De onweerstaanbare aantrekkingskracht van negativiteit
Negatieve gedachten trekken ons soms onweerstaanbaar aan als een sterke magneet. Hoe komt het toch dat je aandacht steeds maar weer teruggaat naar die vervelende gebeurtenis? Je wilt er niet aan denken, maar voordat je het weet zit je er toch weer met je gedachten. Vorige week gaf ik een workshop en kreeg bijna niets dan lof. Bijna. Op die ene deelnemer van de 100 na, die aangaf 1 onderdeeltje gemist te hebben. Die ’kritiek’ bleef me bij en hield me lang bezig. Ik lag er wakker van en bleef maar malen over hoe ik dat had kunnen voorkomen. Het nam me zo in beslag dat ik geen aandacht had voor de 99 positieve evaluaties. Hoe komt dat?
Klittenband en teflon in je brein
Zo werkt ons brein. Om je te helpen overleven registreert je brein vooral negativiteit en gevaar en reageert daar direct op. Aandacht geven aan positiviteit draagt hier niet aan bij en is dus een levensgevaarlijke frivoliteit als je moet overleven. First things first & better safe then sorry. Ons brein werkt als klittenband voor negatieve ervaringen – ze blijven hardnekkig plakken, je maalt en je piekert – en als teflon voor positieve ervaring – ze glijden onmiddellijk weer weg.
Ze zijn er wel, de goede dingen
Je leven zit bomvol met positieve dingen, maar je merkt nog niet dat je er feilloos het negatieve uitpikt, en er buitenproportioneel veel aandacht aan geeft. Natuurlijk heeft dat een negatief effect op je humeur en je capaciteit. Maar wat kan je eraan doen? Het lijkt vaak sterker dan jezelf.
Wakker worden met mindfulness
Om je bewust te worden van je automatische belemmerende patronen en ze te doorbreken is mindfulness nodig. Wat niet werkt is het onderdrukkenvan negatieve ervaringen. Ze horen gewoon bij het leven. Met mindfulness leer je i.p.v. je af te sluiten voor pijn of er voor weg te vluchten, er juist recht op af te gaan. Je staat jezelf toe er juist bij te blijven en ze helemaal te voelen, je er bewust van te worden wat het doet in je lichaam, en wat voor emoties en gedachten je erbij hebt. Niets is
permanent en alles gaat voorbij, ook die vervelende ervaring. Maar als je vervolgens weer op de automatische piloot gaat, kan toch je geest al snel weer in de oude groef gaan en gaan malen en piekeren.
Waar je je aandacht op richt, wordt je werkelijkheid
Een krachtige manier om de talloze positieve dingen in je leven te benutten en daarmee je welzijn te laten groeien, is door ze bewust te koesteren en in je op te nemen. Als je jezelf regelmatig hierin traint, ervaar je hoe dit de kracht heeft je te helen, voeden en inspireren. Het is een positieve opwaartse spiraal. Hier lees je hoe je dat doet.
3 powertips om positieve ervaringen echt in je op te nemen
1. Zoek actief naar goed nieuws
Er zijn zoveel positieve dingen in jou en om je heen, maar vaak gaan ze ongemerkt aan je voorbij. En zelfs als je ze wel opmerkt - iemand die je belangeloos helpt, naar je lacht, iemand die zingt op de fiets, een bloeiende bloem, een knuffel van een vriend, een inspirerend gesprek met een dierbaar persoon, een fijne vakantie, je ontdekt een bewonderenswaardige kwaliteit in jezelf of iemand anders, een knuffel van je kind, je voltooit een moeilijk project – al deze mooie momenten gaan gedachteloos voorbij, zomaar langs je heen, je besteedt er nauwelijks aandacht aan. Je aandacht is meer op zoek naar negatieve dingen.
Nu je dit allemaal weet, neem je voor om actief op zoek te gaan naar goed nieuws, het is er volop. Welke positieve feiten je ook ontdekt, laat er het volle licht van je aandacht op schijnen. Voel de invloed ervan in je hele wezen.
2. Verander positieve feiten in doorvoelde ervaringen
Laat het nu een doorvoelde ervaring worden door er met je aandacht bij te blijven. Laat jezelf niet afdwalen, 5 of 10 misschien wel 20 seconden. Hoe langer je het ontspannen in je bewustzijn vasthoudt, hoe meer het verankert in je brein en hoe dieper de sporen die je nalaat. Laat de ervaring je hele lichaam vullen en maak het zo intens mogelijk.Blijf er met je aandacht bij als je bijvoorbeeld een stevige omhelzing van een geliefd persoon krijgt, misschien voel je je warm, vol energie, en gekoesterd. Voel de ervaring in je lichaam en koester het gevoel, de emoties, de hele ervaring hoe die op dat moment is, en blijf er een tijdje bij. Als je concentreert op dit soort ‘beloningen’ neemt de dopamine toe (een voel-goed hormoon) en dat maakt het weer makkelijker je aandacht er op gericht te houden. Zo internaliseer je je goede ervaringen, je vult je innerlijke schatkist, je draagt het innerlijk met je mee, zodat je er niet steeds in de buitenwereld naar hoeft te grijpen.
Voel voldoening als je een moeilijk project hebt afgerond, en laat het echt helemaal binnenkomen, blijf erbij met je aandacht en voel hoe het positieve gevoel in je versterkt, je lichaam vult, een intens gevoel van voldoening en tevredenheid wat je van top tot teen vervult en ontspant. Geniet van de ervaring.
3. Veel en vaak verandert je brein
Voel hoe die ervaring diep in je lichaam en geest doordringt. “Zoals de warmte van de zon in een t-shirt, water in een spons, of een juweel dat je in een schatkist in je hart opbergt”, zegt Rick Hanson in Boeddha’s Brain.
Deze kleine daden hebben in de loop der tijd een cumulatief effect. Dus liever dan een uur iedere zaterdag, doe je het 60x 1 minuut verspreid door de week. Eén druppeltje lijkt niet veel maar met genoeg druppels en genoeg tijd kun je een Grand Canyon uitslijpen! Iedere dag heb je op deze manier talloze keren de gelegenheid en het vermogen om met je gewone dagelijkse activiteiten je brein van binnenuit te veranderen. En dat is geweldig nieuws in een wereld waarin er heel veel dingen zijn waar we geen controle over hebben.