"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Als een zakkenroller een heilige ontmoet, ziet hij alleen zijn zakken!

Focus 

Zó gefocust zijn dat je niets of niemand anders meer opmerkt, is dat wat je wilt? Soms misschien wel handig, maar zeker niet altijd. Zoals een zakkenroller alleen maar aandacht heeft voor waar er winst te behalen valt, kan ook jou veel ontgaan wat de moeite waard is. Hoe haal jij het meest uit je leven door de juiste aandacht te geven?

pauw

In mijn vorige blog "een schreeuw om aandacht! Hoe ben jij op een feestje?" schreef ik over de verschillende soorten aandacht die we kunnen hebben en hoe belangrijk het is ze te kennen en ze te kunnen gebruiken, zoals jij dat wilt. Met andere woorden, zodat jijzelf aan het stuur bent. En wat bijna niemand weet: aandacht kan ontwikkeld worden. De kwaliteit van je aandacht groeit als je regelmatig traint in mindfulness. Door het ontwikkelen van je ‘aandachtsspier’ krijg je meer focus en helderheid. Hierdoor wordt je effectiever en het kost je minder energie.

Aandacht, excelleren en ‘your life’s purpose’

Aandacht is nodig om te leren en al helemaal om te excelleren. En hoe zit het met je ‘life’s purpose’? Waar doe je het allemaal voor? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

In mijn vorige blog kon je ook lezen over de twee soorten aandacht en hoe je die kunt leren managen en met praktische voorbeelden erbij.
Hier een korte samenvatting:
- Concentratie/ focus, selectieve aandacht, één-puntig inzoomen op je object van aandacht.
- Panoramisch gewaar zijn, uitzoomen waarbij we het grotere plaatje kunnen zien en de vaardigheid kunnen inzetten om onze mentale en emotionele processen beter te kunnen overzien en te managen.

Mindfulness = heartfulness

In mindfulness training leer je afwisselend open gewaar zijn en focus toe te passen wanneer je ze nodig hebt. Er gaat hiermee een wereld aan mogelijkheden en talenten voor je open. Maar om er echt de vruchten vante kunnen plukken, dienen ze onlosmakelijk verbonden te zijn met wat in de oude wijsheidstradities ethiek wordt genoemd. Het blijkt dat waar je het voor doet een factor van belang is. Als je er vooral op gericht bent er zelf beter van te worden, levert het je uiteindelijk niet zoveel op. De zakkenroller die alleen maar gericht is op een gewiekste diefstal misbruikt zijn talenten. Misschien staat er gestolen kapitaal op zijn bankrekening, maar wat betreft innerlijke vrede en geluk is hij er berooid aan toe. Ook de nieuwste psychologie leert ons, dat hoe meer we ons richten op onze doelen we ons ook verbonden kunnen voelen met het grotere plaatje, en ook dat het welzijn van anderen ons aan het hart gaat, hoe beter dit is voor ons in termen van een vervullend en gelukkig leven. Dit is een win-win situatie.

Mijn uitdaging voor jou

Als je hiermee aan de slag wilt, neem dan de komende tijd in je mindfulness training, bewust de volgende drie punten op:

  • focus
  • open gewaar zijn
  • ethiek

Train jezelf in bewust je aandacht te richten. Wanneer heb je focus nodig en breng je bijvoorbeeld je aandacht naar het ankerpunt van de adem in de buik. Wanneer wil je uitzoomen, en met open ontspannen gewaar zijn aanwezig blijven bij wat zich aandient in je bewustzijn, geluiden, geuren, visuele objecten, etc. En waar doe je dit allemaal voor? Wat is je intentie? Is het alleen voor jezelf? Als we op de automatische piloot zijn, is het makkelijk om in de ego-groef te gaan en te blijven. Als je dit ziet, verbind je dan weer bewust met het grotere geheel en wakker op jouw manier je innerlijke vuurtje van liefde, compassie en wijsheid aan.


Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}