"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Succes en/of welzijn? Waarom het allebei tegelijk kan en moet

succes en welzijn

Succes en/of welzijn 

Steeds meer mensen weigeren het slachtoffer te worden van de heersende westerse normen van succes en de genadeloze tol die dat eist, zoals overmatige stress en burnout. Dat is goed nieuws. Ik zie ze regelmatig in mijn coachingspraktijk. Verschillend in leeftijd, geslacht of afkomst, maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze capabel, slim en talentvol zijn. Uit hun cv en de baan die ze hebben, blijkt wel hoeveel ze in hun mars hebben, maar zelf voelen ze zich vaak gestrest, angstig om ‘door de 

mand te vallen'. Meer aan het overleven dan leven, laat staan dat zij echt floreren. En dan is er net die laatste druppel – zoals plotseling in huilen uitbarsten tijdens een vergadering, of niet meer in een vliegtuig durven stappen – die ze doet realiseren, ‘zo gaat het niet langer, ik MOET er NU 'iets aan doen'.

De twee vleugels

Roem, geld en macht kunnen onbewust je belangrijkste drijfveren zijn. Je gaat mee in de stroom zoals iedereen om je heen dat lijkt te doen. Totdat er iets gebeurt waar je niet meer omheen kan. Je weet deep-down dat het een wake-up call is. Je lichaam en ziel zijn zo uitgehongerd dat ze verder dienst weigeren, zoals je gewend was. Eigenlijk sluimert het al een tijdje, besef je, en heb je het genegeerd. Niet zeuren, dacht je steeds, tanden op elkaar, doorgaan, iedereen doet het.

Waar we het voor doen: betekenis/ zingeving/ vervulling/ geluk

Maar wat er schrijnend ontbreekt, is die andere vleugel van de vogel, je hebt ze echt beide nodig om te vliegen. Het besef is in je doorgebroken dat je op de grond zal blijven scharrelen totdat je die tweede vleugel ook echt serieus gaat nemen. Die vleugel gaat over betekenis/ zingeving/ vervulling/ geluk. Als je daar meer aandacht aan leert geven, dan krijgt succes een hele andere kleur en vorm. Je kunt nog evenveel roem, geld en macht hebben als daarvoor – dat bijt elkaar niet - maar alles komt in een ander licht te staan. Maar alleen status en roem, business as usual? Dat gaat niet meer. Dit is een stap vooruit.

De game-changer: zien is doen​

Het begint met een aantal inzichten die je krijgt, die je leert vertalen in de praktijk. Want iets weten is een ding, maar het doen is iets heel anders. En juist het doen levert de voordelen op. Een paar van die inzichten? Bijvoorbeeld wat er in mij opkomt, hoe kostbaar ons leven nu is, het enorme potentieel dat we als mens hebben voor welzijn, geluk en succes, hoe snel dit leven weer voorbij is, de vergankelijke aard van alles, de kracht van mindfulness, verbinding, stilte, liefde, compassie, wijsheid, etc. Ik ben benieuwd waar jij aan denkt in deze context. Als je dieper nadenkt over dit soort inzichten, naar welke veranderingen leidt dat dan in jouw gedrag? In de komende serie blogs ga ik hier dieper op in, met veel praktische tips en mogelijkheden.

Dit is de echte game-changer, je inzichten vertalen naar actie. Want als jij niets verandert, verandert er niets.

​Kostbaar mensenleven...

Ons leven is kort en het vliegt voorbij. Je wilt niet wachten tot eindelijk het geschikte moment is gekomen om je leven ten volle te leven (‘eerst nog even deze problemen oplossen, dan kan ik echt gaan leven’), want misschien is het dan alweer voorbij. Doe het nu. Ontdek hoe jij op jouw unieke manier je leven betekenis geeft en ontwikkel je vermogen al je inzichten te integreren in de praktijk.

Verbinding

Wat de tijdgeest nu kenmerkt is snelheid, verandering, overdaad, complexiteit, waardoor je continu het gevoel hebt te druk te zijn en altijd maar aan het werk. Digitaal ben je altijd verbonden met de buitenwereld uit angst om iets te missen en verslaafd aan de kick van nieuwe berichten. Maar ondertussen ben je je jezelf kwijtgeraakt. In de opgejaagdheid van alledag ben je vergeten hoe het ook weer voelt om echt 

verbonden te zijn met jezelf en anderen.

Het voelt ongemakkelijk en als tijdverspilling om te vertragen en echt te luisteren en te geven in aandacht, echt contact te maken. Zelfs als je met je kinderen bent, je lief, je vrienden, kun je je ongeduld alweer voelen opborrelen en naar je telefoon grijpen! Het kan zo moeilijk zijn toe te geven dat je verslaafd bent. Jongeren weten bijna niet anders, dus voor hun is het nog veel moeilijker. Hoe sta jij erin? Heb jij al de koe bij de horens gevat of ben je nog in ontkenning?

Herken,doorbreek, verander

Om het te veranderen, moet je het eerst herkennen. De symptomen van de verslaving zelf en hoe schadelijk en beperkend het uiteindelijk voor je is. Digitale apparatuur is super-verslavend omdat ze je een dopamine-kick geven. Dat geeft je een lekker gevoel. Telkens weer die ping of die zoem, die weer de verwachting doet opleven van een leuk berichtje en ja hoor … of nee toch niet, maar misschien de volgende keer dan. Het vreet je op, je voelt je geleefd, ervaart geen ruimte, het belemmert je creativiteit en je lichaam en geest ontberen de broodnodige rust om weer op te laden en te regenereren.

Een jonge vrouw van nog geen 30 die ik coach is 24/7 online. Ze heeft een succesvol bedrijf opgezet waarbij vrijwel non-stop digitale communicatie vereist is, zoals Instagram, Facebook, Youtube, etc. Haar volgers willen van moment tot moment weten waar ze is en wat ze doet. Maar na jaren begint dit hyperactieve leven nu toch zijn tol te eisen en merkt ze hoe stress en angst gaan opspelen op een manier die ze niet kan controleren. Het valt haar zwaar in te zien dat ze verslaafd is en ze kan zich niet voorstellen – vooral ook met betrekking tot de aard van haar werk – hoe ze ooit zo nu en dan offline kan gaan. Toch weet ze ook dat als ze niets verandert, er niets zal veranderen en dat is ook geen optie meer voor haar.

Digitale detox

Regelmatig zowel kwaliteitstijd alleen met jezelf als ook regelmatig met vrienden en dierbaren is geen luxe maar een essentiële menselijke behoefte.
Neem regelmatig een digitale detox. Het doet wonderen. Spreek met jezelf af wanneer je niet bereikbaar bent voor de buitenwereld en verbind je met je binnenwereld. Kwaliteitstijd alleen of met een select gezelschap. Maak het concreet. Zet het in je agenda. Maak het topprioriteit.

Hoe je de dag begint, kan een groot effect hebben op het verloop van je dag. Blijf bewust nog offline en begin met een voedend, inspirerend ritueel. Kies bewust wat voor jou werkt, yoga, meditatie, een gedicht voor de dag, een wandeling in de natuur, etc.

De wijsheid van ruimte, stilte, even niets …

Het valt me op dat de mensen die ik bewonder en die het leven ten volle leven, bewust tijd maken voor leegte, stilte, ruimte, niets doen. Dat is het nieuwe goud, belangrijke tijd om weer op te laden. Zo maak je ruimte voor jouw welzijn. Het is de basis van jouw succes.
Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}