"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Niets doen is een effectieve manier om je tijd te besteden – Simpele oefening om in je ‘sweet spot’ te blijven voor top-performance

top-performance

Top-performance en gezondheid

Begin je werk weer goed na de vakantie. Leer meteen je ‘sweet spot’ te vinden met mindfulness en zo met minder inspanning en meer plezier veel meer voor elkaar te krijgen. De nieuwste breinwetenschap laat zien hoe belangrijk het is je deze oervaardigheid weer eigen te maken om uitstekend te kunnen werken en gelukkiger te leven. Je kunt het eigenlijk al, maar het raakt makkelijk ondergesneeuwd in de waan van het werk. Lees verder over de kracht van leven en werken vanuit je ‘sweet spot', wat is het, hoe vind je het.

Pas in het ziekenhuis stoppen met werken

Voor de vakantie schrok ik van het verhaal van een collega die pas na een zware longontsteking zichzelf kon toestaan even rust te nemen. Ons werk-ethos kan bizarre vormen aannemen! We doen het zelf én onze werkcultuur moedigt het aan. Op weg naar de dokter voor een paardenmiddel om haar nog even op de been te houden voor een belangrijke presentatie, besefte ze plots dat ze van haar pad af was en radicaal het roer moest omgooien.

Schok van herkenning

Het gaf mij een schok van herkenning, want niet lang geleden moest ik zelf ook ‘uitgeschakeld’ worden door een ongeluk, om weer bij zinnen te komen. We kunnen er allemaal aan ten prooi vallen: die drive alsmaar te moeten doorwerken no matter what, en vooral professionals in grote organisaties weten waar dit over gaat. Wat we totaal niet doorhebben, is dat we op deze manier juist slechter gaan presteren, helemaal niet beter.

​Cognitieve overload belemmert onze effectiviteit

Het probleem is dat we zo op een verkeerde manier ‘hard werken’. We ervaren continu ‘cognitieve overload’, zijn gestrest, gaan multitasken. Maar breinwetenschap laat zien dat we, zacht gezegd, niet op ons best zijn als we zo werken. Door druk druk druk raken we in een cognitieve overload, waardoor we het overzicht verliezen, niet helder meer kunnen nadenken, geen goede beslissingen kunnen nemen en niet meer creatief zijn. Het is bovendien slecht voor onze gezondheid. Zo vervullen we niet ons potentieel. Zo willen we niet ons werkende leven doorbrengen.

Je ‘sweet spot’ vinden

Waar het om gaat is je ‘sweet spot’ te vinden, een term uit de sportwereld, die zich makkelijk vertaalt naar je leven en werk. Het is precies dat punt waar sporters de grootste impact hebben als ze met racket of bat de bal slaan. Als je precies daar de bal raakt, heb je de meeste kracht maar zonder inspanning, het lijkt wel moeiteloos, vanzelf te gaan, in flow. Je hoort het aan de bal, en je voelt het als speler, die moeiteloosheid, het gemak en de kracht. Als je niet de sweet spot raakt, kost het je moeite en inspanning. Je wordt eerder moe en krijgt makkelijk pijn aan je pols en arm.

Zo met sport, zo met leven en werken

‘Een tandje hoger’, of ‘een schepje erboven op doen’ - hoe doe je dat terwijl je je gezondheid behoudt en plezier in je leven? Als je niet vanuit je sweet spot werkt, raak je makkelijk overweldigd door hoeveelheid en werkdruk en werk je uit je kracht. 
In je sweet spot werken, betekent dat je in flow bent. De tijd stil lijkt te staan, je voelt je niet opgejaagd of onder druk. Het voelt licht, niet zwaar. Er zijn zeker al momenten dat je dit doet, maar je kunt bewust leren om het altijd te doen. Je kunt je natuurlijke balans vinden van kracht en ontspanning.

Je lichaam spreekt

Hoe doe je het? Het is heel simpel, we voelen het intuïtief direct – of alles klopt. Maar we hebben (nog) niet geleerd hierop te letten. Je hebt er geen rationele argumenten of training voor nodig. Ons onderbewustzijn vertelt ons direct via ons lichaam of we in onze sweet spot zijn.

"Our unconscious knowledge is shockingly powerful"
Christine Carter 

Wat zegt je lichaam je nu?

Met de volgende simpele oefening kun je het voor jezelf ervaren. Word je bewust van de feedback die je lichaam je nu geeft, op dit moment. Ga makkelijk zitten, en voel met aandacht je houding, je lichaam, je adem, zoals het nu is. Zeg nu iets hardop, wat echt niet waar is. Bijvoorbeeld ‘ik vind het leuk als mijn baas me afzeikt en kritiek geeft’. Of ‘ik verheug me altijd op mijn 80-urige werkweek’. Of ‘ik ben blij als ik weer migraine heb’. Observeer nu hoe je lichaam daarop reageert. Misschien voel je hoe je je schouders iets optrekt, spanning in je maag, hoe je versteent van binnen, je adem blokkeert, enz. Als je iets zegt waar je onderbewustzijn een hekel aan heeft, voel je de weerslag ervan in je lichaam. Als je je vaak zo voelt op je werk, vaak uit je sweet spot bent, krijg je op den duur fysieke klachten.
Zeg nu iets hardop waarop je helemaal achter staat. Bijvoorbeeld ‘ik hou van de zee’. Of ‘Ik vind het heerlijk om met mijn hond te wandelen’. Voel wat dat in je lichaam doet. Het voelt heel, krachtig, vrij, ‘aligned’. Je voelt dat ‘het klopt’.

Als we niet in onze sweet spot leven en werken,
breekt dat ons uiteindelijk op.
Het voelt beperkend, belemmerend, krampachtig.

Ons lichaam/onderbewustzijn spreekt op deze manier continu tot ons. We zijn geneigd ons vertrouwen boven alles te stellen in onze ratio, ons cognitieve brein. Natuurlijk heeft ons cognitieve brein waarde, maar het is de moeite waard ook ruimte te maken voor de ongelooflijke kracht en intelligentie van je onderbewuste brein.

Aan de slag

Als je de waarde hiervan herkent en er iets mee wilt, ga er dan mee aan de slag! Doe de oefening hierboven regelmatig. Test regelmatig je verschillende levenssituaties zoals beschreven. Het betekent niet dat je direct ongewenste situaties kunt veranderen, maar de glasheldere inzichten die je krijgt, helpen je beter na te denken en betere beslissingen te nemen. Ga regelmatig de natuur in om je weer te verbinden met de ervaring van in je sweet spot te zijn, de natuurlijke flow van het leven.

"Nature does not hurry, yet everything is accomplished.” 
Lao Tzu


mbow

Leren leven vanuit je sweet spot met de mbow-training

Vanuit je sweet spot leven leer je in de inspirerende mbow training. 
Je leert precies wat je nodig hebt in deze drukke tijden om je veerkracht, vitaliteit en focus te behouden en versterken.
Vanuit je sweet spot leven doe je met mindfulness en de kern principes van Human Givens gecombineerd in een perfect model voor veerkracht vitaliteit levensplezier creativiteit.
Voor meer informatie over de mbow-training die 14 maart 2017 van start gaat, klik hier


Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}