"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Voorkom burn-out, ontdek waar je hart warm van wordt

belang van goede slaap

Find that rich part of you ... 

Wat is de zin van je leven? Niet als filosofische vraag of lege borrelpraat maar de allerbelangrijkste vraag in je leven. Het geheim van een burn-out voorkomen zit ‘m niet alleen in regelmatig vakanties of een dagje vrij nemen en goede kwaliteit slaap. Als je voelt dat je uitgeput raakt, van de bergen e-mails en werk, moet je die alarmbel herkennen en je weer verbinden met je P/purpose. Met een hoofd-of kleine letter. Waar kom je ‘s ochtends je bed voor uit? Waar doe je het allemaal voor? "You've got to find that rich part of you, the reason you're here, and go out every day and chase it down, hunt it down, and bring it into focus", zegt Grant Cardone. Lees in deze blog over de kracht van P/purpose en hoe je het doet.

P/purpose

 Wat is het dat je hier te doen hebt? Alles is mogelijk. Het enige wat we zeker weten is dat we geboren worden en op zeker moment weer zullen sterven. Dat geeft een zinvolle context. Purpose met een hoofdletter gaat over een levensvervulling, een lange-termijn doel ‘groter dan jezelf’ waar je je aan wilt wijden. Bijvoorbeeld je leven wijden aan ‘Wereldvrede’, of een einde maken aan honger of armoede in de wereld. Of jezelf een spiritueel doel stellen, zoals volledig ontwaken, de verlichting bereiken, wijsheid ontwikkelen en compassie voor al wat leeft. Of iets heel anders, waar jouw hart warm van wordt.
In de allesomvattende Purpose zitten ook kleinere doelen waar je aandacht aan wilt geven - purpose met een kleine p -, bijvoorbeeld goed leren koken, gitaar leren spelen, een sport beoefenen, een mooie tuin aanleggen. Deze kleinere en soms kortere termijn projecten passen in de grotere overkoepelende intentie

Innerlijk kompas

Purpose als levensvervulling geeft energie en is als een kompas in ons leven. Onafhankelijk van de omstandigheden helpt het ons om op koers te blijven. Zo kunnen onvermijdelijke tegenslagen en teleurstellingen betekenis krijgen binnen het grotere doel. Zo halen ze ons niet onderuit, raken we niet burn-out of depressief.

Jack Kornfield geeft in Wise Heart een mooi voorbeeld van iemand die zijn Purpose als een dragende kracht in zijn leven heeft waardoor het ook in zijn werk volledig expressie vindt. Rodney wilde zijn leven wijden aan Wereldvrede. Hij besefte dat dat begon met vrede in zichzelf vinden en ging mediteren. Wat hij leerde, paste hij toe binnen zijn gezin en gemeenschap en zo spreidde vrede zich uit in zijn leven. In Columbia deed hij een opleiding in mensenrechten en conflictoplossingen en momenteel werkt hij voor de UN in Afrika.

Organisaties: maximale winst of maximale Purpose?

Organisaties bestaan uit mensen en mensen floreren met Purpose. Het is ons krachtigste superfood, beter dan chocola en chiazaadjes. Niet alleen zorgt het ervoor dat mensen zich meer betrokken voelen bij het werk, productiever zijn en geneigd zijn langer te blijven. Ook is het goed voor het humeur, de energie en gezondheid van de werknemer en van het bedrijf. Leidinggevenden in organisaties doen er dus goed

aan samen met de andere werknemers een oprechte Purpose te formuleren waar iedereen zich verbonden mee kan voelen.

Geen woorden maar daden

Jennifer Aaker geeft aan dat purpose ontwikkeld kan worden, het is veel meer een vaardigheid dan mensen denken. Dat is belangrijk want hoewel een onderzoek van de Harvard Business Review uit 2015 laat zien dat maar liefst 80% van CEO’s zegt Purpose heel belangrijk te vinden, blijkt minder dan de helft daar praktisch gevolg aan te geven op de werkvloer. Werk aan de winkel dus.

No hopes no fears en vertrouwen op jezelf

Misschien heb je er nog nooit over nagedacht en lift je onbewust mee op de Purpose van anderen, je partner, je baas, je ouders. Misschien heb je het idee dat Purpose iets statisch is, voor eens en voor altijd bedacht, en dat is het dan. Maar zo werkt het niet.

Om echt de kracht van Purpose te voelen, moet je je vanuit jezelf verbinden met wat jouw unieke kracht en talent is, waar jij energie van krijgt en passie voor voelt, een uitdaging vinden die jou inspireert en energie geeft. Je zult ontdekken dat het niet een statisch principe is, maar een proces. Het verandert met de tijd, met nieuwe hoofdstukken die jij in je leven openslaat, je nieuwe inzichten en ervaringen, terwijl je leeft en aan het werk bent, en je steeds weer opnieuw verbindt met wat je in je kracht zet.

Het is een pad van soms ‘wind mee’ en soms vallen en opstaan. Er zijn onderweg successen en teleurstellingen. We hebben vaak hoge verwachtingen. Uiteindelijk is een krachtig inzicht dat je geen controle hebt over omstandigheden of andere mensen, maar je kunt wel zorgen dat je controle hebt over je zelf. Laat dus hoop op resultaat los. Richt je aandacht op de waarde die je brengt, de waarachtigheid van je werk, geef jezelf met volle toewijding aan wat er voor je ligt. Misschien levert het niets op, of zelfs het tegenovergestelde van wat je wilde.

Zo blijf je trouw aan je Purpose, je waarden en met groeiend inzicht en compassie leer je je aandacht loslaten van oude patronen die niet meer werken en je aandacht richten op nieuwe mogelijkheden die wel werken. Never give up, zegt de Dalai Lama. En welbeschouwd is opgeven ook geen optie.

Hoe doe je het​

Neem rustig wat tijd voor reflectie. Dit mooie leven, de tijd die nog voor je ligt, wat wil je ermee doen? Waar gaat je hart naar uit? Misschien wil je gewoon een ‘minder kort lontje’ en vriendelijker zijn, of meer tijd en aandacht voor je familie, of wil je een healer worden, coach/ therapeut of anders, of wil je zonder angst je creativiteit expressie geven in deze wereld.

Wat het voor jou op dit moment ook is, neem tijd erover na te denken, erover te schrijven, te tekenen, schrijf er een lied over, etc. Leg vervolgens je aantekeningen op een speciale plek, en geef er regelmatig aandacht aan. Lees het geregeld weer na, vul het aan, zing je lied, maak een nieuwe tekening die waarde doet aan waar je staat op dit moment. Het is een levend document, werk in uitvoering en voortschrijdend inzicht.

Zo maak je jouw Purpose tot jouw unieke kompas, en het maakt niet uit of het stormt en je obstakel na obstakel hebt, je vindt steeds weer je richting en vaart rustig door. Je geeft niet op, en tegelijkertijd ‘hold it lightly’.

Een berg e-mails wegwerken na het weekend of na je vakantie komt zo weer in een heel ander perspectief.

Relax and enjoy the ride​
Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Dankje Sandra voor deze mooie reminder. Het idee dat P/purpose niet statisch hoeft te zijn geeft me ruimte!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}