"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Laat deze kans niet voorbijgaan – Turbulente tijden en persoonlijk leiderschap

Veerkracht en persoonlijk leiderschap 
Hoe gaat het met jou in deze vreemde en turbulente tijden? Juist nu, uit je comfort zone, valt er veel te leren en te veranderen. Na een periode van verplicht thuisblijven, openen we voorzichtig weer onze deuren voor de wereld. De grootste golf van angst en onzekerheid lijkt weer iets gekalmeerd. Verbazingwekkend hoe snel de 
wereld tot stilstand kwam en alles veranderde!

Nu terrassen en theaters mondjesmaat weer opengaan, lijken veel mensen vervroegd in standje zomervakantie te glijden. Maar wacht even, dit is een goed moment om de balans op te maken. Wat voor impact hadden de afgelopen maanden op jouw werk en leven? En hoe wil je nu verder? Lees hier hoe je bewust gebruik maakt van de situatie en hoe je altijd weer zelf het stuur in handen kan nemen.

Stilstand?
Voor iedereen was er plotseling een totaal ongekende situatie, met minder/ ander/ of helemaal geen werk. Ook voor mij als ondernemer verminderde mijn werk tijdelijk dramatisch. En wie had het niet, angst, onzekerheid over de toekomst, weerstand, frustratie, zorgen over gezondheid, financiën, en de toekomst van de wereld?

Nu langzaam de hermetisch gesloten deuren van scholen, musea en restaurants weer opengaan, zoeken we naar een nieuwe vorm van werken en leven.  Maar wat zijn eigenlijk de regels van het nieuwe spel? En hoe tijdelijk is het? Wordt het ooit weer zoals vroeger?

Je kunt de afgelopen periode van zogenaamde ‘stilstand’ gebruiken om je leven en werk te evalueren. Met die inzichten ga je aan het werk. Neem ze met je mee om je toekomst vorm te geven.

Vooruitgang?
Na de eerste schok merkte ik al snel hoeveel positiefs de nieuwe situatie mij ook opleverde, in contrast met het leven wat ik gewend was. En daarin was ik niet alleen, viel me op. Veel mensen om me heen waren zelfs oprecht blij – niet overdreven - met deze nieuwe wereld met gesloten cafés, sociale restrictie, nauwelijks auto’s op de weg of vliegtuigstrepen aan de lucht. Letterlijk en figuurlijk leverde het niet meer zoveel meters kunnen maken, een pas op de plaats op. De gebruikelijke ‘ontsnappingsroutes’ in amusement, afleiding en horeca waren afgesloten. De vraag dringt zich op, is onze ‘normale’ manier van leven echt ‘vooruitgang’?

Het kostbaarste cadeau: tijd 
De Corona-tijd gaf veel mensen iets wat wij zo zeldzaam en kostbaar gemaakt hebben in ons druk druk drukke leven: tijd. De tijd hebben om kwaliteitstijd door te brengen met je partner, kinderen, familie, vrienden. Tijd om meer te lezen. Tijd om gitaar te leren spelen wat je al zo lang van plan was. Tijd om eindelijk die taal te gaan leren waar je het materiaal al voor in huis had. Tijd om te gaan fotograferen of je te verdiepen in de kunst van kalligrafie wat je al zo lang fascineerde. Tijd voor sport. Tijd voor reflectie over wat voor jou echt belangrijk is en wat niet. Tijd over waar jouw leven voor jou om gaat.

En last but maybe first, tijd voor je dagelijkse mindfulnessbeoefening. En in plaats van je 10 minuten te persen in je overvolle agenda, terwijl je alweer op weg rent naar je volgende afspraak, er wat lánger de tijd voor te nemen. Misschien zelfs een verdieping, zoals een retraite van een weekend of een week in de natuur.


Maak je balans op
Maak voor jezelf een lijst van dingen waar je de afgelopen periode tijd voor hebt gemaakt die je leven echt voeden en verrijken en die je gelukkig maken. Schrijf alles op. Kies er bewust voor ze een plek in je agenda te geven als je nieuwe leven en werk weer vorm gaat krijgen.
-Alles wat je belangrijk vindt, ga je een plek geven. Je maakt een planning, hoeveel, hoe vaak en zet het in je agenda. Vind een goede balans die voor je werkt.

In de afgelopen periode heb je ook ontdekt dat er dingen zijn, die je niet meer/ minder belangrijk vindt dan voorheen. Ze krijgen minder/ geen plek in je agenda.

Uitdagingen zijn er altijd
De Corona crisis is een groot, wereldwijd probleem en zeker nog niet voorbij. Maar problemen zijn er altijd, soms groot, soms klein. Dat is de natuur van ons leven. Als dit voorbij is, komt er wel weer het volgende. Daarom is het als mens essentieel te leren door alles heen veerkracht en persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Zo blijf je groeien en ontwikkelen en blijf je zelf aan het stuur, door alle stormen heen.

In mijn volgende blog schrijf ik over de kracht van dagelijkse mindtraining in turbulente tijden en daarbij ontvang je een opname van een geleide meditatie.


Meer veerkracht ontwikkelen in je leven en in je werk?

Wil jij juist deze tijd gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling? Coaching is de meest persoonlijke, inspirerende manier van leren, helemaal afgestemd op jouw behoefte in dit moment. Zodat je weer met energie, plezier en voldoening in het leven staat. Zo blijf je groeien en ontwikkelen en blijf je zelf aan het stuur, door alle stormen heen.

Mail of bel me voor meer informatie en de mogelijkheden van persoonlijke coaching.
Email: [email protected]
Mobiel: 06-50819540

Tags


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}