"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

De 5 belangrijkste uitdagingen waar Young Professionals van wakker liggen

young professionals

Droombaan?

Je weet dat je blij moet zijn dat je zo’n baan hebt gekregen! Want je kent veel afgestudeerden die met bloed, zweet en tranen nog geen baan hebben kunnen vinden. Maar toch valt het je niet mee. De overgang van studie naar baan is een klap. Hier had niemand je op voorbereid. Je leven bestaat alleen nog uit werken, eten, slapen, meer ruimte is er niet. Is dit alles? Op je werk zijn er minstens 5 dingen waar je mee worstelt. Je ligt

er soms wakker van. In deze blog lees je over die uitdagingen en wat je direct al anders kunt doen om de regie over je leven terug te nemen.


1. Niet genoeg tijd?

Dit is een biggie. Het was nooit de bedoeling dat je werk alles-consumerend zou zijn, maar voor nu is het even zo. Nauwelijks tijd voor vrienden, familie of hobby’s. Pas als je jezelf en je werk beter leert managen, krijg je je werk-privé balans terug. Mindfulness is de sleutel, die je helpt overzicht te houden, doelen en prioriteiten te stellen en een haalbare planning te maken. Dat betekent niet alleen werk, maar ook bijvoorbeeld sport, vrienden, een concert, museum, boek lezen en soms helemaal niets doen.
Deze vaardigheid om jezelf te managen is van onschatbare waarde en met de verschillende uitdagingen die het leven je biedt, ontwikkel je die vaardigheid steeds beter. Gun jezelf de tijd om ervaringen op te doen en ervan te leren.

2. Wie ben ik, wat kan ik? 

Voor het eerst op een nieuwe werkplek ben je nog erg zoekend naar ‘hoe het hier werkt’, wat er van je verwacht wordt en wat je kunt bijdragen. Enerzijds is het spannend verantwoordelijkheid voor een project te krijgen, anderzijds voel je je wel erg in het diepe gegooid en lijken de golven iets te woest en de kust te ver voor jouw zwemniveau.
Zet jezelf niet klem in onrealistische verwachtingen van jezelf en vraag om sturing en feedback. Stem met je leidinggevende af of je inderdaad het doel helder voor ogen hebt, en de stappen die er naartoe moeten leiden. Vragen stellen is een vorm van intelligentie, geen brevet van onvermogen. Je leidinggevende zal het waarderen.

3. Pro-actief werken, hoe doe je dat?

Er komt veel op je af in je werk. Veel professionals ervaren de ‘PAID-werkelijkheid’. PAID staat voor:
- Prestatiedruk
- Altijd aan
- Informatie en taken overload
- Duizend-en-een-afleidingen

Met een neiging tot perfectionisme en een overvol takenpakket zeggen veel Young Professionals altijd maar ja tegen nieuwe taken. Zo werk je al snel dag en nacht en maak je de werkdruk steeds hoger. Dat komt dus niet altijd door je leidinggevende, het komt ook uit je eigen koker.

Hoe herken je dat je nog niet geleerd hebt effectief met de PAID-werkelijkheid om te gaan? Je hebt het gevoel de controle kwijt te zijn, er komt zoveel op je af, je gaat er ad hoc zonder overzicht of plan mee aan de slag. Je voelt je stuurloos, hebt geen focus, bent makkelijk afgeleid. Je werkt heel hard, maar niet effectief. Je bent (te) moe aan het eind van de dag. Je bent aan het multitasken en denkt dat dat effectief is. 

Als je deze symptomen herkent, is het belangrijk actie te nemen. Het kan echt anders. Maak mindfulness onderdeel van je werkende leven. Zo houd je helderheid en overzicht en kun je bewustere keuzes maken in wat je doet. Je ontwikkelt meer focus, je werkt aan één ding tegelijk met je volle aandacht. Al snel merk je dat je effectiever wordt en betere kwaliteit werk aflevert.

Je profileert jezelf meer en neemt geen afwachtende houding aan. Je communiceert met meer helderheid wat je wilt, wat je nodig hebt en je maakt duidelijk waar je grenzen liggen. Met mindfulness leer je overzicht te houden, zodat je steeds aan je prioriteiten kunt blijven werken. Blijf jezelf trainen om efficiënt en effectief te werken, om goed om te gaan met werkdruk en stress.

4. Niet gewaardeerd voelen

In een organisatie ben je niet alleen en gaat het om samenwerken. Dit spel moet je leren spelen. Misschien ben je inhoudelijk ijzersterk, heb je veel creatieve ideeën, maar heb je het gevoel dat het door het management niet gezien en gewaardeerd wordt. Of raak je gefrustreerd door de traagheid waarmee veranderingen worden doorgevoerd. Door het in je uppie te blijven doen, krijg je het niet voor elkaar. Om succesvol 

te zijn is een deel van je werk om de processen binnen grotere organisaties te begrijpen. Het draait ook om politiek, om financiële plaatjes en verschillende belangen die niet altijd direct transparant zijn. Ga het gesprek aan met collega’s en leer hoe het allemaal werkt. Gun jezelf de tijd ervaringen op te doen. Leer zoveel mogelijk over communiceren, grenzen stellen, je persoonlijke houding en gedrag, en train jezelf daarin.

5. Angst door de mand te vallen

Veel Young professionals voelen zich onzeker over hun capaciteiten en denken dat ze eigenlijk niet goed genoeg zijn. Een faalangstige houding zoekt en vindt op eigen houtje ‘bewijs’ daarvoor in de buitenwereld, ‘zie je wel mijn leidinggevende heeft een negatief oordeel over me’. Vanuit die angst tonen ze te weinig proactief gedrag door na te vragen of dat ook echt zo is.

Je leven en werk als een leerproces zien, is een houding die je kracht geeft en inspiratie. Experimenteer, ga buiten je comfortzone en geef jezelf de ruimte te leren van je fouten. Dat is hoe het werkt, voor iedereen! Leer hulp vragen. Het is goed het gesprek aan te gaan met je leidinggevende en om feedback te vragen.

Zoek een mentor, iemand die al veel ervaring heeft, met wie je een klik hebt, die het leuk vindt je te begeleiden en die met je kan meedenken over de ontwikkeling van jouw carrière. Er komt een tijd dat jij zo’n inspirerend persoon kan zijn voor iemand anders die net komt kijken
Tags

mindfulness, young professionals


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}