"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Mensen met burnout zijn als kanariepietjes. Zij zijn gezond in een zieke omgeving

burnout

​Voorkom Burnout  

Vroeger namen mijnwerkers kanariepietjes mee de mijn in. Als de vogeltjes omvielen wisten ze dat ze zo snel mogelijk moesten wegwezen: de omgeving was giftig en gevaarlijk geworden. Een mooie manier om te kijken naar mensen met burnout: zij zijn een indicator van hoe ongezond werksituaties vaak zijn. Maar om verschillende redenen maken wij ons meestal niet uit de voeten, dus het loont te ontdekken hoe je jezelf behoedt voor ‘omvallen’.

Waar moet je op letten en wat kan je vanaf nu anders gaan doen om burnout te voorkomen? Vergeet niet dat het niet meer een enkeling is die vandaag omvalt, maar vele zeer capabele mensen. Een op de zeven werknemers blijkt emotioneel uitgeput te zijn. Misschien ben jij de volgende. Lees verder voor drie belangrijke risico’s die je kunt voorkomen.

Persoonlijk leiderschap

Onze wereld verandert snel, en professionals moeten mee veranderen. Gaat het om buigen of barsten? Of is er een andere optie? Wat blijkt is dat hoge werkdruk geen probleem hoeft te zijn, maar wel hoe we ermee omgaan. Bekend is hoe schadelijk het effect van dolgedraaid perfectionisme kan zijn, het gevoel dat het nooit goed genoeg is, wat we ook doen. Mensen die hier last van hebben, verhogen aanzienlijk hun kans op een burnout.

Door een regelmatige mindfulness beoefening worden we ons meer bewust van hoe we denken en voelen. Door ons meer bewust te worden van onze eigen patronen, kunnen we onszelf beter leren managen, de eerste stap naar persoonlijk leiderschap. Dit is een voorwaarde voor leiding kunnen geven aan anderen. Hoe goed ken jij jezelf? Ben je gevoelig voor burnout?

Gevoel van controle is de gouden maatstaf

In de waan van het werk verliezen we vaak uit het oog wat we nodig hebben om te bloeien. Het gaat niet meer vanzelf in onze moderne wereld, je moet weten wat je nodig hebt en je moet het bewust doen. Als eerste moeten we niet vergeten goed voor ons lichaam te zorgen (voeding, beweging, slaap) maar ook zijn er de 9 mentale voedingsstoffen, essentieel voor ons welzijn. De eerste twee zijn: veiligheid en een gevoel van controle en autonomie. De derde is erkenning/waardering. Die 3 worden in deze blog belicht​.

welzijn

Checklist - de 3 risico's​

Hoe veilig voel jij je op je werk? Hoe staat het met je gevoel van controle? Heb je het gevoel dat het effect sorteert wat je doet? Een graadmeter voor welzijn en goede prestaties is dat we een gevoel hebben van controle. Hoe kunnen we dat kwijtraken?
- Door een onveilige werkplek
- Continu een gebrek aan invloed op het resultaat ervaren
- Een dolgedraaid perfectionisme, de lat moet alsmaar hoger

Deze 3 zijn risicofactoren die tot een burnout kunnen leiden, maar dat kan alleen maar gebeuren als we niet bewust zijn en als we onze aandacht op de verkeerde manier richten.

Niets is meer ontmoedigend dan dat het lijkt of jouw werk niet uitmaakt. Alsof je bijdrage geen effect heeft. Als dit te lang duurt worden we uitgeput, moedeloos, het vreet aan onze motivatie. Het voelt zinloos iedere dag weer naar je werk te gaan.​

Op de bank​

Florien Vaessen beschrijft hoe zij na jarenlang een leidinggevende positie bij de ABN AMRO ‘van de ene op de andere dag omviel’. Maar de waarheid is dat het helemaal niet plotseling gebeurt. In feite heeft zij jarenlang signalen genegeerd, geeft zij toe. Op de automatische piloot en mindless in plaats van met de volle aandacht erbij. Zij voelde zich als een ‘Duracell-konijntje’, een soort robotje dat doorgaat tot het erbij neervalt. Iedereen doet het. Want de druk om te presteren is gigantisch en gaat hand in hand met de angst voor statusverlies. ‘Wie ziek wordt, kan het niet aan.’ Dat stigma raak je niet meer kwijt.​

De corporate jungle​

Zonder een gevoel van veiligheid kunnen we niets nieuws leren, zijn we niet creatief, produceren we onder de maat. Het vreet energie. En langzaam maar zeker verliezen we onze grond.
Niks grotbewoners en lang geleden, maar hier en nu. De (corporate) werkplek is wel degelijk een jungle, waar metaforische hongerige beren en tijgers het op jou gemunt hebben. Poten kunnen onder je stoel worden gezaagd door collega’s, cut-throat competitie, anderen die aan de haal gaan met jouw mooie project, je promotie gaat naar een ander. Je moet superalert zijn, want verkeerde acties kunnen leiden tot je ontslag bij een volgende bezuinigingsronde.​

Waar heb je wel controle

Met mindfulness train je in ontspannen en alert zijn. Het is een training, het gaat niet vanzelf. De wereld om je heen kun je niet veranderen, maar wel jezelf. Geen probleem als op de werkplek regelmatig je vecht/vlucht respons geactiveerd wordt, maar je moet wel leren jezelf beter te managen. Dat kan niet zonder mind-training. Leren hoe je met meer ontspanning, focus en helderheid kunt leven en werken is de belangrijkste investering die je in jezelf kunt doen. Je gaat op een andere manier in het leven staan. Zo blijft je werk leuk en blijf je je talenten ontwikkelen.​

De 3 do's en don'ts​

Kortom, wees alert op de drie risicofactoren en doe bewust het tegenovergestelde:
- Ipv dolgedraaid perfectionisme, de lat moet alsmaar hoger: zo goed mogelijk je best doen, en tevreden zijn met iedere stap die je bereikt hebt. Geef jezelf regelmatig een schouderklopje. Tegelijkertijd blijf je nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden en ontwikkeling.
- Ipv een gevoel van onveiligheid en stress: bewust regelmatig een adempauze met mindfulness. Vanuit deze basis voel je innerlijke rust en kun je onzekerheid op de werkvloer veel beter aan.
- Ipv een gevoel dat je geen controle hebt over je werk en dat het niet zoveel uitmaakt wat je doet: onderzoek hoe je dingen kunt veranderen zodanig dat je voelt dat jouw werk ertoe doet, dat je een bijdrage levert die relevant is.​

Duidelijke taal van een ervaringsdeskundige:

Vanuit ziekte en zwakte formuleer je defensief
Je moet leren dat de wereld open ligt voor je
- Florien Vaessen -


Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}