"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

De kunst van het vieren – 10 praktische tips voor meer succes

The more you praise and celebrate your life, the more there is in life to celebrate
- Oprah Winfrey -

tips voor meer succes

Vier je leven!

Wat een mooie quote van Oprah! Hij raakt me en schudt me wakker. Je kunt altijd wel blijven werken. Want het werk is nooit af, het kan altijd beter, beter, en nog eens beter. Die neiging om in zo’n tredmolen te blijven rennen is sterk onder ZZP’ers: het ene project is nog maar net afgerond of je richt je alweer op het volgende. Geen moment respijt om echt ‘binnen te laten komen’ wat geleerd of bereikt is. Deze valkuil is een goede bekende van mij, herken je hem ook? Heerlijk om me weer te realiseren dat ik veel 

beter werk en met veel meer plezier, als ik regelmatig mijn ‘successen vier’. Tijd voor een feestje! In deze blog lees je 5x overtuigend waarom en 10x praktisch hoe.

Eenzijdige focus op negativiteit belemmert je succes

De meeste mensen houden wel van een feestje, maar vieren we genoeg? Nee, dat kan veel beter. Het gaat hier even niet om het vieren van verjaardagen of sportoverwinningen, maar over hoe de kunst van het vieren je kan helpen meer succesvol te worden in je werk.

In de evolutie heeft ons brein zich zo ontwikkeld dat al je aandacht zicht richt op wat niet goed gaat, zodat je dat snel kunt veranderen of verbeteren om gevaar te voorkomen. Het nadeel is dat je daardoor niet ziet wat er wel goed is gegaan, en je een waardevolle gelegenheid misloopt daar even bij stil te staan. Niet even en-passant, maar het echt bewust binnen te laten komen en je succes te vieren.

Hoe de kunst van het vieren je kan helpen meer succesvol te worden

Door bewust je aandacht te richten op wat goed is gegaan, leer je belangrijke lessen. Deze inzichten neem je weer met je mee om aan je toekomstige succes te werken. Je krijgt weer helder in het vizier wat je ook al weer allemaal hebt moeten doen om daar te komen. Je bent niet in 1x op de top van de berg gesprongen, daar was veel voorbereiding voor nodig en je hebt stap voor stap de reis gemaakt.

5 belangrijke redenen om vanaf nu je successen te vieren. Het helpt je om:

1. Goed te evalueren, te leren en bij te sturen waar nodig

Wat ging er goed en waarom? Kun je dit vaker doen? Kun je wat je hier geleerd hebt ook bij andere activiteiten inbrengen? Laat het je inspireren je volgende doelen te realiseren.

2. Een ‘succes-mindset’ te ontwikkelen

Het is zo empowering om je succesvol te voelen. Probeer maar. Dit is een mindset die je kan ontwikkelen door het vaak te doen. Het maakt niet alleen dat je dingen anders doet, maar ook dat je andere dingen doet. Het is een self-fulfilling prophecy. Andersom trouwens ook, als je denkt dat je een loser bent, heeft dat een negatief effect op je denken en doen.

Hoe ontwikkel je een succes-mindset: door je aandacht te richten op wat er goed ging in plaats van eindeloos te malen over wat er nog niet goed ging of wat je allemaal nog moet doen. Affirmaties en visualisaties zijn krachtige bronnen om hierbij te gebruiken.

In een marketingtraining die ik een tijd geleden volgde, was een van de eerste oefeningen om direct een ‘miljonairs-mindset’ te creëren bij jezelf. Ik vond het confronterend. Door te denken dat geld geen belemmering was, ging je bijvoorbeeld meteen iemand inhuren om je te helpen met noodzakelijke tijdrovende hand-en-span diensten die iedereen kan doen, zodat jij zelf direct tijd en ruimte beschikbaar kreeg om aan de slag te gaan met waar jij speciaal goed in bent: jouw unieke product ontwerpen.

Praktische tip: schrijf aan het eind van de dag een paar dingen op die goed zijn gegaan. Ook als het maar kleine stappen zijn die je gezet hebt, ze zijn de moeite waard te vieren. Verbind dit met je toekomstige succes. ‘Het gaat me straks lukken omdat zus-en-zo me vandaag/gisteren/vorige week ook gelukt is.’ Zie jezelf steeds meer als iemand die al succesvol is, in plaats van iemand die nog moet doorbreken.

3. Je motivatie versterken

Creëer voor jezelf de mogelijkheden om succesvol te zijn, om blij te zijn met de doelen die je tot nu toe al hebt gehaald. Als je de lat onmogelijk hoog legt, ontneem je jezelf die stimulerende, vruchtbare momenten. Zo wint het geleidelijk aan kracht, momentum en energie!

4. Je heerlijk te voelen

Het brein maakt dopamine aan als we doelen bereiken, als we bewust onze aandacht richten om ons goed te voelen, versterkt dat. Het voelt heerlijk om je successen te vieren. Een hele goede reden die geen verdere uitleg behoeft.

5. Je verbinden met anderen​

Het plezier van succes vieren is besmettelijk. Deel het met anderen. Het stimuleert de mensen om je heen.

10 manieren om succes te vieren:

Geijkt is het om te denken dat de champagne moet knallen. Daar is natuurlijk niets mis mee maar er zijn oneindig veel ander mogelijkheden. Het gaat erom bewust je aandacht te richten op iets groots of kleins wat je bereikt hebt en richt je aandacht op VIEREN. Voel de diepe weldaad ervan, het plezier, de intense tevredenheid, de sprankeling, wat er maar voor je opkomt. Dat bezegel je met ‘een activiteit waar je van geniet’ zoals:

1. Ga even in de zon zitten en geniet
2. Een paar keer bewust ontspannen diep in en uitademen
3. Schrijf het op aan het eind van de dag
4. Deel het met vrienden of familie
5. Maak er een tweet van of schrijf er een blog over
6. Laat alle complimenten binnenkomen en geniet ervan
7.Trakteer jezelf op een heerlijke strandwandeling, een mooi boek, of een etentje met dierbaar persoon
8. Maak en vreugdedans
9. Neem een dag(deel) vrij
10. Geef een feestje
11. etc. etc. etc.

Je begrijpt het wel, de mogelijkheden om te vieren zijn eindeloos. Maak je lijst van successen, groot of klein, en vul het steeds aan. Geef jezelf regelmatig de tijd en ruimte om een succes-feestje te vieren. Geniet ervan!

Ik ben heel benieuwd hoe jij je successen viert. Laat je het weten in een reactie onderaan deze blog? ​
Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}