"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Een juweeltje voor iedere dag

mindful monday


Hoe merk jij dat je gestrest bent? Een knoop in je maag, of verharden je schouders zich of je gezichtsuitdrukking? Wordt je adem hoog en snel en lijkt het alsof je er alleen voor staat en alleen maar op je eigen kracht kan vertrouwen. Ga je jokeren, je slachtoffer voelen, cynische grappen maken om de pijn niet te voelen? Ga je ratelen, of word je ijzig, trek je je terug in je ivoren toren. Voel je je altijd maar schuldig, want het is nog niet af en niet goed genoeg. Of ga je op ramkoers, alleen nog maar aandacht voor je deadline, niks anders.

Het kan anders, het kan beter

Het kan anders, door niets anders te doen dan met aandacht bij je gedachtes, emoties en gevoelens te blijven. Wonderlijk maar waar. Daardoor verandert alles.
Hier volgt een juweeltje om jezelf iedere dag, ieder moment weer te helpen contact te maken met jezelf, met het leven, zodat je je innerlijke bronnen en talenten weer optimaal kunt benutten. In vakjargon heet het de 3 minuten ademruimte met coping. Met deze simpele mindfulness oefening voel je je in een mum van tijd weer ontspannen, open en ruim en heb je vermogens en creativiteit weer online – zonder jezelf dit als doel te stellen!

De 3 minuten ademruimte coping

Aandacht voor je ervaring van dit moment in deze stressvolle situatie
In de eerste stap van de ademruimte coping breng je je aandacht naar je ervaring van het moment. Je verzamelt als het ware alle elementen van je ervaring van dat moment. Je kunt jezelf bijvoorbeeld vragen:

  • Wat is mijn ervaring op dit moment?
  • Welke gedachten komen er op terwijl ik stilsta bij deze stressvolle situatie? Hoe voelt het voor mij op dit moment? Kan ik de gevoelens of emoties die deze situatie bij mij oproept in mezelf opmerken?
  • Hoe voelt mijn lichaam op dit moment? Welke lichamelijke sensaties kan ik opmerken?

Zo goed als je kunt laat je je volledige ervaring van deze onaangename situatie toe. Herinner je er eventueel nogmaals aan dat je deze oefening niet doet om je er beter door te gaan voelen maar dat je de oefening doet om je bewust te zijn van je ervaring van dit moment, hoe vervelend deze ook is.

Aandacht voor de ademhaling
Vervolgens kun je je ervaring zoals je die hebt opgemerkt in de eerste stap van de ademruimte laten voor wat het is en richt je je volledige aandacht op een vriendelijke manier op de adembeweging. Verander niets aan je onaangename gevoelens of gedachten of lichamelijke sensaties. Als ze opnieuw opkomen kun je er als het ware mee ademen zonder er verder iets aan te doen. Het zwaartepunt van je aandacht kun je bij de adembeweging leggen.
Misschien dat je in deze fase regelmatig teruggetrokken wordt met je aandacht naar het denken of de gevoelens bij de onaangename situatie. Als je dit opmerkt, kun je de adembeweging opnieuw als anker gebruiken om je aandacht terug te brengen.

Uitbreiden van je aandacht
Breid in de laatste stap van de ademruimte je aandacht uit van de ademhaling naar het voelen en ervaren van het lichaam als geheel, naar je houding en je gezichtsexpressie. Je kunt vervolgens je ogen weer openen.
(Uit: Seetrue, mindfulness trainingen)


Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}