"Meer focus, veerkracht en vitaliteit,

   floreren in leven, liefde en werk"

Mindfulness door Sandra van Nispen

Na de vakantie je doelen helder stellen – 6 tips om het beste in jezelf naar boven te halen

doelen stellen

Doelen geven inspiratie en energie 

Het einde van je vakantie is een goed moment om je doelen weer helder te stellen. Je hebt even afstand genomen, en je kunt weer met een frisse blik kijken. Wat wil je eigenlijk bereiken in je werk, je gezondheid, je privéleven? Je kunt wel hópen dat de dingen gaan zoals je zou willen, maar de kunst van het jezelf doelen stellen, is de meest effectieve methode om dat ook echt voor elkaar te krijgen. Doelen stellen geeft inspiratie, energie en doorzettingsvermogen. Met de volgende 6 tips kun je direct effectief aan de slag.

1. Zodra je doelen benoemt, kun je ze bereiken

Setting goals is the first step
in turning the dreamed invisible into the visible.
Tony Robbins

Je kunt alleen een doel bereiken als je erover hebt nagedacht en het voor jezelf hebt geformuleerd. Doelen sturen onze aandacht en interesse. Zonder doelen dobber je van resultaat tot resultaat. Neem dus de tijd voor reflectie: waar wil je aan werken, wat wil je bereiken in je werk, je privéleven, je gezondheid? Schrijf iedere dag je doelen op.
Maak het SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Zodra je het benoemt en opschrijft, wordt de kans groter dat je het ook daadwerkelijk gaat bereiken.

Steeds vooruitgang boeken

Door doelen op te schrijven mobiliseer je je aandacht en energie een bepaalde richting op. Zowel je bewuste als onderbewuste filtert je werkelijkheid op basis waarvan jij vragen stelt. Ineens zie je een relevant boek, een artikel, verzeil je in een gesprek waar je wat aan hebt, kom je een training of coaching op maat tegen om jou te helpen nieuwe stappen te zetten richting jouw doel.
Die dingen waren er eerder ook al, maar je had er geen oog en geen oor voor. Nu valt het je op. Door op deze manier iedere dag met je doelen te werken, maak je automatisch kleine en grote keuzes die je vooruithelpen.

2. Doelen stellen stimuleert je ontwikkeling

Life’s ups-and-downs provide windows of opportunity
to determine your values and goals.
Think of using all obstacles as stepping stones to build
the life you want.
Marsha Sinetar

Nu is het tijd om eindelijk … je boek te schrijven (deadline?), die carrièreswitch te maken, je website te ontwikkelen, 1000 bezoekers per dag aan het eind van dit jaar, blogs te gaan schrijven, iemand in te huren voor social media ondersteuning, je ideale gewicht te bereiken, te gaan sporten, piano te leren spelen, op zangles te gaan, mindfulness te leren, je vrienden meer aandacht te geven, etc. etc. etc.
Vallen en opstaan horen erbij. Het gaat erom steeds weer op te staan en de lessen te leren.

3. Hou het simpel: kies!

If you don’t know where you are going,
you’ll probably end up somewhere else.
David Campbell

Het valt me op dat top-kok Gordon Ramsay altijd als effectieve ingreep voor meer succes in wegkwijnende restaurants, drastisch het menu versimpelt. Geconfronteerd met het nieuwe menu van een karige 25 gerechten in plaats van 80, protesteert de eigenaar hevig, bang om door die beperking klanten te verliezen. Het tegendeel blijkt het geval: kies en je wordt gekozen. Natuurlijk wordt ook de kwaliteit van de producten beter, want ze krijgen meer aandacht.

Ook al heb je veel mogelijkheden om uit te kiezen en heb je last van keuzestress, kies toch! Begin met een paar minuten mindfulness en weeg dan zorgvuldig al je verschillende mogelijkheden af en kies er dan 1 waar je op dit moment het meest voor voelt en het meeste potentieel ziet. Door te focussen, ga je vliegen. Spreek een minimum-periode met jezelf af dat je hier echt mee aan de slag gaat. Geef het een kans.
Relax, de kunst van het doelen stellen houdt ook in dat je kan loslaten en bijsturen wanneer nodig.

4. Kies nu

I don’t focus on what I’m up against.
I focus on my goals and try to ignore the rest.
Venus Williams

Waar wacht je op? Uitstelgedrag is vaak gebaseerd op allerlei beren op de weg zien. Als je je aandacht blijft richten op je twijfel, onzekerheid en wat er allemaal mis kan gaan, blokkeer je. Uit angst om ergens de boot te missen houd je alle ballen in de lucht. Maar dit houd je aan de grond genageld, je komt niet echt vooruit en doet alles halfslachtig.
Het maakt uiteindelijk niet zoveel uit wat je kiest, maar kies uit je mogelijkheden de beste optie voor het moment. Kies en ga ervoor.

5. Doelen bereik je stap voor stap

Als je een doel kiest waar echt je hart ligt, kun je zoveel enthousiasme ontwikkelen dat je liever gisteren dan vandaag je doel bereikt. Je bent ongeduldig. Maar dat is niet realistisch. Herinner jezelf er regelmatig aan dat het een proces is, dat je je doelen stap voor stap bereikt. Aan de hand van het grotere doel waar je jezelf op wilt richten, maak je iedere dag een prioriteitenlijst. Wat wil je aan het eind van de dag hebben gedaan? Dit helpt je om snel te beslissen waar je wel en geen aandacht aan wilt geven die dag.

Doelen stellen geeft je motivatie, het maakt je duidelijk of je nog op het goede spoor zit, of van je koers afraakt. Zo voorkom je ook dat je in cirkeltjes blijft ronddraaien.
Wat heb je nodig om succesvol te zijn? Houd je overzicht helder, ontwikkel geduld, plezier en doorzettingsvermogen.

Review your goals twice every day
in order to be focused on achieving them!
Les Brown

6. Beoefen Mindfulness en integreer het in al je activiteiten

Mindfulness helpt je met meer aandacht te leven en te werken, zodat je met meer helderheid en focus doelen en prioriteiten kunt stellen en realiseren. Je ontwikkelt meer flexibiliteit, kunt makkelijker loslaten, bijsturen, of creatiever inspelen op waar de situatie om vraagt.

People are not lazy!
They simply have impotent goals
– that is, goals that do not inspire them.
Tony Robbins

Begin iedere dag met een paar minuten mindfulness en formuleer dan je doelen en prioriteiten. Het kan voor een periode iedere dag een beetje hetzelfde zijn, maar toch altijd met de klank en kleur van jou op dat moment.
Doe dan ook later op de dag weer 5 minuten mindfulness, herinner jezelf aan wat je te doen hebt. Hoe meer je vanuit je hart leeft en werkt, hoe krachtiger die energie je leven en werk vormgeeft. 


Meer veerkracht ontwikkelen in je leven en in je werk?

Iedereen komt voor uitdagingen te staan in het leven. Wát er op je pad komt, daar heb je niet altijd controle over, maar hoe je ermee omgaat wel.

In een coachingstraject met mij krijg je in een interactief proces een helder beeld van je situatie, reflecteer je over wat persoonlijke groei voor jou nu betekent, en ontwikkel je intrinsiek gemotiveerd nieuw effectief gedrag. Ik help je jouw vragen te formuleren en aan het werk te gaan met de doelen die op dit moment voor jou belangrijk en waardevol zijn.

Ik denk met je mee, ben klankbord, sparringpartner, confronteer en houd je spiegels voor. Daar krijg je direct energie van. Coaching is de meest persoonlijke manier van leren, helemaal afgestemd op jouw persoonlijkheid en leerbehoefte in leven en werk op dit moment. 

Tags

mindfulness, young professionals


Misschien ook interessant voor je:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}