"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

5 Tips om direct uit de stress-race te stappen

overload

Mag ik je even voorstellen?  

Twijfelend, argwanend, labiel, pessimistisch, opvliegend, met deuren smijtend….ik? Nee nooit! Hoe goed ken jij jezelf? Niet alleen de delen die je leuk vindt die anderen mogen zien, maar ook dat deel waar je niet zo dol op bent. In mindfulness kom je jezelf goed tegen en soms lijkt het alsof je een vreemde voor het eerst ontmoet, jouzelf. Onlangs had ik het weer. Verbaasd vroeg ik me af "was ik dat echt?"
Eenmaal kalm geworden voelde mijn heftige emotionele reactie zo wezensvreemd. 

Misschien een schok om je te realiseren, dat dit jou ook met enige regelmaat overkomt.  Want zo werkt ons brein. Maar dan met variaties op jouw thema’s. Je ‘denkende brein’ (de cortex) wordt even overgenomen door je ‘overlevingsbrein’ (de amygdala). Een gedwongen overname, je bent de controle kwijt.

Overwerken,  ja ja

Een paar weken geleden kwam, aan het eind van de dag, niet mijn partner binnen zoals ik verwachtte maar zijn sms-bericht, ‘iets onverwachts gebeurd, kom laat thuis.’ Vreemd, een sms, meestal belt hij even. Op mijn bellen kwam geen respons. Ik was moe, drukke dag, volle week. En plotseling sloeg de paniek toe. Wat zou er in hemelsnaam gebeurd zijn? Mijn brein sloeg op hol en ging serieus de raarste dingen denken! Een ongeluk? Nee dan kon hij geen sms sturen. Te hard gereden en is hij door de politie aan de kant gezet? Misschien zit hij in een cel. Een dramatische ontwikkeling op zijn werk? Of, hij zou toch niet …. een relatie? Ik had net van een vriendin gehoord dat zij onlangs ontdekt had dat haar man.… Het leek even of mijn geest totaal een eigen leven ging leiden.

Jij raadselachtig wezen

Om jezelf te begrijpen moet je je stemmingen en cognitieve processen begrijpen. Anders kunnen die mentale processen ongecontroleerd hun gang gaan en bakken ze er een potje van. Ze gaan dan je emoties bepalen en zonder jouw toestemming gaan ze met je aan de haal. Met mindfulness kun je je bewust worden van die automatische mentale processen die ergens op de achtergrond spelen. Ze zijn soms licht ontvlambaar, dus let op. Je bewust worden van hun aanwezigheid is een eerste stap om je vrijheid te heroveren. 

Mindfulness en innerlijke explosies

Het gaat zo: er gebeurt iets waar je je een ongerust over voelt en je maakt je zorgen. Het blijft sluimeren en plotseling, voor je het door hebt, komt er een uitbarsting van innerlijk gekakel, mentaal commentaar dat een sluier werpt over wat er in feite plaatsvindt. De feiten die zich aan je presenteren, de werkelijkheid in dat moment, ben je helemaal uit het oog verloren. Die negatieve gedachtes hebben de neiging om snel te escaleren, zonder dat ze ook maar in het minst op de werkelijkheid gebaseerd zijn. Ze overweldigen ons. Het is dan onmogelijk om in-het-nu te zijn en de werkelijkheid te ervaren zoals die op dat moment is. Mindfulness brengt ons terug in het hier en nu, door bijv onze aandacht te richten op de zintuigen.

Wat is er feitelijk aan de hand: je partner is gewoon iets later thuis dan normaal en stuurt je daar een berichtje over. Dat is alles. Als je mindful bent, kun je het daar bij laten. Je weet ondertussen wel dat dit soort dingen meestal goed afloopt. Ongetwijfeld zal hij wat later op de avond weer thuiskomen en je uitleggen wat er gebeurd is. Maar petje af voor je fenomenale vermogen om kleine dingen op te blazen tot catastrofale proporties.

Parole, parole, parole

Overigens kan je brein net zo goed op hol slaan in een positieve richting. Wel eens gemerkt? Het is jouw stemming die de richting bepaalt. Als een doodzieke vriendin je een berichtje stuurt ‘bel me snel, ik heb goed nieuws’ en je zit in vergadering en kan niet meteen terugbellen, dan kan je fantastische dingen gaan denken over een plotselinge doorbraak in medicatie die haar ziekte zal kunnen genezen. Maar als je haar terugbelt, blijkt het over iets kleins en onbenulligs te gaan. Het probleem van dit soort verhaaltjes en fantasieën is, dat ze ons weghalen uit het hier en nu, zowel het positieve als het negatieve verhaal.

Jouw uitdaging

Neem je voor om de komende tijd meer mindful te zijn met betrekking tot jouw ‘amygdala hijacks’, wanneer jouw ‘overlevingsbrein’ het ‘langzame denken’ (de cortex) blokkeert. Denk daarbij aan de volgende punten;
1. Herkennen wanneer het de kop opsteekt, nu kan je er mindful mee aan de slag.
2. Stoppen, niet reageren. Wat zijn je triggers? Vaak zijn we vatbaarder voor dit soort aanslagen als we emotioneel, gestrest, hongerig of moe zijn. Herkenbaar?
3. Evalueer je innerlijke commentaar. Is het waar? Is het rationeel? Klopt het met de feiten zoals die nu voor je liggen? Helpt het je? Voel je je er beter door?
4. Laat er humor op los.
5. De antwoorden die in je opkomen mbt de vragen hierboven geven je aan hoe je  de conversatie in je hoofd ten positieve kunt veranderen.


Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}