"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Uitdaging is een essentiële voedingsstof! Heb je nog een supplement nodig?

uitdaging

Je wilt groeien 

Mensen hebben het nodig uitgedaagd te worden en te groeien. Het is net als voeding, essentieel om te leven. De nieuwe uitdagingen die jij op dit moment probeert onder de knie te krijgen, kun je op een gegeven moment als ervaringen integreren in een coherent zelfbewustzijn. Dan zijn ze toegankelijk voor je, wanneer je ze nodig hebt, als een soort innerlijke schatkist.
Ieder mens wil groeien. Zonder uitdaging (niet teveel, niet te weinig) gaan we een beetje dood van binnen. Wat precies je innerlijke drijfveren zijn om ervoor te kiezen juist dit te doen en dat te laten is een fascinerend onderwerp om te blijven onderzoeken. Het heeft namelijk een grote invloed op je leven.
Mijn vorige blog, 'leven vanuit je intrinsieke motivatie; de beste bescherming tegen burnout', was een basis kennismaking met het belang je ‘innerlijke vuur/passie te ontdekken’ en in deze nieuwe blog kun je ontdekken waar je jezelf terugvindt. Natuurlijk moeten we soms water bij de wijn doen, maar als we in ons leven en werk te ver afstaan van wie we werkelijk van binnen zijn, kan dat niet veel goeds opleveren. Hoe kan een spirituele motivatie er uit zien? Wat betekent het gedreven te zijn door geld en status? Kun je eigenlijk wel vertrouwen op je innerlijke gids, de fluisteringen, verlangens en verbeelding, over hoe je zou willen werken, wie je zou willen zijn.

Doen om het doen

In verschillende spirituele tradities wordt grote waarde toegekend aan het ‘doen puur om het doen’, zonder de bedoeling er iets voor terug te willen krijgen. Het doen van de activiteit is de beloning en geeft vervulling, zonder dat het als doel wordt gesteld.
Zo wordt in de yoga traditie gewezen op de kracht van het ‘doen wat er gedaan moet worden, zonder je te bekommeren om de vrucht’.

Dat kan vreemd klinken in onze ‘voor wat hoort wat’ westerse oren. Stel je voor dat je je met bloed, zweet en tranen iedere dag naar je werk sleept – zonder als doel je salaris te verlangen?!? Inderdaad, dat is de uitdaging. Je doet je werk met je volle aandacht, compassie en wijsheid, omdat dat de taak is die voor je ligt. Dat je iedere maand je salaris op je rekening ontvangt is natuurlijk oke, maar daar doe je het niet voor.

Als zo’n spirituele dimensie betekenis voor je heeft, werk je zo vanuit een intrinsieke motivatie. Het is echt je passie. Vanuit het principe van karma, de wet van oorzaak en gevolg, creëer je door zo te leven en te werken, de oorzaken die ervoor zorgen dat wat je nodig hebt naar je toe komt.
Zo zullen boeddhistische leraren geen geld vragen voor het Dharma onderricht dat zij geven. Zij beschouwen het niet als hun bezit wat zij kunnen verkopen. Zij geven les met de pure intentie anderen te helpen hun potentieel tot werkelijk geluk en vervulling te ontwikkelen en te vervolmaken.

Dromen en verlangens: een betrouwbare gids?

Over het algemeen kennen wij grote waarde toe aan financieel succes en professionele status. Dat zorgt ervoor dat we onszelf vaak hoge doelen stellen voor een verre toekomst. Een nobel streven. Sommigen mensen zijn ervoor in de wieg gelegd, voor hen is het geen probleem. Maar voor anderen bestaat het gevaar dat deze nadruk op maatschappelijk succes een obstakel vormt om te doen wat ze echt intrinsiek interesseert en vervulling geeft. Door de lat heel hoog te leggen voor een doel wat ooit bereikt moet worden, blijkt het moeilijk in het hier en nu vervulling te vinden in het werk. Dat soort ‘voeding’ komt immers van werk doen dat bij je past, wat uitdrukking geeft aan je talenten en wie je werkelijk bent.

Voor die mensen leidt de nadruk op financieel succes en status ze niet alleen af van een carrière en leven dat werkelijk vervullend zou zijn, maar ook leidt het ertoe dat ze hun dromen en verlangens over het leven dat ze zouden willen leiden en het werk dat ze zouden willen doen, gaan wantrouwen. Dit wordt al snel een gewoonte: steeds als zich weer een transitie-moment in hun leven aandient, dan hebben zij geen vertrouwen in hun diepste gevoelens en verlangens. In de verwarring en onzekerheid die dat met zich meebrengt, zoeken ze dan hulp van anderen om weer helderheid te krijgen over het pad dat ze ‘moeten’ gaan.

In de woorden van William Bridges:
This common impression – that your own changing ideas and dreams are not a reliable basis for planning your work life – leads many people to seek career assistance at life’s natural transition points. People who have blocked out the inner callings from the future have cut themselves off from the very signals that vital people use to stay on the paths of their own development.

Het zijn juist die innerlijke signalen die je leiden naar leven en werk vanuit een intrinsieke motivatie. Vandaag de dag worden onze organisaties gekenmerkt door een extreem hoog niveau van continue verandering. Reorganisaties, fusies, technologische ontwikkelingen, strategische verschuivingen geven een continue stroom van nieuwe mogelijkheden waar we op moeten inspelen. Nooit eerder was de economie zo afhankelijk van vernieuwing en creativiteit. Professionals moeten hun flexibiliteit en creativiteit scherp houden en ontwikkelen en mindfulness is daarbij een essentiële vaardigheid.

follow your passion

Realistisch?

Hoe gebruik je de kennis van motivatie-psychologie in je eigen werk? Natuurlijk is je werk niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms vind je (delen van) je werk gewoon even niet leuk. Hoe erg is dat eigenlijk? Wanneer moet je opletten? Als dat ‘even’ ongemerkt langer en langer duurt. Als je dag na dag je kiezen op elkaar klemt en je je door de stapels heen ploegt, totdat je ‘s avonds moe maar onvoldaan weer naar huis gaat. Het werk is nooit af en het vervult je niet. Je bent vergeten wat het betekent om plezier te hebben in je werk, hoe het is om inspiratie te voelen.

Radicaal het roer om?

Dingen veranderen. Jij verandert zelf. We houden niet steeds dezelfde dromen, maar we creëren steeds nieuwe. Een baan die ooit perfecte paste bij onze talenten en interesses, kan na jaren saai worden, we zoeken weer een nieuwe uitdaging in onze carrière. Het blijft een dynamisch en zeer persoonlijk proces. Verlangen naar status en financiële zekerheid kunnen een grote belemmering zijn het onbekende pad van onze diepste passie te volgen. Wie weet wat wijsheid is. Velen spelen het spel liever veilig, al kan de prijs die daarvoor betaald wordt hoog zijn.
Van baan veranderen is natuurlijk ook niet altijd de beste oplossing. Soms kun je binnen je werk zelf veranderingen aanbrengen die je werk weer uitdagend maken. Ook kun je door je weer bewust te worden waarom je dit werk doet, weer een nieuwe energie aanboren. Omdat je begrijpt waarom het zinvol is in de grotere context van je leven, voel je dat jezelf de keuze hiervoor hebt gemaakt. Dat gevoel van vrijheid maakt het verschil van gecontroleerde naar intrinsieke motivatie.

Als je niet de activiteiten doet die je aangenaam vindt,
Met regelmatige mindfulness beoefening
In de ruimte van open gewaarzijn
Open, vriendelijk, zonder oordeel
Aversie manifesteert
Je observeert
Alles verandert
Geleidelijk
Niets blijft hetzelfde
Ervaar je dat
Je de activiteiten die je doet aangenaam vindt,
Wat ze ook zijn
Dagelijkse beoefening

Alles wat je met aandacht doet, krijgt een andere dimensie. Als je niet de dingen doet die je leuk vindt, vind dan de dingen die je doet leuk. Hoe staat het er bij jou voor? Word je vooral extern of intrinsiek gemotiveerd om de dingen te doen die je doet?


Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}