"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Denk je sterk – hoofd en hart verbinden

De kracht van verwarring

Ineens staat je leven op z’n kop. Je tas is gestolen, je laptop is gecrasht, je mobiel is in de wc gevallen en je bent ‘alles’ kwijt! Of plotseling ontslagen moet je nieuw werk zoeken, je relatie loopt op de klippen, je hondje sterft, je moet je huis verkopen en een nieuwe woonplek vinden, je auto is ‘total-loss’. Zo’n moment van diepe intense stilte waarin het leven in slow motion aan je voorbij gaat. Alles lijkt drijfzand, nergens vaste grond onder je voeten, niks gaat nog z’n gangetje. Aan de ene kant lijken het drama’s, aan de andere kant kan er een ongekend gevoel van kracht en energie in je opkomen. Hier kan je wat mee! Uit je comfort-zone leer je de grootste levenslessen. Lees verder hoe je de kracht en intentie in je leven kan intensiveren en ontdekken

Reality check

We krijgen allemaal in ons leven klappen te verduren. Je bent ineens de weg kwijt en ervaart diepe onzekerheid en pijn, over dierbare mensen/dingen die je onherroepelijk moet loslaten. Je hebt veerkracht, geduld en vertrouwen nodig dat het allemaal weer goed gaat komen. Dat je een nieuwe plek en vorm zal vinden die bij je past en dat je je weer compleet en goed gaat voelen, zonder het schrijnende gemis. Het geheim is om oog te blijven houden voor de ontelbare positieve mogelijkheden en je intentie en kracht te intensiveren in plaats van jezelf onderuit te halen met doemdenken. Zo blijft je zelfwaardering rechtovereind, of je nu wint of verliest, onvoorwaardelijk.

denk je sterk

Een leven lang leren

‘Self-awareness’ is een unieke menselijke kwaliteit. We kunnen ons bewust zijn van onze gedachten en emoties, zonder er direct op te hoeven reageren. We hebben vrijheid om te kiezen. Het betekent dat we kunnen evalueren, van generatie op generatie kunnen leren van de fouten van anderen en van onszelf, dingen verbeteren en ontwikkelen. We kunnen als individu – jij en ik - onze gewoontepatronen doorbreken en weer nieuwe maken, die beter werken.​

Train je in bewustwording van de positieve dingen in je leven en richt er je aandacht op - steun, liefde, licht, inspiratie, schoonheid, creativiteit, veerkracht, je vermogen om uit te reiken en je te verbinden, etc. etc.
Wat een ontdekking dat de problemen waar je nu tegen aanloopt, in je werk of in je relatie, dat diezelfde patronen vaak ook te maken hebben met ervaringen in je jonge jaren. Zeker niet alleen de ‘schuld’ van de omstandigheden nu. Krachtige ontdekkingen die – als je er mee aan de slag gaat – je vrijer en onafhankelijker maken dan voorheen, toen alles nog niet zo op scherp stond. Door wat je leert, kan je vanaf nu de dingen op een andere manier gaan doen die beter werkt.

Doe wat je kan

Met alles wat je in je hebt

In de tijd die je hebt

Op de plaats waar je bent

Nkosi Johnson

In je kracht gaan staan - empower jezelf

Deze oefening heeft me geholpen mijn kracht weer te voelen en te ontwikkelen in tijden dat ik me onbewust zwak en klein had gemaakt. Ze gaan jou net zo goed helpen als ze mij hebben gedaan en het is fijn om te doen.

Denk eraan: vaak en kort doen brengt grote veranderingen.

· Ga makkelijk zitten en richt je aandacht naar binnen.

· Observeer je verschillende ervaringen, zonder de behoefte erop te reageren.

- Je gedachten, die komen en gaan. Voel de kracht in je bewustzijn, het is er altijd – helder en wetend - wat de inhoud ervan ook precies ervan is.

- Voel de vitaliteit van je lichaam. Je vermogen om ieder moment op te kunnen staan en te bewegen, voel ook je dierlijke kracht, al sluimert hij nu.

- De kracht van de ademhaling, die komt en gaat, alsmaar door, in je eigen ritme.

· Laat in je herinnering opkomen een moment in je leven dat je je echt sterk voelde. Voel de kracht die je toen hebt ervaren. Adem een paar keer diep in en langzaam uit en voel de kracht ervan in je armen en benen. Voel dezelfde kracht ook in je hart, je kracht is verbonden met liefde. Wat je ook ervaart, het is goed. Sta jezelf toe het helemaal te voelen zonder beperking en blijf open voor je ervaring van kracht, waarin je weet wat je wilt en je de energie voelt van vastbeslotenheid. Merk je hoe heerlijk het is om je sterk te voelen?

· Neem die ervaring en die kracht helemaal in je op. Je kan eventueel ook nog andere herinneringen in je op laten komen van kracht en stevigheid in je leven. Hou ze ontspannen in je aandacht vast en voel hoe je daarmee dit vermogen versterkt.

· Denk nu aan een persoon of een groep mensen die je steun en kracht geeft. Maak het concreet, zie die persoon (personen) voor je, hoor de stem(men), en voel de steun en waardering in je stromen. Ervaar hoe je kracht hiervan groeit. Iemand die echt in je gelooft, die je oprecht waardeert, je door dik en dun steunt. Laat het binnenkomen. Blijf erbij met je aandacht en voel hoe het sterker wordt. Merk je weer op hoe fijn het is je sterk te voelen?​

denk je sterk

· Word je ook bewust van andere gevoelens als die er zijn. Misschien komt er een gevoel van aversie op, of van zwakte, of iets anders. Je hoeft het alleen te observeren, wat er ook opkomt, het is goed. Gevoelens zijn vergankelijk, ze komen op, zijn er even en gaan weer voorbij. Richt dan je aandacht terug op je gevoel van sterk zijn.

· De laatste stap in de oefening – hiermee creëer je radicaal een nieuw patroon in je brein - is om terwijl je in een gevoel van kracht staat, nu aan een uitdagende en moeilijke situatie te denken. Je staat stevig in je kracht en je blijft ruimte voelen rondom die moeilijke situatie. Laat zijn wat er is, terwijl jij je sterk en gecentreerd blijft voelen. Je kunt dit oefenen, dan wordt het steeds sterker en makkelijker. Oefening baart levenskunst.

· Wees sterk zonder de behoefte om naar wat dan ook te grijpen of je ergens tegen af te zetten of te vechten. ‘Problemen stromen door je bewustzijn als wolken langs de hemel’, zegt Rick Hanson in ‘Buddha’s Brain’. Voel steeds de kracht van je adem in je eigen natuurlijke ritme, de ruimte in alles, voel je diepe fundamentele ontspanning, de helderheid van je geest, je vermogen om je aandacht te richten op het goede, op wat jou voedt en energie geeft.

· Verbind je bewust met een krachtige intentie om gelukkig te zijn en pijn en problemen te vermijden, vanuit wijsheid en compassie en om anderen te helpen hetzelfde te doen.

Hoe hoofd en hart elkaar ondersteunen – de kunst van het leven

Innerlijke kracht kent vele vormen, bijvoorbeeld rustige vastbeslotenheid. Je weet dat deze storm weer overgaat en dat de uiteindelijke oorzaken voor geluk in je eigen geest zitten, niet alleen in externe dingen. Daarom is het zo belangrijk je eigen geest te leren kennen en te kunnen sturen en hiervoor is mindfulness onmisbaar.

Maak je vertrouwd met hoe kracht aanvoelt in je lichaam en in je geest, zodat je die steeds opnieuw kunt oproepen, wanneer jij het wilt. Alles wat je vaker doet daar word je beter in. Door regelmatig met intentie gevoelens van kracht en levenslust te stimuleren, versterk je die neurale verbindingen in je brein. In ieder mens schuilt een levenskunstenaar, ontspannen, autonoom, veerkrachtig en vol levenslust. Koester heilzame intenties voor welzijn en geluk voor je zelf en anderen, zonder gehecht te zijn aan de resultaten ervan. Dat is de kunst van het leven.


Tags

bewustwording, mindfulness


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}