding weer te herstellen. Help! Waar ben je?  Hou je nog wel van me?
Die diepere laag, daar kom je uit jezelf niet zo makkelijk bij. In de Houd me Vast training leer je in 7 gesprekken hoe je dat doet en hoe jullie weer een veilige en hechte relatie met elkaar creëren. Het is geen quick fix, natuurlijk niet. Liefde is een proces, werk in uitvoering. Het Houd me vast model geeft je alles wat je nodig hebt voor een inspirerende en uitdagende reis waarin jullie leren hoe je liefde kan blijven groeien.

Uit het leven gegrepen
Arjan en Marieke voelden zich na 20 jaar huwelijk beiden diep eenzaam in hun relatie. Als ze probeerden hierover met elkaar te praten, kregen ze altijd ruzie. Arjan was verbaal sterk, maar vond het lastig echt verbinding te maken met zijn emoties. Marieke had nooit geleerd te voelen wat haar eigen emoties en behoeftes waren in de relatie, laat staan dat ze die tot uitdrukking kon brengen.
De wanhoop straalde uit Arjans stem toen hij vertelde hoe hij steeds probeerde contact met Marieke te maken door haar te vertellen over wat hij allemaal gelezen en geleerd had. In zijn beleving gaf hij haar hiermee een cadeau, en reikte hij naar haar uit om verbinding te maken.
In onze sessies begon hij te ontdekken dat Marieke het gevoel kreeg dat hij haar wilde domineren door de stortvloed van woorden die hij over haar uitstortte. Zij kreeg het gevoel dat zij er niet toe deed, dat hij haar dom vond. Ze voelde zich gebruikt als praatpaal. In reactie sloot ze zich steeds verder van Arjan af, waardoor hij juist extra probeerde verbinding te krijgen door nog meer te praten.

Als je hetzelfde blijft doen wat je altijd al deed ….
Dit patroon hadden ze jarenlang herhaald, in de hoop dat het op een dag wel beter zou gaan. Maar als je hetzelfde blijft doen wat je altijd al deed, krijg je steeds hetzelfde gevolg (wat je steeds niet wilde). Met andere woorden:

Als je niets verandert,
Verandert er niets

Het gaat niet zomaar vanzelf over
Als je merkt dat jullie weer in je oude patroon terecht komen, adem dan eerst een paar keer diep in en langzaam uit. Ontspan. Leer je brein iets nieuws. Oefen met de volgende tip.

Creëer een moment van ruimte en tijd samen.  Bedenk allebei een voorbeeld van een keer dat je i.p.v. irritatie of terugtrekgedrag je kwetsbaarheid met je partner hebt gedeeld en je partner reageerde toen op een manier die jou hielp om je dicht bij hem of haar te voelen. Je voelde meer verbinding. Wat deed je partner toen wat voor jou het verschil maakte? En wat zou jij kunnen doen om het verschil te maken?
Bijvoorbeeld ipv zich af te sluiten van Arjan kan Marieke op zo’n moment leren zeggen: "Ik voel me zo verdrietig en eenzaam als je al die verhalen over me uitstort. Ik krijg dan het gevoel dat je mij dom vindt en dat ik er voor jou niet toe doe. Ik voel me een soort praatpaal."
Arjan zou als hij responsief en betrokken was kunnen zeggen "Ik had geen idee dat jij je daardoor verdrietig en eenzaam voelde. Ik ben blij dat je me dit vertelt. Ik wilde dit juist met je delen om contact met jou te maken. Ik weet niet goed hoe ik dat kan doen. Kan je mij daarbij helpen?"  

Meer weten over hoe jullie vastlopen in je relatie? En hoe je eruit kan komen? Wat jullie anders zouden kunnen doen?
Neem vrijblijvend contact op met mij op door te bellen naar 06-50819540 of te mailen naar [email protected]






Tags

relatiecoaching, relatietherapie


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}