"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Als we maar geen mindfulness gaan doen! Mindfulness en burnout


Als we maar geen mindfulness gaan doen!
Onlangs werd iemand naar me doorverwezen, die voor de tweede keer in een burnout dreigde terecht te komen. Hij werkt bij een corporate organisatie op de Zuidas. Hij wilde graag met mij als coach aan de slag om dat te voorkomen, ‘als we maar geen mindfulness of zo gaan doen, want dat is mij veel te zweverig!’.
Ik kon hem helemaal geruststellen, want er zijn veel wegen die naar Rome leiden. Als coach heb ik een arsenaal aan mogelijkheden waarmee ik werk, en dat pas ik aan aan de interesses van de cliënt die voor me zit.

Mindfulness is niet zweverig
Met mindfulness kan je trouwens alle kanten op. Ik geef mindfulness trainingen in organisaties die gericht zijn op beter presteren, je veerkracht bewaren en meer creatief en innovatief zijn. De trainingen zijn wetenschappelijk onderbouwd. Niks zweverigs aan, eerder bottom line en goed overeind blijven.

Mindfulness gaat over je mind, jouw geest, jouw gedachten, jouw emoties, je leren bewust te worden van wat zich in je afspeelt, terwijl het gebeurt. Het is verbluffend hoe vaak je op de automatische piloot zit en hoeveel er aan je voorbijgaat. Je denkt dat je ‘erbij bent’, bij jezelf, dat je jezelf een beetje kent, maar je hebt geen idee hoe vaak je in feite afwezig bent.

Waar ben je?
Afgeleid. Je lichaam is er wel, maar jij bent heel ergens anders in je gedachten. Je hebt geen idee hoe onbekend je vaak bent met je eigen diepere drijfveren. Over hoe je, zonder dat je het zelf door hebt, jezelf saboteert. Steeds maar weer over je grenzen gaat en het nooit goed genoeg is voor jou. Je legt de lat steeds hoger en gaat steeds harder je best doen. Je merkt nauwelijks hoe uitgeput je bent.

Stress
Je hebt geen idee hoe gespannen en gestrest je lichaam vaak is, urenlang, terwijl je werkt.  Hoe door de stress je brein minder goed functioneert, je minder helder kan nadenken, je makkelijker het overzicht kwijtraakt, je minder effectief en creatief bent. Je weet niet meer waar de ‘UIT’ knop zit. Je gaat slechter slapen.

En zo kan het gebeuren dat je voor een tweede keer bijna in een burnout terecht komt.
Gratis E-book 8 Gouden tips om een burn-out te voorkomen

In dit e-book geef ik 8 tips om burn-out te voorkomen. Ze zijn goud waard. Het is geen ‘quick & easy fix’, want het gaat uiteindelijk over hoe jij wilt leven. Het gaat over bewuste persoonlijke keuzes. Niet altijd meegaan met de stroom, maar je eigen pad bewandelen. Denk na over deze 8 (of misschien wordt jouw lijst langer), stel jezelf er kritische vragen over, maak het je eigen, en vind jouw unieke manier van toepassing. Geef ze permanent een plek in je leven. Ze werken echt.


Tags

mindfulness, werkdruk, young professionals


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}