Mindfulness op de werkvloer?
Sommige mensen vinden het nog steeds een beetje raar om te mediteren. Misschien jij ook? Wist je dat bedrijven als Google, Accenture, McKinsey, Microsoft, Ikea en vele andere corporate organisaties hun werknemers mindfulness trainingen aanbieden? Sinds mindfulness in 1979 schoorvoetend haar intrede deed in de westerse wereld hebben talloze wetenschappelijke onderzoeken al verslag
gedaan van de effecten ervan op het brein. Mindfulness is niet vaag, het biedt heldere, simpele instructies die, mits regelmatig beoefend, meer ontspanning, focus en helderheid geven. Op de werkvloer betekent dat o.a. beter stress-management, meer creativiteit, innovatie, betere communicatie en verhoogde effectiviteit. Tegelijkertijd merken mensen dat ze beter slapen, meer energie hebben, meer plezier hebben in het leven, over het algemeen meer welzijn ervaren.
Altijd haast
Een gemiddelde werknemer anno 2018 heeft altijd haast. Op weg van vergadering naar vergadering. De focus is steeds extern gericht, teveel werk, te weinig tijd. Werken tegen de deadlines in. Het is dan makkelijk om verstrikt te raken in de fight/flight modus en vanuit angst en stress te opereren. Het belemmert direct je creativiteit en effectiviteit. Je maakt je zorgen over wat anderen van je ideeën zullen denken en houdt het liever maar voor je. Of je blijft twijfelen of jij wel degene bent die dit moet zeggen. Is het niet beter om te wachten tot iemand anders het voortouw neemt? Wil ik hier wel verantwoordelijkheid voor nemen? Zo houd je jezelf en je werk klein en word je nooit degene die je wilt zijn. Met mindfulness train je om regelmatig even de aandacht naar binnen te richten, je weer even bewust te zijn van wat zich in je afspeelt, terwijl het gebeurt, zonder direct te reageren.
Triggers herkennen en mindful pauzeren
Als je regelmatig in mindfulness traint - bijvoorbeeld 10 minuten per dag en dan integreren in alle activiteiten je werk en leven – dan ben je je meer en meer bewust van je triggers. Onze reactie op ‘triggers’ – dingen die ons emotioneel raken – zijn automatische gewoontes waar we zelfs niet meer bij nadenken. Zo nu en dan is dat handig wanneer we snel dingen willen doen waar we niet meer over na willen denken, maar veel vaker is het niet effectief. Bijvoorbeeld bij angst en stress levert het weinig goeds op. Met regelmatige mindfulness training leer je steeds beter je triggers te herkennen – een belangrijkste eerste stap – je impuls tot actie te herkennen, er met aandacht bij te blijven zonder direct te reageren, al is het maar 1 seconde. Nu kan je bewust kiezen wat je wilt doen.
Kleine en grote momenten
Op de 'grote momenten' is het interessant genoeg vaak makkelijker. Zoals wanneer je je eerste gesprek hebt met de CEO van een grote organisatie. Je weegt je woorden zorgvuldig, waarschijnlijk heb je je goed voorbereid. Je aandacht is scherp en helder, je weet dat een verkeerd woord vervelende consequenties kan hebben. Je kijkt wel uit je impulsen te volgen, je denkt heel goed na, maakt bewuste keuzes en zo bepaal je je respons.
Bij de kleine momenten raak je makkelijk op de automatische piloot. Je let niet goed op, voordat je het weet regeer je op een manier die je eigenlijk niet wilt, bijvoorbeeld met ongeduld en irritatie. Als je in de rij moet wachten in een winkel, het verkeer dat vastzit terwijl je haast hebt, je kind dat zich ‘s morgens niet aankleedt waardoor hij/zij te laat op school en jij te laat op je werk komt, een schreeuwende baby tijdens een lange vliegreis, je trapt in een hondendrol. Het leven is altijd vol van dit soort momenten! Genoeg gelegenheid om te oefenen.
Familie en vrienden
Bij familie en vrienden is het nog makkelijker ‘onszelf te laten gaan’. Met vertrouwde, dierbare personen hebben we het gevoel dat we alles kunnen zeggen en doen. Ze houden toch van ons? Maar het gevaar om automatisch onze impulsen te volgen op die triggers kan ook tot grote negatieve gevolgen leiden. Jarenlange ruzies en vetes van allerlei soorten en maten binnen families komen vaker voor dan je denkt. Wie of wat het ook is wat je triggert, je kind, je partner, een vriend of vriendin, wat doe je? Volg je je automatische impuls om boos te worden bij ‘slecht gedrag’, of neem je een adempauze, denk een moment na, en maak je een slimmere keuze?