"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

De kracht van een dagelijkse mindfulness training – vind jij discipline ook zo moeilijk?

De monkey-mind 
Onze geest is wild. Pas als je dagelijks mindfulness doet, merk je hoe weinig controle je vaak hebt. De afgelopen tijd merkte ik veel meer onrust en emoties in mezelf, door de nieuwe onzekerheden in mijn werk door de pandemie en ook – heel leuk - door een nieuwe liefde in mijn leven. Hoewel ik het harder nodig had dan ooit, merkte ik dat ik juist nu moeite had met een dagelijkse discipline van mindfulness. Herken je dit? 

Hieronder lees je hoe ik ben omgegaan met mijn ‘zelf-sabotage’ en 3 fantastische voordelen die een dagelijkse mindfulness beoefening je brengt

Ieder moment opnieuw beginnen
Let’s face it. Het leven heeft altijd uitdagingen. Voor iedereen. Altijd. Soms groot, soms klein. Daar valt niets aan te veranderen. Maar hoe je omgaat met de uitdagingen, daarin zit je vrijheid en je kracht. Een pandemie reken ik tot de ‘grote uitdagingen’, net zoals een verhuizing, ziekte, verlies, scheiding, of tot over je oren verliefd worden. Ineens is alles anders en moet je aan het werk om je plek, ordening en balans weer te vinden.
Geduld, je kan ieder moment weer opnieuw beginnen. Wie ben je in deze nieuwe situatie, wie wil je zijn, wat wil je ontwikkelen in jezelf om te leren – over jezelf, over anderen, over het leven - en te blijven groeien. 

"Hoe je omgaat met de uitdagingen, daarin zit je vrijheid en je kracht"

Zelf-sabotage en nieuwsgierigheid
Maar juist als het leven moeilijk is, merk ik mijn neiging om mijn dagelijkse mindfulness beoefening even aan de wilgen te willen hangen. Terwijl ik het toch al 40 jaar doe en wéét dat als ik het wel doe het me juist zoveel goeds brengt. Ik weet dat de hele dag na een ochtendsessie beter loopt, en ik weet dat ‘geen tijd, te onrustig, te druk, geen zin, etc.’ onzin is. Dat weet iedereen. Het wordt morgen niet beter. Het is nu.

Door mijn jarenlange ervaring weet ik ondertussen dat te streng zijn voor mezelf op dit soort momenten niet werkt. Te zacht ook niet. Ik zoek naar een middenweg waarin ik met openheid, nieuwsgierigheid en compassie mezelf iedere dag weer uitnodig om te gaan zitten. Je leest het goed, ik ga echt iedere dag zitten. Ik doe het als ik wakker word en voor ik ga slapen. Net zoals ik iedere dag mijn tanden poets, een vaste routine. Just do it. Al zit ik maar 10 minuten. Open, nieuwsgierig en met compassie; dat zijn de sleutelwoorden die me helpen. Alles mag er zijn, ook de onrust, de weerstand en mijn neiging om 

het even aan de wilgen te willen hangen. Het is ongelooflijk hoeveel je dan leert. Over hoe je geest werkt en hoe je er het beste mee kan omgaan.

Drie fantastische voordelen van een dagelijkse mindfulness beoefening:
Als je het dagelijks doet, merk je dat je mind geleidelijk verandert. Je krijgt meer focus, meer stabiliteit, je bent meer ontspannen en ervaart minder stress, je hebt meer helderheid en je hebt het gevoel zelf aan het stuur te zitten, je observeringsvermogen verbetert, je leert jezelf beter kennen, je kan jezelf beter managen, je kan je dieper verbinden met waar voor jou het leven om gaat, met je diepere intenties, je levensdoel, je kunt op jezelf vertrouwen, je kunt je steeds weer afstemmen op je centrum van gewaarzijn, en van daaruit bewuste keuzes maken, no matter what. Ik pik er drie uit:

1. No matter what, een betrouwbaar ankerpunt
Dit is misschien wel het grootste voordeel van een dagelijkse mindfulness beoefening. No matter what betekent dat er in mij, in jou, in ieder van ons een bron is waar je altijd op terug kan vallen, altijd op kan vertrouwen, no matter what. Het is onafhankelijk van externe omstandigheden, het is er altijd. Een bron van awareness. Hoe groot je probleem nu ook voor je lijkt, hoeveel pijn, wanhoop, boosheid, machteloosheid of verdriet je nu ook ervaart, je kan je altijd weer met aandacht afstemmen op die bron van weten in je zelf. En zonder jezelf als doel te stellen iets te willen veranderen, observeer je liefdevol en zonder oordeel. Dit ‘zitten in aandacht’ is niet passief, maar gebaseerd op het verdiepen van zowel je intellectuele als ervaringsgerichte begrijpen van je bestaan.

2. Betere zelfkennis & betere zelfmanagement
Als je dagelijks 10 minuten of langer zit, leer je jezelf beter kennen. Je krijgt meer helderheid over je innerlijke drijfveren, je emoties, je verlangens, je verslavingsgedrag. Door dit grotere bewustzijn, kan je je eigen triggers, gewoontes en patronen beter doorzien en begrijpen. Hierdoor leer je jezelf beter managen. Dat geeft vrijheid.

Een simpel recent voorbeeld, ik merkte dat ik verslavend gedrag ontwikkelde in Coronatijd. Door meer schermtijd i.v.m. het vele digitale vergaderen en geven van online mindtrainingen, checkte ik ook steeds vaker even mijn telefoon op nieuws over Corona. Ik werd er onrustiger van. Door me daar bewust van te worden, maakte ik betere keuzes over hoe vaak ik mijn berichten wilde checken en veranderde mijn gedrag.

3. De kwaliteit van je aandacht wordt beter
De kwaliteit van je belangrijkste ‘instrument’ in het leven, je aandacht, ontwikkelt. Meer focus, helderheid en een groter bewustzijn heeft een positieve impact op alles in je leven. In plaats van alsmaar op zoek te moeten naar dingen om van te genieten, kan je meer genieten van wat je doet, als je het met aandacht doet. En andersom, waar je niet met je aandacht bij bent, dat merk je niet eens op. Je proeft het niet, je ziet of hoort het niet, je voelt het niet, het is alsof het niet bestaat. Zo gaat je leven aan je voorbij.

Wat zijn voor jou op dit moment de obstakels om met meer aandacht te leven? In mijn coachingspraktijk merk ik dat veel mensen worstelen met twee dingen:

- Een chronisch gevoel van stress, onrust en opgejaagdheid
- De als-dan valkuil

Deze twee gaan vaak samen en versterken elkaar. Je bent erop gericht een in de toekomst gelegen doel te bereiken (je diploma halen, de verbouwing af, met pensioen), en de verwachting is dat als je dat eenmaal bereikt hebt, je dan pas kan ontspannen, rust kan vinden, kan genieten, etc. Maar wat er werkelijk gebeurt als je doel eenmaal bereikt is, is dat je onmiddellijk een nieuw doel uit je onuitputtelijke hoge hoed tevoorschijn tovert. Dit proces houdt nooit op in een maatschappij waarin druk-druk-druk bewonderd en nagestreefd wordt.

In de ‘eenvoud’ van de mindfulness beoefening stap je van het ene moment in het andere uit de doe-modus (bereiken, streven, iets willen veranderen) naar de zijnsmodus (zijn met wat er is, precies zoals het is). Het is magisch steeds weer te ervaren dat ‘je er al bent’. Je hoeft niets te doen of te bereiken of te veranderen. Met volle aandacht erbij zijn in het hier en nu, of het aangenaam is of niet, rustig of niet, weerstand of niet, alles mag er zijn. Wat een verademing.


Meer veerkracht ontwikkelen in je leven en in je werk?

Wil jij juist deze tijd gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling? Coaching is de meest persoonlijke, inspirerende manier van leren, helemaal afgestemd op jouw behoefte in dit moment. Zodat je weer met energie, plezier en voldoening in het leven staat. Zo blijf je groeien en ontwikkelen en blijf je zelf aan het stuur, door alle stormen heen.

Mail of bel me voor meer informatie en de mogelijkheden van persoonlijke coaching.
Email: [email protected]
Mobiel: 06-50819540

Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}