"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Wat wil ik worden als ik groot ben? De kracht van intentie

Betekenis vinden in je werk
Veel millennials haken af op hun werk omdat ze de zin er niet van inzien. Ze willen werk niet meer alleen doen voor de poen, maar vinden het ook super belangrijk om betrokken, gemotiveerd en geïnspireerd te zijn.  

‘Maar hoe kom ik erachter wat voor werk bij mij past?’ vroeg een coachee me vorige week. Ze liet zich steeds leiden door vragen als ‘wat voor soort werk wil ik gaan doen? Wat voor opleidingen heb ik nog nodig om daar beter in te worden?’ Ze vroeg zich nooit af ‘Hoe wil ik zijn als mens? Welke innerlijke kwaliteiten wil ik belichamen in mijn leven en werk?’ Terwijl die laatste vragen je juist direct leiden naar waar je op zoek bent: betekenis.

In deze blog vertel ik je hoe mindfulness je daarbij helpt.

Wie wil ik zijn als mens?
Als je nadenkt over hoe je wilt zijn als mens - welke innerlijke kwaliteiten voor jou belangrijk zijn om in je leven en werk tot uitdrukking te brengen, bijvoorbeeld integriteit, respect - en je maakt dat de leidende vraag, dan geeft dat je een richting om in te zoeken en tegelijkertijd vrijheid. Het betekent dat wát je ook doet of bent van beroep – kunstenaar, advocaat, huisvrouw, CEO van een multinational, chef-kok, etc. – ondergeschikt is aan hoe je dat doet. En het leidt wel tot de beste resultaten.

What makes you tick?
Waarom is deze vraag zo belangrijk? Omdat als alle franje uit de weg is en je bij de kern komt van waar het in je leven voor jou om gaat, je altijd uitkomt bij deze kwaliteiten. Niet bij wat voor werk je precies doet, niet bij je status, salarisverhoging, bonus of kwartaalcijfers. Dit is uiteindelijk de motor die je energie geeft, die motiveert en inspireert. Deze kwaliteiten inspireren je om te leven en werken op een manier die jou vervulling geeft. Het is de essentie van geluk.

Als je werk doet waar je deze kwaliteiten niet tot uitdrukking kan brengen of ze zelfs moet onderdrukken, doe je jezelf geweld aan, en op de lange duur hol je jezelf uit, raak je leeg en uitgeput.

Wake-up call
Vaak worden we pas wakker voor het belang van deze vraag als het niet goed met ons gaat. Als we in een diep dal geraakt zijn en ineens geconfronteerd worden met onze kwetsbaarheid, de vergankelijkheid van onze ‘successen’ en de kortstondigheid van ons leven. Een burn-out of depressie kan zo’n moment zijn. Als jou dit overkomen is, grijp dit moment dan aan om je bewustzijn te vergroten en het roer om te gooien. Als je dit niet hebt meegemaakt, zorg dat het zo blijft, en stem je vanaf nu bewust af op jouw werkelijke inspiratiebronnen.

Inspiratiebronnen
Status, salarisverhoging en bonus zijn prima, zolang ze niet je enige drijfveer zijn, want dan laten ze je vroeg of laat in de steek. Maar als ze gedragen worden door innerlijke kwaliteiten, zoals betrokkenheid en compassie, blijven ze in balans en blijf je in staat hun belang op een gezonde manier te relativeren.

Ieder mens is uniek, maar wonderlijk genoeg delen wij mensen deze kwaliteiten en diepste drijfveren zoals bijvoorbeeld de volgende:
- integriteit
- respect
- aandacht
- betrokkenheid
- vrijgevigheid
- empathie
- compassie
- altruïsme

Welke kwaliteiten zijn specifiek voor jou belangrijk? Welke wil je nog aan het rijtje toevoegen?

Onderzoek laat zien dat als onze intentie alleen op onszelf gericht is, dat juist niet tot de beste resultaten leidt voor onszelf. En interessant genoeg, als we ons ook richten op anderen, leidt dat juist wel tot meer geluk en tevredenheid op ons werk en ook tot betere resultaten.

Hoe doe je het?
Hoe ontdek je welke innerlijke kwaliteiten voor jou belangrijk zijn en hoe breng je ze tot uitdrukking in je leven en werk? Door met je mind te werken. Mindfulness brengt je veel meer dan alleen focus, effectiviteit en productiviteit. Het brengt je inzicht in jezelf en vergroot je vermogen jezelf beter te managen.

- Zelfbewustzijn
Als je regelmatig mindfulness beoefent, leer je jezelf steeds beter kennen. Hoe meer je mediteert, hoe meer je vertrouwd raakt met alle aspecten van jezelf waar je je voorheen niet van bewust was. Je onderscheidingsvermogen wordt beter. Je wordt je steeds meer bewust van hoe je je voelt en wat je nodig hebt voor goede zelfzorg; je ontdekt je eigen (reactieve) patronen; je ontdekt wat echt belangrijk voor je is en wat niet.

-  Zelfmanagement/ innerlijk leiderschap
Met mindfulness ontdek je niet alleen steeds meer over jezelf, je leert tegelijkertijd jezelf beter te managen en te leiden. In plaats van reactief gedrag merk je dat je pro-actiever bent. Op belangrijke momenten weet je bewuste keuzes te maken die betere lange-termijn resultaten opleveren, in plaats van je door oude gewoontes te laten beperken of door je emoties te laten meesleuren.

Onderscheidingsvermogen
In de praktijk betekent het misschien dat je ineens echt dat stemmetje gaat horen dat eigenlijk al heel lang zegt, stop dit gaat zo niet langer. ‘Dit werk past niet meer bij mij; of, ik ben uitgeput; of, mijn werk-privé balans is kwijt, etc. Als je regelmatig mediteert, ontwikkel je meer onderscheidingsvermogen. Op een gegeven moment hoor je het en doe je er iets mee.


Uiteindelijk
gaat het niet om je status, salaris of kwartaalcijfers maar
over liefde en integriteit en
dat je stond voor wat belangrijk voor je was
dat je je uitsprak wanneer dat nodig was
dat je in vriendschap
hebt gegeven en kunnen ontvangen
al die dingen, die doen er echt toe op je sterfbed
en al het andere ben je vergeten
Wacht niet,
begin nuHoe doe je het?
In de ochtend
Neem elke ochtend in je mindfulness-sessie een paar minuten om bewust je intenties te formuleren voor deze dag. Wat zijn de kwaliteiten die je vandaag wilt ontwikkelen in jezelf? Zeg het hardop, of schrijf het op. Bijvoorbeeld, ik wil op de volgende manier leven:
- Met aandacht (niet afgeleid en onrustig)
- Creatief
- Optimistisch
- Niet-oordelend
- Vriendelijk en zorgzaam

Focus ’s morgens op je intenties. Neem regelmatig op je werk even een korte pauze om ze weer in je bewustzijn te brengen en versterk je voornemen om ze te blijven ontwikkelen.
Hierdoor kun je goed je koers blijven bepalen door de veelheid aan mogelijkheden op je werk, soms verwarring, negativiteit en agressie die voorbijkomt. Stel zo je doelen, blijf je er op afstemmen, tenslotte zal je ze bereiken.

Tijd maken
Hoe druk je het ook hebt, maak hier tijd voor. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Als je in een vergadering bent, aan de telefoon, of een email schrijft, in plaats van alleen te proberen om zo snel mogelijk je agenda af te vinken zodat je weer naar huis kan. Kies ervoor om er met je volle aandacht bij te zijn, echt te luisteren, helder te praten, effectief te communiceren, ieder moment het beste van jezelf te geven. Terwijl je je dag doorgaat, probeer je die kwaliteiten steeds tot leven te brengen en ontwikkelen.

Aan het eind van de dag
Reflecteer aan het eind van de dag, heb ik vandaag in overeenstemming gehandeld met mijn intenties? Wanneer ging het goed? Wees hier blij mee en neem je voor om er morgen mee verder te gaan. Wanneer ging het niet zo goed? Wanneer was je afgeleid? Had je een kort lontje? Heb je iemand tekort gedaan? Neem je voor om het morgen beter te doen.

Als je niet dagelijks bewust een moment neemt om aan je intenties te denken, en ze niet probeert tot uitdrukking te brengen in je leven, kan het wel eens zo zijn dat je schip de haven verlaat, maar je niet de richting op gaat die je wilt. Uiteindelijk kun je op een plaats terechtkomen waar je helemaal niet wilt zijn.


Voor Yoga online heb ik een ochtendmeditatie ingesproken. Met deze 10 minuten durende meditatie zet je een intentie voor de dag. 
Je kunt deze beluisteren via onderstaande link.

Tags

mindfulness, yoga


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}