Angstaanjagend
Niet kunnen slapen is angstaanjagend. De minuten en uren tikken eenzaam voorbij in de oneindige donkere nacht. Je kans om genoeg te slapen neemt gestaag af, nu nog maar 5 uur, nog 4, nog 3 … je lichaam is moe maar je blijft wakker. Hoe moet je in hemelsnaam morgen de dag doorkomen futloos en zonder energie. Ook je angst voor de angst niet te kunnen slapen is angstaanjagend. Die twee zwepen elkaar op. Het goede nieuws is, je bent een ‘geboren slaper’. In deze
blog krijg je verrassende inzichten hoe je je aangeboren vermogen om goed te slapen weer terug claimt. Het goede nieuws is, je bent een ‘geboren slaper’.
Medicatie, kussenspray en kruidenthee
Waarom helpt 99% van de hulpmiddelen niet? Omdat ze niet echt de kern van het probleem aanpakken. Het zijn lapmiddelen. Als eerste grijpen we vaak naar medicatie, ons beste antwoord op alles. Die hyperactieve rusteloze geest moet gewoon zo snel mogelijk weer bedwongen worden en terug in z’n hok. En anders is er nog de eindeloze rij voedingssupplementen, kruidentheetjes, warme baden en kussensprays. Ze zijn vaak stevig aan de prijs want slaapproblemen zijn lucratief.
Mentale oorzaak
Maar wat probeert jouw slapeloosheid je te zeggen? Er is iets in je wat om aandacht schreeuwt. Er is iets fundamenteels waar je niet aan toekomt. We hebben het vaak wel heel druk overdag met allerlei praktische zaken die onze aandacht opeisen, maar maak je ook ruimte voor de diepere vragen over de richting die je leven opgaat, jouw doelen en waarden?
Betekenis is essentieel
Het is een fundamentele behoefte van mensen om regelmatig zelfonderzoek te doen en bewust te leven, zodat we leren, groeien en ontwikkelen. Net zo belangrijk als water, voeding en beweging is het jezelf regelmatig te ondervragen over je plannen, de koers die je vaart, je activiteiten, je (nieuwe) talenten, je relaties, ‘klopt’ het allemaal nog of wringt het ergens? Leef je het leven wat je wil leven? Daar moeten we aandacht aan besteden, anders kost het ons onze nachtrust en gezondheid.
“The unexamined life is not worth living.”
Socrates
De filosoof Alain de Botton schrijft in the Book of Life, dat we meer tijd en ruimte nodig hebben om te denken, om systematisch te onderzoeken wat ons aan het hart gaat, wat belangrijk voor ons is, waar we spijt van hebben, waar we ons schuldig over voelen, discussies aangaan met onze innerlijke criticus, en waar we ons van spanningen bewust worden in relatie met onszelf. Ken uw zelve, dat is deels waar je slapeloosheid over gaat.
Een goede coach of therapeut kan je helpen dieper te gaan en oude belemmerende patronen los te laten en nieuwe mogelijkheden te creëren in je leven.
Fysieke oorzaken
Lichaam en geest vormen een geheel en er vindt een voortdurende wisselwerking plaats. Een gestreste, angstige, ontevreden geest, die niet toekomt aan essentiële zelfreflectie kan het lichaam in een staat van alertheid brengen die ontspanning en een goede nachtrust belemmert. Een kip-ei situatie.
Verstoorde hormoonbalans
Een verstoorde hormoonbalans is een van de belangrijkste oorzaken van slecht slapen. ’s Avonds hebben we voldoende melatonine (slaaphormoon) nodig en weinig cortisol (stresshormoon). Cortisol activeert ons systeem, het helpt ons ‘s morgens energiek op te staan, en houdt onze energie overdag op peil. Maar als er ’s nachts nog te veel cortisol in je systeem zit, is het moeilijk in slaap te vallen en krijg je ook niet de diepe slaap die je nodig hebt. Daarom is het belangrijk zo te leven dat je overdag actief bent en aan het eind van de dag meer kalmerende activiteiten doet, en zo weinig mogelijk ‘schermtijd‘ (tv/computer/smartphone) hebt.
Biologische klok
Sinds Edison de gloeilamp uitvond zitten we in de problemen. Sindsdien zijn we steeds minder met de zon opgestaan en met de kippen op stok. We gingen meer en meer dwars tegen het natuurlijke ritme in onze eigen tijden bepalen van leven en werken. Hiermee is het natuurlijke ritme van onze biologische klok verstoord. Als je lichaam ’s avonds nog niet klaar is om te slapen, blijf je wakker. Overdag kan je dan juist moe en futloos zijn.
Slapen weer leuk vinden
Een gezonde levensstijl, beweging, voeding, genoeg licht overdag en donker ‘s nachts, kunnen je helpen de verstoring van je biologische klok weer op tijd en je hormoonhuishouding weer in balans te brengen. Ontdek weer je geboorterecht: we zijn allemaal ‘geboren slapers’.
Meer praktische tips om goed te kunnen slapen, vind je in mijn vorige blog “de geheimen van uitgerust wakker worden”.