"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Waardeer je wandeling – Mindfulness in beweging

wandelen

Wat er ook gebeurt … ik doe het 

Een drukke baan met een ongezonde levensstijl zorgt voor veel stress en weinig energie. Ik wil wel, maar … nu heb ik het echt even te druk voor mindfulness & bewegen. Dat betekent dat je nog niet krachtig ervaren hebt wat regelmatige beoefening je oplevert. In het begin kost het moeite je oude patroon te doorbreken – liever gestrest doorwerken of ‘s avonds lui op de bank - maar na een tijdje merk je dat je je echt fitter en beter gaat voelen. Wakker, alert en bruisend van energie weer achter je bureau. Dan kost het je geen enkele moeite meer. Probeer het gedurende 1 week, hieronder lees je hoe je het doet.

Kleine investering, grote opbrengst

De volgende oefening doe je minstens 30 minuten per dag gedurende één week. Daag jezelf uit, ga het commitment aan en kijk wat het je oplevert! Je hebt pas door hoe gestrest je al die tijd was als je er even ‘uitstapt’ en op een andere modus overschakelt. Verbazingwekkend hoe deze simpele oefening welzijn vergroot en aandacht versterkt.

Hoe doe je het?

 • Maak nu de belofte aan jezelf om een week lang, iedere dag 30 minuten buiten te wandelen.
 • Dit doe je wat er ook gebeurt. Als het regent of stormt, trek je een geschikte jas aan of laarzen, maar je gaat. (In geval van een echte ramp natuurlijk niet. Gebruik je verstand).
 • Maak iedere dag een andere wandeling, in de natuur of in de stad.
 • Je kunt rustig wandelen, stevig doorlopen of rennen of een combinatie daarvan.
 • Terwijl je loopt, loop je met volle aandacht, alles mag er zijn zoals het is. Je bent open en je mindset is waarderend.
 • Wees opmerkzaam op alles wat je zintuigen waarnemen: wat je ziet, hoort, ruikt, voelt, ervaart en denkt.
 • Als je deze wandeling vaker gelopen hebt, kunnen je ineens hele andere dingen opvallen, de paden, struiken, bomen, bloesem, of bijv in de architectuur om je heen. Misschien valt je ineens het visuele effect op van de zon die schijnt, de geur van regen, gras, bloemen, voorjaar, misschien observeer je hoe mensen langs elkaar heen bewegen op de stoep.

Laat je waarnemingen niet zomaar neutraal voorbijgaan, maar observeer hoe je ‘waarderende mindset’ alles kleurt. Laat het echt binnen komen.

Waarderen en genieten

In de waan van het werk zijn we vaak gejaagd en ons brein richt zich dan vooral op negativiteit en gevaar. Van stress worden we ééndimensionaal en zoeken dan vaak on-gebalanceerd naar een uitlaatklep bijvoorbeeld roken of drinken in de kroeg om de spanning van het werk kwijt te raken. Deze mindful-wandelen-training helpt je je aandacht vaker door de dag positief te richten. Het is een natuurlijke vaardigheid die je nog veel meer tot ontwikkeling kan brengen.

bar

De kracht van positieve emoties

Barbara Fredrickson onderzocht hoe positieve emoties – zoals waardering, dankbaarheid, plezier etc. – bijdragen aan een beter leven. Zij toont aan dat ze zorgen voor:

 • Beter kunnen leren
 • Meer creativiteit
 • Betere sociale contacten
 • Betere gezondheid

Deze vaardigheden dragen op hun beurt weer bij aan meer welzijn, tevredenheid, geluk en de toegenomen kans om ook in de toekomst positieve emoties te ervaren. Het is een soort sneeuwbaleffect.

mobiel

Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}