"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

De dag Zen beginnen en het blijven – Het geheim van de powerpauze

mindfulness op de werkvloer

​Stijf van de stress 

'Ik begin de dag altijd goed', zei m'n cliënt, 'met yoga en meditatie. Dan ben ik ontspannen, alert en vol energie. Maar sinds onze coaching realiseer ik me ineens dat ik al na een uur op m'n werk echt stijf sta van de stress. Zonder dat ik het door heb ga ik daar de hele dag mee door. Aan het eind van de dag ben ik uitgeput en prikkelbaar. Niet zo leuk voor mijn kinderen en partner. Jouw tips om regelmatig een powerpauze te nemen zijn goud waard. Sinds ik ieder uur een minuut neem - soms 2 of 3 - werk ik zoveel beter, effectiever, creatiever, met meer plezier en 

​voel ik me zoveel beter! Kun je daar geen blog over schrijven?' Hier komt ie dan; het geheim van de powerpauze en hoe je het doet.

Neem een pauze voordat je het nodig hebt

Of je nu als moeder een druk leven met kinderen hebt of als professional een veeleisende baan, of op wat voor manier ook midden in dit westerse leven staat met veel op je bordje, gun jezelf de powerpauze. Het is makkelijk om te doen, heeft oneindig veel voordelen en geen enkel nadeel. Het is dus onzinnig om het niet te doen.

Makkelijk om te doen

Waar je ook mee bezig bent, bellen, mailen, meeting, lunchen, of je nou staat, zit, loopt of ligt, je kan in 1x het knopje omzetten naar 'aandachtig zijn'. Zo simpel is het. Zo integreer je mindfulness in al je activiteiten op een dag, maar je hebt een reminder nodig. 

De reminder

Neem een app. Er zijn er zoveel, kies maar. Zelf gebruik ik graag de app van Potential Project, met heldere simpele instructies voor een dagelijkse 10 minuten mindfulness training. En een Reminder functie die je precies zo kan instellen als je wilt, wat betreft frequentie en volume. Bij mij klinkt om de twee uur een zacht belletje en verschijnt op mijn scherm de tekst 'where are you now?' Mijn wake-up call voor minimaal een minuutje mindfulness, soms twee of drie.

Weerstand

Van de drukke doe-modus ineens naar de zijns-modus switchen kan in het begin weerstand oproepen. Dan ben je nog in de waan dat je daarmee tijd verspilt en dat je beter je tanden op elkaar kan zetten, een tandje hoger moet gaan om het allemaal voor elkaar te krijgen. Als je een paar keer dat patroon doorbroken hebt, weet je wel beter.

Slechts een greep uit de voordelen

 • Stress vermindert​
 • Spanning ontspant
 • Je voelt je rustiger, beter in je vel, gelukkiger, meer verbonden
 • Je ervaart meer ruimte
 • Je krijgt weer overzicht
 • Je voelt dat je weer aan het stuur bent
 • Je prioriteiten worden weer helder
 • Je werkt effectiever
 • Je kan weer creatief/innovatief zijn
 • Je kan meer (zelf) compassie voelen
 • Etc. etc.

Hoe vind je tijd

Maak een plan: 10 minuten per dag, plus integreren in je activiteiten, plus bijvoorbeeld elk uur 1 minuut.
Maak het een prioriteit, plan het in je agenda​. Neem een app, het is makkelijk om te doen, maar moeilijk om er aan te denken.

De instructies

Voor de 1-3 minuten powerpauze:
Stop je met doen, ben je met aandacht aanwezig in het moment zoals het nu is. Hoe voelt je lichaam nu? Wat voorgedachtes en gevoelens heb je? Observeer het, blijf erbij. Breng nu je aandacht naar de adembeweging in de buik, volg het rijzen en dalen van de buik op de in- en uitademing.
Breid je aandacht uit naar de adem in het hele lichaam. Voel hoe je met je hele lichaam in- en uitademt. Na maximaal 3 minuten ga je weer aan de slag.

Ik ben heel benieuwd te horen wat je ervaringen zijn met de powerpauze.
Laat je onderaan deze pagina je ervaring achter?Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}