"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Hoe je geluk vindt in jezelf – De kracht van retraite

Van verwarring naar inzicht 

Soms verwachten mensen dat ze door mindfulness te doen, direct kalm en ontspannen zijn. De werkelijkheid is weerbarstiger. Schokkend om te ontdekken hoeveel innerlijke onrust er vaak is. Hoeveel angst, irritatie of verveling we kunnen ervaren. En hoe vervelend we verveling vinden, hoe we er een oordeel over hebben en hoe snel we op zoek gaan naar afleiding. ‘Het lijkt alsof ik meer gedachtes heb sinds ik mediteer’, zeg je misschien, maar eigenlijk is het pas nu dat je het ziet. Met mindfulness probeer je niet van je onrust af te komen en rustiger te worden, maar het gebeurt wel. Hoe kan dat?

De eeuwige hunkering

retraite

Met regelmatige mindfulness beoefening ga je veel leren over jezelf. Nieuwe inzichten kunnen tot nieuw gedrag leiden. Je traint in bewust aanwezig zijn vanuit een open en vriendelijke houding. Nieuwsgierig, je wilt begrijpen wat er aan de hand is. Zonder te oordelen, dingen te negeren of je te laten meeslepen door de drukte van de dag ben je aanwezig in het moment. Dat is niet hetzelfde als denken over dit moment!
Heb je de ‘eeuwige hunkering’ al in jezelf ontdekt: het verlangen om gelukkig te zijn en vrij van problemen en zorgen? Dat is heel natuurlijk, iedereen wil het. Maar wat betekent het voor jou? Wat is voor jou aangenaam, leuk of interessant en wat juist niet? M.a.w. waar ren je op af en wat probeer je te vermijden?

Leugens over geluk

Een andere vraag: waar ga je op zoek naar dat geluk? Waar denk je het te vinden? Vaak laten we ons voor de gek houden door ‘aantrekkelijke’ dingen in de externe wereld: als maar eenmaal ……, dan kan ik me goed voelen. De verleidelijke belofte van die andere baan, die andere partner, die betere auto, dat grotere huis, dat leuke hebbedingetje enz. De lijst is eindeloos. Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?

Natuurlijk is er niets mis met het hebben van al die uiterlijke dingen, we hebben nu eenmaal van alles nodig om gelukkig te kunnen leven. Maar echt geluk, dat is daar gewoon niet te vinden en diep van binnen weet je dat allang.

Je hebt het al zo vaak gemerkt, maar er misschien nog nooit echt aandacht aan gegeven. Dingen gaan voorbij, ze zijn veranderlijk en vergankelijk, van moment tot moment in beweging. Je verandert zelf ook voortdurend. Het is nooit helemaal goed, de ontevredenheid blijft knagen. Zo ga je van de ene naar de andere ervaring, telkens op zoek naar geluk, de eeuwige hunkering.

Met mindfulness kun je een nieuw geluk ervaren. Niet door krampachtig vervelende gedachtes weg te duwen of ervaringen te vermijden, maar je zelf toe te staan te voelen wat er is, wat het ook is. De warmte van de zon te voelen op je huid, de wind door je haren, de tranen op je wangen, de irritatie in je lichaam. Door bewust en vriendelijk aanwezig te zijn bij al je ervaringen, zonder innerlijke censuur, merk je hoe je verandert, heel natuurlijk van binnenuit. Je houding naar jezelf en naar de mensen om je heen verandert. Je begint te begrijpen wat de Boeddha bedoelde met:

Alleen je eigen geest
is een betrouwbare bron
van werkelijk geluk

Heel vaak kunnen we de wereld om ons heen niet veranderen, maar we kunnen altijd zelf kiezen hoe we er mee omgaan.

Een cirkel van aandacht

Regelmatig kwaliteitstijd met jezelf is een essentiële voedingsstof in ons menselijk leven, geen luxe! In een retraite maak je je even los van je dagelijkse beslommeringen en geef je jezelf ruimte. Je batterij laadt weer op, zodat je weer met een frisse blik naar je leven kunt kijken. Ben je nog op het goede spoor?

Creëer een cirkel van bewuste aandacht in je leven, ontvang aandacht, train in aandacht en geef het door. Los van gisteren, vrij van morgen sta je stevig als een boom, de wortels in de grond en alle ruimte om te groeien en jezelf te zijn.

Ego zegt:
eerst die problemen oplossen,
pas dan kan ik innerlijke vrede vinden.
Wijsheid zegt:
eerst innerlijke vrede vinden,
pas dan houden problemen op problemen te zijn.

Yoga & Mindfulness Weekend, 24 - 26 maart​

Creëer een moment van ruimte en rust voor jezelf, tijdens dit inspirerende weekend, met mindfulness, yoga en waardevolle teaching.

Meer informatie of aanmelden


Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}