Liefde kan een bron van geluk zijn of juist van pijn. Vraag jij je wel eens af wat liefde is en hoe het werkt? Soms is de dynamiek in relaties gewoon moeilijk te begrijpen. Hoe raak je toch iedere keer weer verstrikt in die ruzie die je niet wilt? Of juist die ijzige stiltes als jij of je partner zich terugtrekt en niet thuis geeft. Je begrijpt niet goed wat er fout gaat en wat jouw aandeel daarin is. Zelf heb ik er vaak van wakker gelegen toen mijn huwelijk op de klippen liep. Maar nu weet ik
dat liefde makkelijker te begrijpen is dan je denkt. En belangrijker nog, je kan je liefde zelf actief vormgeven. Hoe doe je dat?
Liefde is logisch
Liefde is logischer dan je denkt. Het is een overlevingscode van zoogdieren. Dat klinkt in eerste instantie misschien wat plat, maar het betekent dat je brein geprogrammeerd is om zich te verbinden met anderen om te kunnen overleven. De belangrijkste persoon met wie je je verbindt is je liefdespartner. Als je deze fysiologische context goed begrijpt, kun je de heftige emoties die kunnen oplaaien beter plaatsen.
In real life betekent het dat je diepste wens is om lief te hebben en om bemind te worden! Het gaat om tweerichtingsverkeer. Herken je dat? De sappige details over hoe je dat precies met elkaar wilt vormgeven, zijn natuurlijk helemaal persoonlijk en uniek. De variaties zijn eindeloos.
Liefde is gezond
Liefde is een bron van gezondheid en vitaliteit. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Mensen die zich veilig verbonden voelen in een relatie hebben meer zelfvertrouwen, zijn meer succesvol, durven meer risico’s te nemen, zijn nieuwsgieriger, creatiever, kunnen beter omgaan met pijn en tegenslag, leven langer, herstellen beter van openhartoperaties. Dat weten we allemaal door wetenschappelijk onderzoek.
Oerpaniek
Andersom is ook waar: emotionele onthechting en isolatie zijn voor het menselijk brein een soort code voor gevaar. Als je het gevoel hebt dat je liefdespartner je afwijst, je niet meer aantrekkelijk/ interessant/belangrijk vindt, schakelt je vecht/vlucht respons aan. Het voelt super onveilig, werkelijk alsof jouw overleving op het spel staat. Daarom kunnen de emoties en ruzies bij relatieproblemen ook zo hoog oplopen. Terugkijkend, begrijp ik nu
beter de radeloze paniek die ik voelde tijdens mijn scheiding. Het voelde alsof de grond onder mijn voeten wegzakte en alsof ik er helemaal alleen voor stond.
Hou me vast
Hoe komt het toch dat je diep van binnen schreeuwt ‘hou me vast, laat me alsjeblieft niet los’, maar dat je dat naar buiten toe niet kan laten merken? Integendeel, je bent boos en vol verwijt naar je partner, of je trekt je juist ijzig terug uit alle interactie. Dit heeft te maken met alles wat je in eerdere relaties geleerd en ervaren hebt over liefde en verbinding, zowel in je gezin van herkomst als in eerdere liefdesrelaties. Dat heeft ons onbewust getekend en gevormd. Het is zo belangrijk om de taal van liefde te leren verstaan en spreken. Dan opent zich weer de weg naar een liefdevolle verbinding waarin beide partners gelukkig zijn.
Emotionally Focused Therapy
In de EFT methode (Emotionally Focused Therapy) ontwikkeld door Sue Johnson, leer je om direct naar de kern van de relatieproblemen te gaan - de emotionele onthechting en isolatie - en naar de kern van de oplossing, emotionele verbondenheid. Als die er eenmaal is, blijken alle andere problemen zich op te lossen.
Paren die zich emotioneel verbonden voelen hoeven niet te leren beter met elkaar te communiceren of te onderhandelen. Ze blijken prima in staat oplossingen te vinden voor wie er nu aan de beurt is om de vuilnis buiten te zetten, te koken of de afwas te doen. Als je liefdesrelatie voelt als een veilige haven, vind je het fijn daar thuis te komen, en heb je zin om van daaruit de wereld in te trekken en vol energie en inspiratie je ding te doen.
Meer Informatie?
Wil je meer informatie over hoe jij je relatie weer kan laten bloeien? Neem vrijblijvend contact met me op voor de mogelijkheden
Email: [email protected]
Mobiel: 06-50819540