"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Weer controle krijgen over je leven – 9 tips om beter te slapen

mindfulness op de werkvloer

​Slaap bepaalt kwaliteit van leven  

In ons altijd druk-druk-druk moderne leven, wordt het belang van slaap zwaar onderschat. Maar in feite speelt slaap een super-essentiële rol op alle terreinen van ons leven! Met slechte slaap wordt alles minder: je humeur, je denkcapaciteit, effectiviteit, creativiteit en op de langere duur ook je gezondheid.
Maak slaap NU prioriteit in je leven om weer controle te krijgen over je leven.
Hier lees je 9 tips hoe je daar vandaag mee kan beginnen.Slaap prioriteit maken

In onze drukke levens komt er veel op ons af: een overload aan informatie, prikkels, eisen en taken. Alles wat ons geraakt heeft overdag, moeten we ’s nachts weer verwerken in dromen en ook ons lichaam heeft voldoende herstellende slaap nodig, zodat we de volgende dag weer fit en fris kunnen beginnen. Als je te weinig slaapt, sjok je vermoeid op halve capaciteit achter de feiten aan, maar met goede slaap kom je weer aan het stuur te zitten van je leven. Je voelt je energiek en kan weer genieten van de dingen die op je pad komen.

Tip 1:  zorg voor regelmaat

Plan van tevoren je ritme van slapen en wakker worden. Welk ritme werkt goed voor jou? Misschien slaap je het liefst van 22.00 – 06.00 uur of van 23.00 -07.00 uur?
Zorg dat je ’s ochtends ook wat tijd vrijmaakt voor yoga en meditatie. Zo maak je een super goed begin van de dag, met een krachtige positieve intentie die de hele dag doorwerkt in al je activiteiten en die de weg plaveit voor een goede nachtrust.

Tip 2: Zorg voor voldoende slaap​

Volgens slaaponderzoek heeft niet iedereen acht uur slaap nodig. Dit verschilt sterk per individu, leeftijd en leef- en werkomgeving. Het schijnt dat ongeveer 10% van de bevolking genoeg heeft aan gemiddeld 6,5 uur slaap per nacht en bijna 15% heeft meer dan 9 uur nodig. Grappig feit is dat mensen in de bergen vaak iets langer slapen en aan zee minder lang. De hoeveelheid nachtrust verschilt dus per persoon.

Wel is zeker dat het belangrijk is om genoeg nachtrust te nemen, het blijkt dat wij vandaag de dag in ons drukke moderne leven onze behoefte aan slaap zwaar onderschatten.​ Door de hectiek voelen we het vaak niet meer en blijven we door-racen.

Tip 3: afspraak is afspraak

Als je 23.00 uur met jezelf hebt afgesproken, hou je eraan. Bouw de avond als het ware af naar dat tijdstip, met rustige activiteiten, zodat je echt om 23.00 uur ontspannen in bed ligt, tanden gepoetst, 10 minuten mindfulness gedaan, licht uit.

Tip 4: baken je werk/privé tijden duidelijk af​

Spreek met jezelf duidelijk je werktijden af. Na een dag hard werken trek je bewust een scheidslijn, een streep in het zand, nu begint je privétijd. Wat vind je leuk om te doen? Wat inspireert je? Wat wil je nog verder ontwikkelen?
Voor goede kwaliteit slaap geldt: hoe minder schermtijd ‘s avonds hoe beter. Geniet van het lezen van een boek, maak muziek, een tekening/schilderij/beeld, mediteer, praat met je huisgenoten, ga uit met vrienden, doe een avond kunst /cultuur /concert.
Natuurlijk moet je soms extra werken en natuurlijk is dat geen probleem. Maar weet dat het extra is – overwerk – maak er geen gewoonte van. 

Werkmails beantwoorden tot 's avonds laat
is een succesformule naar slechte kwaliteit slaap!

​Tip 5: Iedere dag 30 minuten stevig bewegen

Ja, iedere dag! Het maakt niet wat voor beweging je neemt, wandelen, fietsen, naar de sportschool, etc. Als je dit doet, slaap je beter. Zo simpel is het.

Tip 6: Geen koffie na 3 uur 's middags​

We weten allemaal dat koffie oppept en energie geeft. Dat maakt het soms aantrekkelijk! Maar wat je misschien niet wist, is dat koffie nog urenlang in ons lichaam blijft voordat het helemaal afgebroken is. Dus stop er mee, ruim voor je je nestje induikt.

Tip 7: Geen z​ware maaltijden 's avonds

Met een volle maag naar bed is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Het geeft overgewicht, en ook ‘zuur’, dat branderige gevoel in je maag, het is moeilijker om in slaap te vallen, en je krijgt makkelijker nachtmerries.
Met een lege maag gaan slapen is ook geen goed idee. Met een hongergevoel of zonder iets te eten naar bed gaan, zorgt gegarandeerd voor een nacht waarin je geen oog dicht doet of erg slecht slaapt. Het rammelen van je maag kan je ’s nachts wakker maken.
Ga voor de gulden middenweg: eet niet te veel/te weinig en zorg dat er altijd een paar uur tussen je laatste avondmaaltijd en je bedtijd zit.​

Tip 8: Zorg voor een donkere slaapkamer​

Licht activeert je systeem. Maak je slaapkamer helemaal donker, geen enkel lichtje (wekker, radio, telefoon, etc.), zodat je biologische klok zich helemaal instelt op nachtrust. Zorg dat je gordijnen hebt die geen licht doorlaten.​

Tip 9: Mindfulness​

Rond de dag af met een mindfulness meditatie. Dit helpt om los te laten wat je (onbewust) nog bezighield van deze dag en met (zelf)compassie aanwezig te zijn bij wat er is, het te laten gaan in de oneindige ruimte van open gewaarzijn.Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}