verrassende mogelijkheden
Als je er met je aandacht niet bij bent, ben je nergens! Je hoort niet echt wat er gezegd wordt, ziet niet wat er voor je ligt, je maakt geen contact. Als je er wél met je aandacht bij bent, wordt alles wat je doet beter. Mindfulness gaat over het ontwikkelen van de kwaliteit van je aandacht. Dit is voor iedereen waardevol. Je hoeft er niet gestrest voor te zijn of emotioneel uit balans. Het opent de deur naar vele verrassende mogelijkheden.
Nieuw!
Mindfulness is tamelijk nieuw in het westen. Wij richten onze aandacht liever op de wereld om ons heen om dingen voor elkaar te krijgen. Het is voor velen een ontdekking dat we ook de dingen kunnen bereiken die we willen door onze aandacht naar binnen te richten en beter te zorgen voor onze innerlijke wereld. Onze geest heeft het vermogen zich oneindig te ontwikkelen. Er is geen limiet! Het ontwikkelen van ‘caring mindfulness’ in de woorden van Matthieu Ricard, levert win-win situaties op alle terreinen van ons leven en werk.
Optimaal welzijn
Wat wil jij eigenlijk in je leven? Denk je daar wel eens bewust over na? Waar ben je naar op zoek? Wat ook de inhoud van jouw antwoord op deze vraag mag zijn, als basis ligt er het verlangen naar geluk en vervulling aan ten grondslag. Dat verlangen hebben we allemaal. Hoe we ons verlanglijstje invullen verschilt van mens tot mens.
Over het algemeen worden we blij van het bereiken van dingen, zoals diploma’s halen, succesvolle projecten op het werk, genoeg uitgedaagd worden, maar ook van erkenning, waardering en respect van collega’s; we vinden verbondenheid in warme en inspirerende vriendschappen belangrijk, evenals culturele voeding, kunst, muziek, theater, wellicht heb je een spirituele /religieuze bron in je leven en voor de meeste mensen staat geluk in de liefde en intimiteit op de eerste plaats, misschien met gezin, het liefst met een prettig onderkomen, om maar een paar dingen te noemen. Maak je eigen lijstje. En deze ingrediënten moeten gemixt zijn in de juiste verhouding, niet teveel en niet te weinig van het een of ander. Daar besteed je natuurlijk veel tijd en energie aan, maar er zit een addertje onder het gras. De dingen op je verlanglijstje zijn slechts een middel tot het doel – gelukkig zijn. Het gaat niet persé om die dingen.
Roet in het eten
Is het je wel eens opgevallen hoe bepalend de staat van je geest is? Vaak ontglipt het onze aandacht. Omdat we dat niet doorhebben zijn we geneigd ons zo extreem op het manipuleren van de externe omstandigheden te richten. Als ik maar dat fijne huis..., die goede job..., die andere partner ..., dan ... . Maar je weet allang dat DAN nooit komt. Soms kun je ieder punt op jouw verlanglijstje afvinken, het is er allemaal – maar je voelt je gestrest en gefrustreerd. De mind gooit roet in het eten. Dit kennen we allemaal.
So let’s face it. Het wordt tijd om ook aandacht te geven aan de GEEST zelf.
De 3 grote misverstanden over mindfulness
- Je wordt vlak en duf van mindfulness, creativiteit gaat verloren
- Je mag geen emoties voelen of uiten
- Mindfulness is alleen voor mensen met stress of mentale problemen
Deze misverstanden bestaan vooral bij mensen die nog nooit mindfulness zelf hebben beoefend, en er alleen maar over gelezen of gehoord hebben. Je kunt het niet begrijpen hoe je geest gaat veranderen, als je het niet zelf dagelijks voor wat langere tijd beoefent.
Je kunt eindeloos blijven praten over de smaak van mango, maar als je de vrucht nog nooit gegeten hebt en je wilt zinvol bijdragen dan staat je maar één ding te doen: neem een hap en proef.
Effecten van regelmatige mindfulness training:
- Je bent meer ontspannen, je geest is meer gefocust, helder en alert; je kunt beter het grotere plaatje blijven zien en bent daardoor creatiever.
- Je bent je meer bewust van je innerlijke processen, je gedachten, emoties en gewaarwordingen en je traint om daar met je aandacht bij te blijven.
- Mindfulness – het trainen in aandacht – is bedoeld voor iedereen die een mind heeft en die zijn/haar aandacht wil ontwikkelen. Wat het niveau van je aandacht ook is, het kan beter, behalve als je al verlicht bent 🙂
Diepe duik 1
Je bent meer ontspannen, je geest is meer gefocust, helder, en alert; je kunt beter het grotere plaatje blijven zien en bent daardoor creatiever.
Een onrustige geest die vaak afgeleid is, maakt ons ongelukkig en kost veel energie. We zitten niet lekker in ons vel. Ons brein weegt maar 2% van ons lichaamsgewicht maar gebruikt 20% van onze energie! Ons moderne leven wordt gekenmerkt door een informatie overload, veel prikkels en hoge werkdruk. Naast dat het zinnig is systemisch met elkaar de situatie te onderzoeken – is dit echt wat we willen/wat gaan we veranderen? – is het verstandig ondertussen goed voor jezelf en je mind te leren zorgen. Er zijn al veel teveel mensen die bezwijken aan burn-out.
Mindfulnesstraining is als mentale gymnastiek. Net zoals je bv op de sportschool kunt trainen om je conditie te ontwikkelen, train je je in mindfulness om steeds weer je aandacht terug te brengen naar het door jou gekozen object van aandacht. Steeds weer. Afleiding loslaten, vriendelijk aandacht weer terugbrengen. Zo train je de aandachtsspier. Als je het niet zelf DOET, verandert er niets in jouw geest en verandert er niets aan jouw brein.
Het is heel simpel, door dit regelmatig te doen, verandert je brein en je geest. Dat heeft ook een positief effect op je lichaam. Logisch, want lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. We kunnen zo zelf een grote rol spelen in ons geluk en onze gezondheid. Als je regelmatig mindfulness beoefent is het resultaat dat je minder stress ervaart, je bent meer ontspannen, je geest is meer gefocust, helder en alert, je kunt beter het grotere plaatje blijven zien en bent daardoor creatiever.
Diepe duik 2
Je bent je meer bewust van je innerlijke processen, je gedachten, emoties en gewaarwordingen en je traint om daar met je aandacht bij te blijven.
In mindfulness training leer je om met aandacht aanwezig te zijn bij wat zich in je afspeelt van moment tot moment. Door zo meer zicht te krijgen in je eigen gevoeligheden en patronen, kun je beter je eigen aandeel gaan begrijpen in lastige situaties. In plaats van pijnlijke emoties te vermijden – wat we normaal gesproken doen – leer je juist ze bewust te voelen. Door het grotere zelfbewustzijn dat ontstaat en regelmatige adempauzes merk je dat je vrijheid krijgt te kiezen: welke gedachte wil ik volgen en welke juist niet. Waar ga ik op handelen? Wie weet is het soms handig borden kapot te smijten om een win-win situatie te creëren voor iedereen.
Diepe duik 3
Mindfulness – het trainen in aandacht – is bedoeld voor iedereen die een mind heeft en die zijn/haar aandacht wil ontwikkelen. Wat het niveau van je aandacht ook is, het kan beter, behalve als je al verlicht bent 🙂
Mindfulness is niet alleen voor moeilijke tijden of therapie en niet alleen voor boeddhisten. Mindfulness is voor iedereen die geïnteresseerd is zijn / haar aangeboren innerlijke bronnen te benutten. We hebben een lichaam én een geest, en de laatste is minstens even belangrijk voor vitaliteit en welzijn als de eerste. Hoe je ook in elkaar steekt, er is een vorm van mindfulness die bij jou past en die je helpt je talenten, vermogens en hart verder te ontwikkelen.