"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Topsporters doen het ook – de kracht van visualisatie

mindfulness op de werkvloer

​Visualisatie gebruiken om je doelen te bereiken 

Soms heb je het gevoel dat je machteloos bent. Dat dingen je overkomen, dat je afhankelijk bent van de kaarten die het lot aan je uitdeelt. Moet mij weer overkomen, denk je dan. Maar een ding is zeker, als je weet hoe je brein werkt en daar beter mee om leert gaan, ben je in de best mogelijke positie om meer zelf aan het stuur te zitten in plaats van slachtoffer te zijn. Het geheim is de kracht van visualisatie benutten. Topsporters weten dit en doen het allang. In deze blog lees je hoe je deze kracht kunt benutten.



Wist je dat ... 28.000 negatieve gedachtes op een dag

Wist je dat niet alleen doemdenkers maar ook rasoptimisten heel veel negatieve gedachtes hebben op een dag? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat meer dan de helft van onze gedachtes gericht zijn op negativiteit, op mogelijk gevaar, op angst voor gebrek, gemis, tekortschieten etc.
Dat verklaart waarom we veel meer moeite moeten doen om de positieve dingen in ons leven te zien en te waarderen, en hoe makkelijk we al dat moois in één veeg aan de kant schuiven met het vizier strak gericht op wat er juist niet goed is.

4 redenen waarom je je verbeelding moet leren gebruiken

Je verbeelding gebruiken is een van de krachtigste instrumenten om je doelen te bereiken. Het is verbonden met je rechter-, creatieve brein, welke ook sterk verbonden is met de emoties. Als je die echt aan boord krijgt om je doelen voor elkaar te krijgen – dat betekent niet alleen je ratio, maar ook je onderbewuste brein - dan heb je een ijzersterke succesformule om mee aan de slag te gaan.

​1. Als je niet je verbeelding positief leert gebruiken om de doelen te realiseren die jij graag wil, gaat hij vaak onbewust de negatieve kant op. Voordat je het weet zit je je zorgen te maken over dit of dat, zit je te malen, verschijnen doemscenario’s. Dat is nou precies misbruik maken van je verbeelding. Herken dit als je het doet en kap er dan mee. Gooi het over een andere boeg.

2. Als je iets zou willen veranderen in je gedrag maar je kan je gewoon niet voorstellen dat je het echt op een andere en betere manier kan doen, dan gaat het je ook nooit lukken. Jezelf voorstellen dat je dat gewenste gedrag echt doet, in combinatie met het gevoel wat daarbij hoort is een succesformule om dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.​

3. Door het nieuwe gewenste gedrag te visualiseren maak je een verbinding met je gedrag in de echte externe wereld.​

4. Door nieuw gewenst gedrag te visualiseren krijg je ook het vertrouwen dat je het kan.​

Concreet​

Nu je weet je dat je een turbomotor in huis hebt, hoe kun je die het best gebruiken? Neem een concreet voorbeeld in gedachten, bepaald gedrag van jezelf dat je wil veranderen. Bijv, je baalt ervan dat je altijd …….
- Te laat naar bed gaat (te lang tv kijkt, te lang doorwerkt etc) en dus moe wakker wordt
- Te weinig beweging neemt, je maakt er geen tijd voor
- Teveel snoept
- Eindeloos uitstelgedrag vertoont
- Enzovoorts

Instructies voor de visualisatie​

1. Ga makkelijk zitten en sluit je ogen. Richt je aandacht naar binnen toe. Neem de tijd om met aandacht te voelen hoe je zit en hoe je moeiteloos met iedere uitademing dieper en dieper ontspant. Maar je aandacht blijft helder en alert, je bent er helemaal bij.

2. Richt je aandacht op een heerlijke plek in de natuur. Kijk om je heen, zie de kleuren, de vormen. Hoor de geluiden die daar zijn (stromend water? Vogels?). Ruik de geuren die je daar waarneemt. Misschien schijnt de zon? Voel dan de warmte op je huid. Of ben je juist in de schaduw ergens? Neem zo even de tijd om deze mooie plek helemaal in je op te nemen.

3. Ga nu in je herinnering naar een goed moment in je leven, dat je lekker in je vel zat. Laat dat goede gevoel van toen weer in je opkomen, dat je bijvoorbeeld ontspannen bent, vol vertrouwen, kunt genieten van je leven, bereidheid om te leren en groeien, de sprankeling van nieuwsgierig zijn, etc. En terwijl je in verbinding bent met dat gevoel, zie je nu je nieuwe gewenste gedrag voor je. Maak het concreet. Zie het voor je dat je leeft zoals je graag zou willen leven. Door het te visualiseren maak je nieuwe neurale paden in je brein, programmeer je jezelf opnieuw. Doe dit regelmatig, bijvoorbeeld iedere ochtend 5 minuten en zie dan je dag voor je, volgens deze instructies. Het zal je verbazen hoeveel makkelijker positieve verandering kan gaan dan je denkt!



Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}