"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Welzijn en goed presteren – 10 stappen voor de ultieme combinatie!

welzijn

Survival of the fittest betekent nu survival of the flexible

Je wilt de best mogelijke prestatie leveren; voor jezelf, je cliënt, je team, je organisatie en natuurlijk ook voor je gezin, je vrienden.
Hoe krijg je dat voor elkaar? Je bent steeds bereid er nog een schepje bovenop te doen, maar is dat wel de beste manier? Ook al ben je goed opgeleid voor je functie en heb je tot nu toe succesvol gewerkt, soms heb je het gevoel door de continue veranderingen de controle kwijt te raken.

Deze snel veranderende wereld vraagt iets nieuws van ons: manier van leven en werken. Die technologische omwentelingen kunnen wel razendsnel gaan, maar wij zijn als mens nog niet zo snel mee geëvolueerd. We blijken nog niet altijd helemaal opgewassen tegen de uitdagingen van het digitale tijdperk, in de woorden van Jon Kabat-Zinn, ‘we still have stone-aged minds in a digital world.’
De menselijke ‘body & mind’ heeft nu eenmaal op dit moment bepaalde behoeften die vervuld moeten worden en als dat voor langere tijd niet gebeurt, raken we in de problemen. We presteren onder onze maat, verliezen steeds meer onze creativiteit en levensvreugde, of van kwaad tot erger, raken we door overmatige stress en uitputting verzeild in een burn-out, angststoornis, verslavend gedrag of depressie. De statistieken liegen er niet om.

10 essentiële menselijke behoeften

De wereld verandert snel, maar wat niet snel verandert, zijn de 10 menselijke basisbehoeften. Daar hebben we rekening mee te houden.
Wat zijn de 10 kernbehoeften?
Allereerst zijn er de fysieke behoeften zoals gezonde voeding, water, frisse lucht, voldoende beweging, goede slaap, etc. Het is belangrijk om te leren hoe we goed voor ons lichaam kunnen zorgen.
De 9 psychologische kernbehoeften zijn: veiligheid; controle en autonomie; erkenning, waardering; gemeenschap, sociale connecties; competentie; aandacht (geven en ontvangen); vriendschap, intimiteit; tijd alleen; uitdaging en zingeving. Als deze 10 in balans vervuld zijn, is er emotionele gezondheid en kunnen we als mens floreren in leven en werk. Stuk voor stuk verdienen ze je aandacht. Vooral in tijden dat het wat minder met je gaat, onderzoek dan voor jezelf welke basisbehoefte op dat moment onvoldoende vervuld is. Richt je dan daar op, om je balans weer terug te vinden.

Mindfulness, het vermogen par excellence

Naast deze 10 basisbehoeften hebben we als mens een groot aantal innerlijke vermogens die we kunnen gebruiken om die behoeften te vervullen, zoals geheugen, verbeelding, een rationeel brein, creativiteit, metaforen kunnen begrijpen, en heel belangrijk, mindfulness. Dit aangeboren vermogen om op een specifieke manier onze aandacht te kunnen richten, kunnen we steeds verder ontwikkelen en verfijnen en daarmee ontwikkelen we tegelijkertijd andere innerlijke kwaliteiten. We hebben meer innerlijke rust en kalmte, minder stress, we houden beter het overzicht, meer helderheid en laten ons niet makkelijk overweldigen door emoties, we worden effectiever, productiever, hebben meer compassie en we voelen ons gelukkiger. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar. Mindfulness is de basisvan vitaliteit, veerkracht en gezondheid. Het is de sleutel die de deur opent naar alle andere vermogens en kwaliteiten, die we hiermee ook verder kunnen ontwikkelen.

Nu is de tijd gekomen om gebruik te leren maken van al je vermogens. We hebben veel meer bronnen in huis dan we beseffen om onze doelen te bereiken. De 10 menselijke kernbehoeften, daar dienen we voorlopig rekening mee te houden. Zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Met die context in gedachten kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Hoe creëer je een leven van optimaal welzijn en optimale prestatie, zodat je je vermogens en talenten benut en ontwikkelt?
  • Hoe leer je beter omgaan met de nieuwe snelheid, onzekerheid, hoge werkdruk, de grote hoeveelheid prikkels die iedere dag op je afkomen?
  • Hoe kun je beter omgaan met stress?
  • Hoe bewaar je een gezonde werk-privé balans?
  • Hoe behoud je je gevoel van controle/autonomie?
  • Hoe bewaar je je vitaliteit, veerkracht en blijf je creatief?
  • Hoe houd je plezier in je leven en werk, blijf je geïnspireerd, blijf je leren, groeien, ontwikkelen?
  • Hoe blijf je verbonden met je (diepere) doelstellingen?
  • Hoe ga je om met de eeuwige afleidingen en blijf je gefocust op wat voor jou essentieel is?
  • Hoe blijf je in contact met je intrinsieke motivatie/ je passie – de grootste bron van energie, inspiratie en vervulling?

To be able to be calm and concentrated in the midst
of chaos is one of the qualities
of great leaders.
(David Gelles)

Floreren als mens

Je potentieel als mens volop benutten, niet alleen overleven, maar echt leven met het gevoel dat je leven zinvol en de moeite waard is, daar gaat het toch allemaal om? Vandaag de dag leveren professionals topprestaties.
Het mooiste cadeau wat je jezelf en de mensen om je heen kunt geven is, om bewust te gaan werken aan wat jou vervulling geeft en gelukkig maakt. Dat vraagt van je om eerlijk naar jezelf te zijn en echte gesprekken aan te gaan met de belangrijke mensen in je leven. Open kunnen zijn voor nieuwe ervaringen, bereidheid om nieuwe dingen uit te proberen en een kans te geven. Je treedt buiten de bekende gebaande paden, het is spannend, uitdagend, soms moeilijk en eenzaam, maar zo de moeite waard.

Dit is een uitnodiging aan jou om je eigen reis te beginnen
naar optimaal welzijn om beter om te leren gaan met
de uitdagingen van deze tijd,
om je veerkracht te behouden, je gevoel van controle,
creativiteit en plezier in leven en werk.


Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}