De kwaliteit van je leven verbeteren met mindfulness
Goede voeding en slaap zijn de motor voor vitaliteit en succes. Ze hebben direct effect op ‘optimaal welzijn’, lekker in je vel zitten, energiek en met plezier in je leven en werk. Door met meer aandacht te leven, maak je het verschil. Een dagelijkse mindfulness beoefening heeft bewezen positief effect op een betere kwaliteit slaap, maar ook 'meer mindful eten'
geeft direct een boost aan je welzijn. In deze blog krijg je de nieuwste inzichten in gezonde voeding en het verrassende verband tussen voeding en slaap. Je krijgt direct 2 praktische eetregels voor een betere slaap.
De kwaliteit van je leven verbeteren met mindfulness
Goede voeding en slaap zijn de motor voor vitaliteit en succes. Ze hebben direct effect op ‘optimaal welzijn’, lekker in je vel zitten, energiek en met plezier in je leven en werk. Door met meer aandacht te leven, maak je het verschil. Een dagelijkse mindfulness beoefening heeft bewezen positief effect op een betere kwaliteit slaap, maar ook ‘meer mindful eten’ geeft direct een boost aan je welzijn. In deze blog krijg je de nieuwste inzichten in gezonde voeding en het verrassende verband tussen voeding en slaap. Je krijgt direct 2 praktische eetregels voor een betere slaap.
Is brood gezond?
Kortgeleden waren er nog mensen in Nederland die wel 8 boterhammen per dag aten. Een paar aan het ontbijt en een paar voor de lunch. En dan ’s avonds nog pasta. Hopelijk behoor jij niet tot de enkeling die dat nog doet. Want ondertussen weten we zeker dat al die tarwe kan bijdragen aan overgewicht en de ‘after lunch dip’. Niks mis met een broodje op z’n tijd (als je geen glutenallergie hebt), maar een beetje minder koolhydraten is echt een goed idee. Naast het
verliezen van een paar kilo’s heeft het een goed effect op je gezondheid. Wist je dat je beter en dieper slaapt met de juiste voeding? Hieronder leg ik uit waarom en in de volgende blog geef ik een paar heerlijke, makkelijke en gezonde recepten.
De oermens in jou
Op een historische tijdlijn van miljoenen jaren geleden tot nu toe zie je dat wij mensen in verhouding 99% van de tijd als jagers/verzamelaars hebben geleefd en pas de laatste 1% - ongeveer 10.000 jaar - als landbouwers. Gedurende die 99% waren we actief, gingen we op jacht en verzamelden bessen, noten en zaden. We waren atletisch, energiek en goed slapen was vanzelfsprekend.
Overdosis snelle koolhydraten
Er is ondertussen veel veranderd! Meer dan de helft van de Nederlanders is (veel) te zwaar en 30% slaapt slecht. Vanaf het moment dat mensen het land gingen verbouwen, gingen koolhydraten het belangrijkste deel van onze maaltijd vormen. Brood, pasta, rijst en aardappelen - iedere maaltijd heeft er wel één van. En met chips, ijsjes, koek en snoep verhogen we nog eens regelmatig deze overdosis koolhydraten.
Verkeerde brandstof
Heb je weleens diesel in je benzinemotor gegooid? Dat gaat niet goed! Op dezelfde manier is ons lichaam helemaal niet bestand tegen de grote hoeveelheid koolhydraten in onze voeding vandaag de dag. Daardoor werkt onze vetverbranding niet optimaal, slaan we onnodig vet op en voelen we ons niet fit. Ook heeft onze diepe slaap eronder te lijden.
Hoe je met te veel koolhydraten je diepe slaap saboteert
De koolhydraten die je eet, worden door het lichaam omgezet in de brandstof glucose. Bij producten met veel suiker gaat dit proces razendsnel en bij ‘langzame koolhydraten’ duurt het iets langer. Maar het is belangrijk dat de bloedsuikerspiegel niet schommelt, maar constant blijft. Hoe doet je lichaam dat? Met de hormonen cortisol eninsuline. Als er te veel glucose is, zorgt insuline ervoor dat het weer verlaagt. Als het glucoseniveau te laag is, maakt het lichaam cortisol aan om het weer te verhogen.
Paniek in de tent
Als je te vaak en te veel koolhydraten eet – vooral suiker is een ramp - raakt het lichaam in 'paniekmodus'. De bloedsuikerspiegel stijgt snel en er worden grote hoeveelheden insuline aangemaakt om dit weer te verlagen naar normale waarden. Maar na een tijdje slaat de balans door de andere kant op: de bloedsuikerspiegel is gedaald tot onder het normale niveau. Nu moet het lichaam weer cortisol aanmaken om de bloedsuikerspiegelweer op peil te krijgen. Het nadeel daarvan is dat deze grote hoeveelheid cortisol de diepe slaap verstoort.
Hoe herken je een verstoorde bloedsuikerspiegel?
Deze symptomen kunnen er op wijzen:
- Vaak moe en 'energiedips'
- Moeite je te concentreren, soms duizelig
- Steeds zin om te snoepen
- Je komt makkelijk aan, vooral buik (cortisol en buikvet zijn 'beste vrienden')
Simpele eetregels om dieper te slapen
Om goed en diep te slapen moet het cortisol-niveau gedurende de dag verlaagd worden. Dat gaat niet lukken als je lichaam door je verkeerde voedingskeuzes continu gedwongen wordt om dit stresshormoon aan te maken. Hoe stop je met onnodig cortisol aanmaken en leg je de basis voor diepe slaap?
1. Eet minder koolhydraten en zo min mogelijk suikers
Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, schiet je lichaam niet steeds in een 'paniekmodus’ en zakt het cortisolniveau gedurende de dag op een natuurlijke manier. Aan het eind van de dag ben je dan klaar voor een diepe en ontspannen slaap.
- Nooit meer koolhydraten?!?
Zeker wel! Ontwikkel een nieuwe smaak voor gezonde ‘langzame koolhydraten’ zoals zoete aardappelen, quinoa, amarant en havermout. Verrukkelijk! Deze houden je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je cortisol-niveau gedurende de dag kan zakken. Je diepe slaap komt niet in gevaar.
En inderdaad, probeer de ‘snelle koolhydraten’ - zoals pasta, aardappelen, brood, pizza, snoep, chips, koek en ijs - zoveel mogelijk te mijden. Naarmate je meer lichaamsbewustzijn ontwikkelt en je merkt dat deze producten je weinig goed doen, word het steeds makkelijker ze te laten staan. Natuurlijk is het prima er zo nu en dan wat van te eten en je er dan niet schuldig over te voelen, maar integendeel, er dan ook uitbundig van te genieten. Langzaam en mindful proeven, kauwen, doorslikken. Met mindfulness voel je snel wanneer je genoeg hebt gegeten.
2. Kies voor 'echte' voeding
Eet puur natuur. Geen potjes, pakjes, of bewerkte voeding, maar alleen natuurlijke ingrediënten. Denk aan groente, fruit, peulvruchten, zaden, noten, eieren, een weinig vlees of vis, oliën.
Als je op deze manier natuurlijk en gezond leert eten, wordt je verlangen naar zoetigheid vanzelf steeds minder. Je wil graag gezond en gebalanceerd eten en je lichaam geeft intuïtief aan wat goed voor je is. Mindfulness helpt je hierbij.
Bonus
Naast betere en diepere slaap, zorgt een koolhydraatarm dieet ervoor dat je makkelijker gewicht verliest, je minder last hebt van een hongergevoel, je verhoudingsgewijs meer (gevaarlijk) buikvet verbrandt en je veroudering vertraagt. Wie wil dat nou niet?