Iedereen snoozt (wel eens)
Je kent het wel, winter, donker, koud, je alarm gaat …. brrrr. Of je hebt niet goed geslapen, en plotseling gaat de wekker. Het lijkt wel midden in de nacht. No way dat je nu op gaat staan. Of je hebt een dag voor de boeg waar je niet zo’n zin in hebt. Als de wekker gaat, is er geen enkel verlangen om op te staan, je laat je graag overmeesteren door een gevoel van loomheid, nog heeeel even .… Iedereen snoozt, maar eigenlijk weet iedereen ook dat het niet werkt. Als ervaringsdeskundigen weten we dat we van snoozen
eigenlijk alleen maar vermoeider wakker worden. In deze blog lees waarom je meteen met snoozen moet stoppen en hoe je dat doet.
Nadeel van snoozen
Snoozen klinkt zo snoezig, maar dat is het niet. Je doet het omdat je denkt dat je van nog wat extra slaap straks uitgeruster zult opstaan. Maar het resultaat is precies het tegenovergestelde. Je wordt moe, duf, met een zwaar gevoel wakker. Dat komt omdat je lichaam van regelmaat houdt en zich al voordat de wekker ging aan het voorbereiden was om ervoor te zorgen dat je weer fit en alert deze nieuwe dag in kon gaan. Cortisol en adrenaline werden al geproduceerd en je lichaamstemperatuur begon weer te stijgen. Maar nu jij een klap op de wekker geeft en je weer lekker omdraait, gooi je roet in het eten.
Snooz-slaap is waardeloos
Met snoozen geef je je lichaam verwarrende signalen, gaan we nu opstaan of gaan we slapen? De kwaliteit van de ‘snooz-slaap’ is waardeloos. Uiteindelijk word je moe wakker. Je kunt beter je wekker iets later zetten. Sommige mensen snoozen wel 3 x 10 minuten: een half uur! Daarmee verspil je kostbare goede kwaliteit slaap.
Mindful slapen
Wat kan je doen om niet te snoozen maar direct op te staan? Ten eerste ga je natuurlijk zoveel mogelijk op tijd naar bed zodat je zoveel mogelijk uitgerust wakker wordt. Ga in 3 stappen mindful slapen:
- Doe zittend op de rand van je bed, 2 minuten mindfulness
- Doe liggend op je rug, 2 minuten ademontspanning (uitademing langer maken dan de inademing en bewust loslaten, loslaten, loslaten)
- Draai op je (rechter)zij en ga lekker slapen
Mindful wakker worden
Mindful wakker worden bestaat ook. Doen we dat niet, dan zitten we gemiddeld na 8 minuten al op een piekniveau aan cortisol (stresshormoon) en blijf je de hele dag doorrennen. Hoe voorkom je dat?
- Doe zittend op de rand van je bed, 2 minuten mindfulness
- Beperk je daarna de eerste 15 minuten tot perceptuele activiteiten, zoals yoga, ochtendwandeling, scheren, douchen, koffie of thee drinken. DUS NIET: lezen, praten, redeneren, denken etc.
- Blijf de eerste 45 minuten van je beeldschermen af
Direct je bed uit met slimme wekkers
Het is ook goed om zodra je wakker bent te zorgen voor veel (dag)licht. Licht helpt je om wakker te worden.
Weersta de verleiding om je mobiel als wekker naast je bed te leggen. Het is beter om je wekker buiten je slaapkamer neer te zetten, zodat je wel moet opstaan om ‘m uit te zetten. Ook zijn er wekkers die kunnen voelen wanneer je het lichtst slaapt in een door jouw aangegeven periode (bijvoorbeeld tussen 7 en half 8). Op dat moment piept hij je wakker en is opstaan het makkelijkst. Op Slaapwijzer.net vind je meer varianten van slimme wekkers.
Zin in de dag
Zorg dat je zin hebt in de dag die voor je ligt. Als je echt iets leuks gaat doen zoals bijvoorbeeld tijdens je vakantie, dan spring je ook fluitend je bed uit! Maak gebruik van dit principe. Hoe kun je ook op een gewone werkdag jezelf verleiden met een aantrekkelijk ochtendritueel zodat je ernaar uit kijkt? Zorg dat je in plaats van je ’s ochtends naar je werk te haasten, de tijd hebt door zoveel mogelijk dingen ’s avonds al voor te bereiden, zoals je kleren klaarleggen, lunch bereiden, tas inpakken, ’s avonds douchen, etc. Nu heb je ’s ochtends minstens extra 20 minuten om … ? Heerlijk de krant te lezen met een kop koffie? Piano te spelen? Of naar muziek te luisteren? Even Facebook checken? Het geheim is om in plaats van te stressen even ontspannen te genieten van iets wat je echt heel leuk vindt.
Maak hier een gewoonte van en je zult merken dat het je steeds makkelijker afgaat. Door niet meer te snoozen, kun je 's ochtends extra kwaliteitstijd toevoegen aan je slaap en werk je aan een beter en helderder dag- en nachtritme. Dit alles draagt bij aan een betere slaap.