Het 'menselijk kapitaal' - de kracht van een organisatie
Een organisatie is zo goed als de mensen die er werken. Bij de kwaliteitsbewaking van personeel speelt de afdeling ‘Human Resources’ een belangrijke rol met een uitgebreid takenpakket: werving en selectie, heldere functieomschrijvingen verzorgen, zorgdragen voor een soepel betalingssysteem voor de salarissen, gedragsbeleid m.b.t gelijke behandeling, een continu programma voor ‘leren & ontwikkelen, enzovoorts. Maar soms betekent het dat mensen
ontslagen moeten worden. Dat is pijnlijk. Hoe pak je het aan?
Werven of wegsturen
Goed nieuws geven is makkelijk, slecht nieuws gesprekken vragen training. Zoals vertellen dat iemand de job krijgt of die promotie is geen probleem, maar hoe vertel je iemand dat je zijn/haar dienstverband moet beëindigen? Voor sommige HR-medewerkers is dat wegens langdurige bezuinigingen een pijnlijke jarenlange werkelijkheid. Hoe blijf je menselijk, maar ben je toch effectief in het belang van de organisatie?
Wat je moet weten over het brein
Zelfs met een hart van steen, onderga je onbewust een negatief effect van dit soort activiteiten. Alles wat je denkt, voelt en doet heeft namelijk onbewust een fysiologisch effect op je brein. Dat je je er niet bewust van bent, kan een voordeel zijn: je krijgt energie vrij om je te focussen op de taken die voor je liggen. Maar het kan ook een probleem zijn als je onbewust je vecht-vlucht systeem activeert, en daarmee adrenaline in je systeem pompt. In deze gespannen staat kan je niet meer helder nadenken, geen goede beslissingen nemen, maar je hebt het niet door. Je bent je niet bewust van je drijfveren. Het kost veel energie, aan het eind van de dag voel je je leeg en uitgeput. Je draagt bij aan meer leed bij werknemers dan nodig.
Mindfulness - de sleutel
Mindfulness is natuurlijk geen oplossing voor alle problemen in de wereld, maar een regelmatige training zorgt er wel voor dat je bewust je aandacht kan richten waar je hem wilt hebben. Liever dan je te laten regeren door je onbewuste programmering, kan je leren om het hele spel en interactie tussen gedachten, emoties en fysiologie neutraal te observeren, zodat je bewuste keuzes kunt maken.
Let op je spiegel-neuronen
Mooi natuurlijk hoe we als mensen verbondenheid kunnen ervaren: spiegel-neuronen in het brein zorgen ervoor dat wij de emoties van een ander op pikken en deels ook zelf voelen. Jouw pijn is ook mijn pijn. Maar als je werk met zich meebrengt dat je regelmatig slecht-nieuwsgesprekken moet voeren, kun je wel wat hulp gebruiken. Vergeet niet dat een emotioneel brein niet meer helder kan nadenken.
Kunnen compassie en effectiviteit samen?
Natuurlijk heb je een taak te volbrengen, maar als de wereld van de persoon in de stoel tegenover je in elkaar stort maakt het een groot verschil hoe je daarmee omgaat. Het hoort bij je werk ‘to care’ voor de werknemers. Sommigen mensen zullen misschien juist een ‘snelle afhandeling’ willen. Anderen zullen prijs stellen op wat meer aandacht en tijd. Wees zo vriendelijk mogelijk, terwijl je toch professioneel blijft. Er is geen makkelijke oplossing. Hou je hart warm en je hoofd koel, blijf mindful.
Wat denk jij? Kan het samengaan, compassie en effectiviteit? Ik ben heel benieuwd te horen wat je ervaringen hiermee zijn. Laat een reactie achter onderaan deze pagina of op Facebook of LinkedIn