"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

De geheimen van uitgerust wakker worden – Ieder lichaam kan het

uitgerust wakker worden

Goed slapen is de basis voor welzijn en succes 

De Amerikaanse schrijfster Annie Dillard stelt: How we spend our days is, of course, how we spend our lives. Maar je kan ook zeggen: How we spend our days is, of course, how we spend our nights. Waar ben je overdag mee bezig? Waar denk je aan? Hoe leef en werk je? Dat bepaalt voor een groot deel hoe goed de kwaliteit van je slaap is.

Moe of uitgerust wakker?

Als je ‘s morgens moe wakker wordt, betekent het dat je slecht slaapt. Dat zegt iets over hoe je overdag bent, hoe je werkt, hoe je leeft. Denk er eens over na, hoe breng je je dagen door?
Vaak hebben we het gevoel dat het leven voorbijvliegt. Te druk om te ervaren wat er nu is, want we moeten plannetjes maken voor morgen, of zitten nog te malen over wat er gisteren of vorige week gebeurd, of juist niet gebeurd is. Dit kan leiden tot te veel stress, waardoor we slechter slapen.

Omgaan met informatie-overload

We werken in een snelle, stressvolle wereld met een overload aan informatie, e-mails, vergaderingen, tekstberichten, telefoontjes, onderbrekingen en afleidingen. We proberen een balans te bewaren tussen werk, familieleven en andere verplichtingen. Vaak onbewust gebruiken we veel energie om na te denken over wat we nog niet gedaan hebben, maar vinden dat we hadden moeten doen. Ons lichaam is dan op de ene plek maar onze gedachten zijn ergens anders. Dat is een vorm van ADHD! Je bent er steeds niet bij met je aandacht.

We’re constantly bombarded with information and
the only solution is
to switch off for a while.
-Danny Penman-

Denken is goed!

Het is fantastisch dat we kunnen reflecteren over dingen die gebeurd zijn: we kunnen leren van de vervelende ervaringen en met plezier terugdenken aan de goede momenten. Na kunnen denken over wat je in de toekomst wil doen, is essentieel voor een goed leven.

Wie is in controle?

Het gevaar is dat we blijven hangen in het verleden of de toekomst, zonder dat we er controle over hebben. We blijven piekeren, steeds weer in diezelfde groef, we komen niet verder. Ook kunnen we onszelf verlammen door ons vreselijke zorgen te maken over wat er in de toekomst allemaal mis zou kunnen gaan. Dat is nogal wat! Onuitputtelijke mogelijkheden die je gek kunnen maken. En wakker houden ‘s nachts.

Met mindfulness ga je slimmer denken

Met mindfulness neem je regelmatig even afstand. Je kunt steeds even de balans opmaken, hoe staat het er nu voor? Je kunt herkennen of je gedachtes behulpzaam zijn of juist averechts op de piekermodus zitten.

Met mindfulness ben je je bewust van;

 • het hier en nu
 • waar je geweest bent (reflectie)
 • waar je naar toe gaat (anticipatie) – zonder je mee te laten sleuren

De motor van je geest uitzetten

Als je je auto parkeert, laat je toch ook niet de motor aan? Zo moet je ook de motor van je geest kunnen uitzetten. Omdat we 24/7 toegang hebben tot internet, e-mail en tekstberichten, is het moeilijk om niet permanent online en actief te zijn. We moeten bewust extra maatregelen nemen om niet alleen ons lichaam van het werk naar ‘thuis’ te brengen en te ontspannen, maar ook onze geest. Dan kunnen we goed slapen en vol energie wakker worden.

telefoon

Eigen verantwoordelijkheid

In sommige organisaties zijn dit soort richtlijnen ingesteld: ’s avonds en in het weekend geen werk-mails of telefoons beantwoorden, behalve in noodgevallen. Dat is niet genoeg, je moet zelf de verantwoordelijkheid hiervoor nemen. Het gaat om jouw gezondheid, jouw plezier, jouw diepere vervulling in je leven.

Goed slapen is de basis van geluk en welzijn

Het kan niet overschat worden. Goed slapen is de basis van geluk en welzijn. Als we voor langere tijd slecht slapen en moe wakker worden gaat de kwaliteit van onze aandacht, ons denken, ons werk, plezier, creativiteit, ons leven achteruit. Muggen worden dan olifanten en het is moeilijk emotionele balans te bewaren als er veel op je bord komt. We voelen ons gestrest en raken bij het minste of geringste geïrriteerd. We zijn geneigd ons af te reageren en de schuld van moeilijkheden bij anderen te zoeken. Over dit alles kunnen we ons zorgen gaan maken waardoor we weer slecht gaan slapen en de volgende dag begint het circus weer opnieuw. Doorbreek nu deze cirkel van stress en slecht slapen en neem het roer weer in handen. Met de volgende tips creëer je ruimte in je hoofd en hart, en kan je lichaam zich weer afstemmen op je natuurlijke levensritme van slapen en wakker zijn, ontspanning en actie in balans.

Tips om goed te slapen

 • Regelmatig even offline gaan en je aandacht op andere dingen richten
 • Tussen de middag je bureau verlaten voor een wandeling buiten van 20-30 minuten. Laat je telefoon liggen, denk even niet aan je werk, richt je aandacht op wat je voelt en ziet
 • Per dag wat ‘piekertijd’ reserveren, rest van de dag niet doen. Als piekergedachten toch opkomen zeg je: morgen mag je weer tussen 10.00 uur en 10.30 uur
 • Ruime tijd voor je gaat slapen alle schermen uit
 • Doe iets creatiefs, artistieks, muzikaals
 • Alleen als je bij de Brandweer werkt o.i.d. en oproepbaar moet zijn, kun je je telefoon aanlaten, in vrijwel alle andere gevallen doe je je telefoon uit; die klus kan best tot morgen wachten
 • In het weekend misschien wel een hele dag offline, of in ieder geval een dagdeel
 • Iedere dag 30 minuten fysiek stevig bewegen (wandelen, fietsen, huis schoonmaken, sporten)
 • ’s Avonds een lichte maaltijd, geen koffie
 • Klein beetje alcohol kan helpen bij inslapen, maar verslechtert de kwaliteit van je slaap
 • Zorg ervoor dat je slaapkamer helemaal donker is
 • Regelmatige mindfulness practice, doe dit ook voor het slapen gaan 10 minuten
 • Bodyscan, uit je hoofd in je lichaam
 • ‘Kiss the day goodbye’ door je 3 dingen te herinneren van die dag waar je dankbaar voor bent

Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}