"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Relaties onder druk door Coronamaatregelen – Je liefde bloeiend houden in uitdagende tijden

Je liefde bloeiend houden in uitdagende tijden  

Alleenwonenden voelen zich vaak eenzaam door de Coronamaatregelen, maar veel stellen worden ook enorm op de proef gesteld door het 24/7 samenzijn. Het eindeloze thuiswerken, thuisscholing voor de kinderen, angst voor ziekte en onzekerheid over de toekomst, blijken tot meer stress, fricties en ruzies te leiden. Bestaande onderhuidse spanningen komen sneller naar boven. Met de dreiging van een  

nieuwe virusvariant en de avondklok zitten jullie als partners binnenkort nog meer op elkaars lip.Wat kan je doen om je liefde bloeiend te houden in stressvolle situaties en je juist samen en verbonden te voelen in plaats van alleen? Hieronder lees je de 4 dingen die je vooral niet moet doen en 7 praktische tips voor een bloeiende liefde.

Hoe je je relatie om zeep helpt

Als je onder spanning staat, ben je sneller geïrriteerd. Het is makkelijk om je af te reageren op degenen die het dichtst bij je staan. Tegen je partner, kinderen of familie zeg je soms dingen die je nooit tegen anderen zou zeggen. Merk jij dat je makkelijker laat gaan tegenover je partner de laatste tijd?

Er zijn 4 dingen – die iedere relatie om zeep helpen – die je vooral wil vermijden.
1. Verwaarlozing
2. Onverschilligheid
3. Geweld
4. Minachting

Onderzoek of je een of meer van deze 4 herkent in je relatie. Dat is de eerste stap naar positieve verandering.


1. Verwaarlozing

In het begin doen verliefde koppels vaak veel moeite voor elkaar, maar gaandeweg wordt het minder. Hoe langer en hoe meer je samen bent, hoe gewoner het wordt. Zo werkt ons brein nu eenmaal. Het is energiebesparend: de buit is binnen, relax, je kan niet de hele tijd euforisch blijven!  Maar misschien heb je ondertussen het gevoel gekregen dat je partner alles belangrijker vindt en meer aandacht geeft dan jou. Werk, sport, krant, kinderen, auto, tuin, hond, noem maar op, alles is altijd belangrijker en gaat voor jou, zo lijkt het.
Je vraagt je soms af of je er nog wel echt toe doet voor je partner.

Nu zitten jullie deze Coronaperiode 24/7 op elkaars lip, het wordt er niet beter op. Geen moeite meer doen voor elkaar is het begin van het einde. Zelfgenoegzaamheid en luiheid zijn killers voor liefde. Als je denkt dat je je partner kent als je broekzak kan je bedrogen uitkomen. Want hij/zij groeit, verandert, ontwikkelt, net zoals jij.

Check-up

Hoe staat het er op dit moment voor in je relatie? Doen jullie nog moeite voor elkaar? Zijn jullie nog nieuwsgierig naar elkaar? Juist nu is dat belangrijk. Bedenk dat je relatie niet zomaar op eigen kracht blijft bloeien.  Zelfs met alle Coronabeperkingen zijn er nog genoeg opties open.

2. Onverschilligheid

Jullie onverschilligheid is er misschien geleidelijk ingeslopen of er is al het nodige aan voorafgegaan, zoals ruzies, onbegrip, ontrouw, bedrog. Alle gesprekken die jullie hierover hebben gehad, brachten jullie niet dichter bij elkaar, integendeel. Misschien heb je het opgegeven en denk je dat het geen zin meer heeft om moeite voor elkaar te doen. Onverschilligheid is killing voor een relatie, want het raakt precies de essentie. 

Onverschilligheid betekent dat je niet meer geeft om je partner, geen interesse meer hebt, en/of hij/zij geeft niet meer om jou; het maakt je niet meer uit hoe het gaat, wat hij/zij voelt of denkt. Het zal je een worst wezen.

De kern van een relatie is juist dat je de allerbelangrijkste persoon bent voor elkaar. Dat je blij bent met elkaar, trots op elkaar, het beste voor elkaar wil. Met onverschilligheid valt de basis weg. Er kruipt een kou voor in de plaats, een gevoel van vervreemding die je verbondenheid verbreekt.

Check-up

Hoe staat het er op dit moment voor in je relatie m.b.t. oprechte aandacht en interesse voor elkaar? Hoe laat je dat merken?

3. Geweld

Geweld gaat niet persé om groot (fysiek) geweld, maar regelmatig kleine vormen van agressie zijn genoeg om grote schade aan te richten. Dat kan al in een paar woorden. Sommige stellen die al lang samen zijn hebben hier een handje van. Ze praten vriendelijk en aardig tegen iedereen, behalve tegen hun partner. Die wordt als oud vuil behandeld. Heel pijnlijk voor de partner zelf maar ook tenenkrommend voor de mensen eromheen.

Check-up

Hoe praten jij en je partner tegen elkaar? Haal jij weleens uit naar je partner op een manier die je nooit tegen anderen zou doen? Op je werk zou je hiervoor ontslagen worden maar thuis kan je alle potjes breken, denk je. Het kan ook om passief-agressief gedrag gaan in woorden en daden.

4. Minachting

Minachting is het schadelijkst van deze vier. Het is het ergste wat je je partner kan aandoen. Je degradeert hem/haar met een blik, een geluid, een zucht die pure minachting uitdrukt. ‘Sukkel, jij doet ook nooit iets goed’, ‘Jij stelt helemaal niks voor’, straal je uit en communiceer je heel subtiel door alleen even je wenkbrauw op te trekken. En je weet dat je partner dit oppikt. Maar uiteindelijk vermoord je hiermee je partners eigenwaarde en daarmee jullie liefde. En dat is juist niet wat je wil.

Check-up

Reflecteer of je je hier wel eens schuldig aan maakt in je relatie. Als je er niet snel mee stopt, is je relatie zeker geen gelukkig en waarschijnlijk geen lang leven beschoren.

7 tips om je liefde bloeiend te houden

Liefde is een werkwoord, maar gelukkig is het leuk werk! De uitdaging is om door alles heen de verbinding met elkaar te blijven zoeken. In plaats van verwaarlozing, onverschilligheid, geweld of minachting wil je leren om te communiceren vanuit je diepere verlangen naar verbinding. Als je op die manier vanuit je hart communiceert kan je effectiever aangeven wat je dwarszit en wat je nodig hebt van je partner. Juist als jullie het goed hebben samen, kan je veel beter alle moeilijkheden van het leven aan.

Tip 1 - Adem & ontspan!

Adem 5x diep in en vooral langzaam ontspannen uit als je merkt dat je gestrest bent en de spanning stijgt. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat als je ontspant en je adem langer laat worden, aanwezige spanning in het zenuwstelsel – die stress en irritatie oproept – kalmeert. Een rustige buikadem verbetert je stemming, geeft meer focus, en vermindert de hoeveelheid cortisol (stresshormoon). Je adem is de ingang naar je warme hart en je heldere verstand. Van hieruit kan je veel beter het gesprek met elkaar aan, ook de moeilijke.

Tip 2 - Omarm!

Geef je partner regelmatig een hug. Hoe simpel het ook lijkt, regelmatige liefdevolle aanraking versterkt je verbinding en geeft een goede buffer tegen moeilijke tijden.

Tip 3 - Bewonder!

In de waan van leven en werk zou je bijna vergeten waarom je elkaar zo leuk vindt. Blijf nieuwsgierig naar elkaar, open, respectvol, vertrouwen op zijn/haar eigen wijsheid. Blijf je liefde en je bewondering voor elkaar voeden. Wat bewonder je in je geliefde? Koester en voed die momenten en gevoelens. Spreek regelmatig je waardering uit.

Tip 4 - Diep luisteren!

Luister heel goed naar wat je partner nodig heeft. Als je er bent op de belangrijke en zelfs minder belangrijke momenten ter ondersteuning, creëert dat een gevoel van veiligheid en diep vertrouwen in de relatie.

Tip 5 - Kwetsbaar & eerlijk durven zijn!

Spreek openlijk over je angsten, behoeften en verlangens met elkaar. Wat heb je nodig van je partner? Deze intieme communicatie leidt naar dieper vertrouwen in elkaar. Het is een goede voedingsbodem voor een passievol seksleven.

Tip 6 - Balans!

Vind een gezonde balans tussen geven en ontvangen. Veel mensen vinden ontvangen moeilijker! Hoe is dat voor jou? In liefde kunnen ontvangen creëert een sterke liefdesband.

Tip 7 - Tijd voor elkaar!

Maak regelmatig kwaliteits-tijd met zijn twee. Ook met de Coronamaatregelen zijn er genoeg opties open. Je kunt er thuis een feestje van maken of buiten de deur. Maak je mooi voor elkaar. Wees creatief.


Meer Informatie?
Wil je meer informatie over hoe jij je liefde bloeiend houdt in uitdagende tijden? Mail of bel voor de mogelijkheden
Email: [email protected]
Mobiel: 06-50819540

Tags

relatiecoaching, relatietherapie


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}