"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Inzicht en actie door aandacht – van werkdruk naar werkgeluk


“Those who work much do not work hard” observeerde Henry David Thoreau al begin 19de eeuw in zijn onderzoek naar de mythe van productiviteit en zinvolle arbeid. In ons tijdperk waarin werkverslaving door velen klakkeloos gewaardeerd wordt, is het een waardevolle observatie om ter harte te nemen. Want gebukt onder het juk van altijd maar druk, kwijnt geluk weg in het werk en leven. Met mindfulness ontstaat inzicht in wat (werk)druk creëert in je leven, van waaruit gerichte actie kan voortvloeien. Hoe zit jij in elkaar en wat heb je nodig om te bloeien? 

Enter your text here...

Werkgeluk in 10 stappen

1. STOP met multitasken!!!!

Wat heeft dat nu met werkgeluk te maken, denk je misschien? Alles. Door te proberen verschillende ballen tegelijk in de lucht te houden, krijg je het fysiologische effect van onrust in je lichaam en ga je je ongelukkig voelen. Wat voor werk je ook doet, train jezelf om één ding tegelijk te doen. Zo werkt ons brein. Hier heb je mindfulness voor nodig.

2. Minder oordelen

Plak niet overal een label op. Zelfs als je je werk heel leuk vindt, zijn er altijd onderdelen waar je geen zin in hebt. Zo’n negatief label geeft ook een negatief gevoel. Dat heeft veel meer kracht dan je denkt. Wat zou er gebeuren als je hier minder oordelend tegenover zou staan? In plaats van ’goed’ en ’fout’ labels maak je ruimte voor ‘dit hoort er nou eenmaal ook bij’. Ga er wat neutraler instaan.

3. Ontwikkel inzicht in je stressoren

Minder negatieve labels plakken wil niet zeggen dat je keihard moet negeren wat energie vreet. Wees mindful en breng het helder in kaart: wat creëert voor jou een gevoel van werkdruk? Zonder inzicht dwaal je als een blinde door een gevaarlijk landschap. Daarbij kunnen zowel persoonlijke als organisatorische factoren een rol spelen. Iedereen is verschillend, maar voor iedereen geldt: teveel druk vreet energie, creativiteit en geluk.

4. Denk, durf, doe!

Door inzicht kun je bedenken wat effectieve actie zou kunnen zijn ter verbetering. Als je iets organisatorisch kunt veranderen, raap je moed bij elkaar, zet stappen om het voor elkaar te krijgen. Dat gaat niet altijd even soepel. Verdoe je tijd niet met dingen waar je geen controle over hebt. Het KMW gebed (Kracht, Moed, Wijsheid) is een nuttige mantra!

Geef me de Kracht te zien wat ik kan verbeteren.
Geef me de Moed om te verdragen wat ik niet kan veranderen.
Geef me de Wijsheid om het verschil tussen beiden te zien.

5. Wees nu gelukkig

Te alle tijden kun je veel doen om jezelf in je kracht te zetten en ‘keep a happy mind’. Ontdek de kracht van je geest en van je gedachten met mindfulness. Wake up to your beautiful life, here and now.

6. Luister naar je lichaam, niet naar je baas

Geef je grenzen aan.

7. Ontwikkel een goede discipline

Stel niet uit, doe het nu. Uitstel maakt alles vaak moeizamer. Je ‘to do’ lijst groeit. Als je opziet tegen een klus, denk dan niet steeds aan hoe vervelend je het vindt, maar doe het direct, met je volle aandacht. Dat kost minder tijd en energie dan je denkt. Het is efficiënt, geeft voldoening en je ‘done’ lijst groeit.

8. Staat je ladder nog steeds tegen de goede muur?

Dit is in essentie de belangrijkste vraag, want werkgeluk hangt uiteindelijk ten diepste samen met het werk doen waar jij echt goed in bent en waar je grootste uitdaging en bijdrage ligt. Denk je er regelmatig over na, wat je werkelijk wilt met je werk en je leven? Ga je nog steeds de goede kant op? Ook als je nu in een ‘voorbereidende fase’ zit, ben je nog steeds op het goede spoor en investeer je in jezelf.

9. De beste versie van jezelf worden

Hou dus je overzicht helder, je grotere doelen, prioriteiten en planning. In het vuur van de strijd verlies je soms de grotere context uit het oog en bijt je je teveel vast in details. Je weet allang dat je op veel uitkomsten op de werkvloer nauwelijks controle hebt. Daag jezelf vooral uit de beste versie van jezelf te zijn. Dat betekent niet alleen zakelijk scoren, maar ook als mens. Dit geeft je minder stress, meer energie, controle en geluk.

10. Je werk is niet je hele leven!

Relativeer. Maak altijd ook tijd voor …. vriendschap, natuur, alleen-zijn, muziek, kunst, etc. etc.

Werken aan meer werkgeluk

Het is werk in uitvoering, er is geen quick fix. Werk aan je geluk in je werk, je liefdes, je vriendschappen, je dagelijks leven. Geluk is niet simpel oppervlakkig een kort moment van een prettig gevoel wat je soms overkomt, maar de diepere voldoening die ontstaat in een proces van oorzaak en gevolg. Je kunt er wel degelijk de oorzaken voor creëren en die zitten voornamelijk in je eigen geest. Zo leer je en ontwikkel je als mens en als professional. Investeer in je relaties, communiceer met liefde en wijsheid, relativeer problemen, ga mee met de flow en doe één ding tegelijk. Werkgeluk vergroten doe je stap voor stap – en het is leuker dan je denkt. En zeker te weten dat je er ook productiever van wordt.
Tags

mindfulness, werkdruk, werkgeluk


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}