"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Vind je het nog stoer om door te gaan en te knallen? 7 Grote gevaren als je het belang van slaap onderschat

belang van goede slaap

Innerlijk leiderschap 

Alle cliché’s zijn waar: wie goed slaapt, is gelukkiger, gezonder, succesvoller en productiever. De keerzijde is ook waar, wie slecht slaapt, richt veel schade aan in lichaam en geest.
Wie is er verantwoordelijk voor dat je genoeg slaap krijgt? Waar wacht je op? Tot het op je werk wat rustiger wordt? Tot je collega’s en werkgever ‘s avonds geen werkmails meer sturen? De perfecte werk- en leefomstandigheden? Tot je een burn-out hebt?
Word wakker! Neem nu het heft in eigen handen en manage jezelf en je leven op een manier die zorgdraagt voor optimaal welzijn en optimaal presteren. Lees hier over de 7 grote gevaren van niet genoeg slapen, zodat je vanaf vandaag vastberaden en onverstoorbaar kiest voor goede kwaliteit slaap!

Echte mannen slapen niet

 De Industriële Revolutie begon met werknemers als werkmachines te zien die zoveel mogelijk moesten worden uitgebuit met extreem lange werkuren, extreem weinig tijd om te slapen, en persoonlijk leven ZERO. Ondertussen zijn we ‘ontwikkeld’ naar doorgaan en knallen is stoer. Maar nu doen we het zelf. 
Arianna Huffington beschrijft met ironie hoe zij bij het maken van een ontbijt/werk afspraak om 8 uur ’s ochtends met een CEO van een grote multinational te horen krijgt dat hij dan al een partij tennis en een paar Skype-calls achter de rug heeft! 
Alleen is het niet stoer, het is klinkklare onzin dat je met te weinig slaap nog steeds goed presteert en een goede leider kan zijn. Wetenschappelijke feiten tonen aan dat iedereen iedere nacht voldoende diep herstellende slaap nodig heeft, evenals voldoende droomslaap. Zo niet, dan lijdt onze productiviteit , creativiteit, humeur en gezondheid eronder. Big time.

Wat nu weer? De slaaprevolutie?

De beweegrevolutie, superfoodstorm en mindfulnessrevolutie is nog maar net gekalmeerd of we hebben alweer de slaaprevolutie. De revolutionaire inzichten in wat we nodig hebben als mens om niet alleen overeind te blijven maar ook echt te floreren, volgen elkaar in rap tempo op. Dat komt omdat onze moderne manier van leven en werken zo onnatuurlijk is geworden, dat we weer moeten (l)eren wat natuurlijk en gezond is. Voor optimaal welzijn en optimaal presteren moeten we weer goed voor onszelf leren zorgen - zowel voor ons lichaam als onze geest, die in voortdurende interactie met elkaar functioneren.

Werkend Nederland heeft slaaptekort

Als werkgevers meer beseften dat slaaptekort o.a. leidt tot een lagere productiviteit en meer ziekteverzuim, zou het probleem waarschijnlijk serieuzer worden genomen. Bovendien zijn werknemers met slaaptekort minder creatief/ innovatief, kunnen zij slechter tegen feedback, leren ze moeilijker nieuwe dingen, krijgen ze makkelijker een ongeval, etc. Een onderzoek van ArboNed uit 2016 laat zien dat bij meer dan de helft van de bedrijven wordt geklaagd over vermoeidheid en binnen 30% van die bedrijven wordt slaaptekort als een probleem ervaren. Maar slechts 10% van die bedrijven pakt het probleem echt aan door bijvoorbeeld een betere balans tussen werk en privé te stimuleren en te ondersteunen, nieuwe afspraken te maken over werktijden, buiten kantooruren geen werkmails te sturen etc.

Onderhoudsbeurt

In 1900 sliep een volwassene nog gemiddeld ruim negen uur, nu nog nauwelijks zes en een half uur per nacht. Maar over het algemeen hebben we tussen de zeven en acht uur nachtrust nodig, omdat slaap een essentiële onderhoudsbeurt is. Zowel je lichaam als geest komen bij van de fysieke en emotionele uitdagingen van de dag. Slaap je te weinig, dan herstel je lichamelijk en psychisch niet genoeg. Op de korte termijn is dat al merkbaar, maar op de lange termijn kunnen de gevolgen desastreus zijn. Even een paar gevaren opeen rijtje:

1. Meer kans op ongelukken

Een hele voorzichtige schatting geeft aan dat vermoeidheid een rol speelt bij 10-15% van de verkeersongevallen. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Verkeersongevallen uit 2016. Als we een borrel hebben gedronken, weten we dat we niet achter het stuur moeten stappen. Maar pak jij de trein omdat je slecht geslapen hebt?
Natuurlijk ben je minder scherp en geconcentreerd als je moe bent. Je reactievermogen is lager. Je hand-oog coördinatie is zwakker, je bent sneller geïrriteerd, hebt minder overzicht en je verwerkt informatie langzamer. Dus als je voorganger abrupt snelheid mindert, reageer je minder accuraat….
Zes uur of minder slapen verdubbelt de kans op een verkeersongeval. Maar of je nu achter het stuur zit of niet, slaaptekort maakt je lomper, meer ‘accident-prone’. Je struikelt bijvoorbeeld eerder, laat makkelijker iets vallen etc.

2. Ernstige ziektes​

Langdurig slecht slapen wordt in verband gebracht ​met ziektes als diabetes, hartziektes, kanker en alzheimer.

3. Slechter leren​

Leren doe je natuurlijk niet alleen op school of bij je studie maar hopelijk je leven lang. Gezondheidsnet beschrijft hoe de cognitieve processen negatief worden beïnvloed door slaaptekort. Dit kennen we allemaal: als je moe bent, kun je minder goed nadenken en je aandacht ergens bijhouden. Het voelt wat mistig en traag in je hoofd, je bent minder alert, hebt minder concentratie en je vermogen om problemen op te lossen neemt af. Dit maakt het lastiger om leerstof op te nemen. Je hebt slaap nodig om informatie op te slaan. ’s Nachts verwerk je de indrukken en de informatie die je overdag hebt opgedaan. Als het goed is, worden we zo wijzer terwijl we ouder worden.

4. Dikker

Onderzoek toont aan dat je met te weinig slaap, overdag steeds honger hebt. Je wilt grotere porties eten dan normaal en hebt vooral zin in voeding met veel vetten en koolhydraten. Geen goed moment om boodschappen te doen! Grote kans dat je met een kar vol met ongezonde dingen naar buiten komt. Bovendien leidt langdurig slechte slaap naar gevoeligheid voor zwaarlijvigheid. Dat heeft te maken met hormonale veranderingen en bijvoorbeeld ook veranderingen in je eetpatroon, zoals ’s nacht snacken.

5. Lelijker​

Niet alleen kun je dikker worden van slaaptekort, je wordt er ook niet mooier op. Schoonheidsslaapjes werken echt! Als je niet genoeg slaapt, zie je er bijna meteen ongelukkiger en ongezonder uit. Op lange termijn veroudert de huid sneller.

6. Lagere weerstand​

Rust is één van de belangrijkste bouwstenen voor je immuunsysteem. Tijdens onze slaap produceert ons lichaam een hormoon dat infecties en ontstekingen bestrijdt. Met minder dan zeven uur slaap per nacht heb je niet genoeg van die antistoffen en loop je drie keer meer risico om verkouden te worden.

​7. Emoties

We weten allemaal dat als we moe zijn, we vaak veel emotioneler zijn. Dat wordt ook bewezen door een onderzoek aan de Harvard Medical School, wat laat zien dat slaaptekort het emotiecentrum in je brein tot 60 procent reactiever maakt. Je relativeringsvermogen wordt minder, waardoor je emotionele gebeurtenissen minder goed kunt relativeren. Later kijk je misschien met verbazing terug op je heftige, ongecontroleerde reactie!

Maak slaap prioriteit​

Om het nog maar even bot te zeggen: chronisch slecht slapen vergroot je kans op vroegtijdig sterven. (Zie een studie van SLEEP waaraan 1.714 mannen en vrouwen, die 10 tot 14 jaar lang minder dan 6 uur sliepen, hebben deelgenomen).
Als je slaap weer je topprioriteit maakt, creëer je de best mogelijke omstandigheden voor een gezond, gelukkig, geïnspireerd, creatief en vervullend leven.​

​Wie meer succes wil hebben, moet genoeg slapen
Optimaal welzijn om Optimaal te presteren





Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}