"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

De kracht van samen – hoe community heelt

kracht van samen

Inspiratie en kracht van samen 

Het leven biedt vele uitdagingen en linksom of rechtsom komt iedereen van alles tegen. Onverwachts leef ik na 30 jaar huwelijk weer alleen. Uitdagingen op alle fronten! Werken met heftige emoties als verdriet en boosheid, en ook stoeien met weer alleen zijn en me niet geamputeerd maar compleet voelen. Alle waardevolle dingen die ik in mijn leven geleerd heb als coach/ therapeut/ trainer en student kan ik nu volop in praktijk brengen. Werk in uitvoering, struikelen en

weer opstaan. Grote frustraties en wanhoop soms, maar ook intense dankbaarheid, nederigheid en diep gevoel van verbondenheid.
We zijn hetzelfde, jij en ik. Over dat laatste wil ik in deze blog schrijven: hoe je de kracht van community kunt ontdekken in je eigen leven. Je hoeft niet te wachten op een scheiding. Het is essentiële voedingsstof voor een vervullend leven, net zo belangrijk als onze dagelijkse kost. En het is heerlijk om te doen. Lees verder voor de 7 krachtige redenen om je communities te koesteren.  

Wat is een community

Een groep mensen op dezelfde geografische plek of met bepaalde gemeenschappelijke karakteristieken? Met eenzelfde doel? Eenzelfde idealisme? Dezelfde activiteiten? In ieder geval gaat het over personen die samen iets delen. Collega’s op je werk, mensen met wie je sport, waarmee je naar een museum gaat of boeken leest, of mensen met wie je diepere dingen deelt, intiem, een krachtig gevoel van ‘samen’ in diepere verbondenheid m.b.t. zingeving en de grote levensvragen.

Mensen zijn gemeenschapsdieren

Het menselijke brein is geprogrammeerd om zich te verbinden met anderen. Als we ons op een goede manier verbonden voelen met de verschillende communities in ons leven, zijn we gezonder, meer ontspannen, ervaren we een veilige basis van waaruit we de wereld kunnen ontdekken. We durven uit onze comfortzone te gaan om nieuwe dingen te leren.

Weet je dat een struisvogel alleen bijna niet aan eten toekomt en kan verhongeren? Telkens als hij zijn kop naar de grond beweegt om te eten, richt hij zich snel weer op om te zien of er ergens gevaar dreigt. Maar als ze met z’n tweeën zijn, blijkt dat als de een ‘op wacht’ is de ander eet, en andersom. En in een groep neemt de tijd om te kunnen eten toe. Datzelfde idee kun je vertalen naar je leven. Als je het gevoel hebt er helemaal alleen voor te staan, moet je continu alert zijn. Dan ben je aan het overleven in plaats van bloeien.

hoe community heelt

Wat jij nu kan doen

Besef dat je gevoel van verbondenheid - in voorspoed en in tegenspoed - met de verschillende communities in je leven een voorwaarde is voor een gelukkig leven. Ook het ontwikkelen van liefdevolle aandacht is een oorzaak voor geluk. Deze twee gaan vanzelfsprekend samen.
Breng in kaart wat de verschillende communities zijn in jouw leven. Hoe belangrijk vind je ze? Hoe ga je ermee om? Hoeveel aandacht geef je ze?
Waar en hoe kan en wil je meer liefdevolle aandacht geven? Dit is een win-win-oefening. Geen verliezers.

7 krachtige redenen waarom verschillende communities je ondersteunen. Ze geven je:

1. kracht, je gedragen voelen
2. inspiratie, nieuwe dingen leren
3. vriendschap, vertrouwen
4. hulp kunnen vragen en toelaten
5. verbondenheid, deel zijn van een groter geheel
6. niet opgeven, maar doorgaan
7. zingeving

Niemand van ons hoeft zich eenzaam te voelen. Er is zoveel wat we zelf kunnen doen. In mijn volgende blog ontvang je een ingesproken geleide meditatie voor Liefdevolle Vriendelijkheid.
Je kunt regelmatig vanuit je comfortabele stoel luisteren naar de meditatie en de positieve veranderingen in jezelf ervaren. Alles wat je vaker doet, daar word je beter in.
Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}